Rakety sú odpaľované z Gazy na Izrael. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské útoky v Pásme Gazy zabili 20 ľudí, radikáli z neho vypálili 270 rakiet

10.05.2023, 23:31
Autor:
ČTKČTK

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v Pásme Gazy zomrelo pri izraelských útokoch dnes päť ľudí, okrem iného pri meste Chán Júnis, pri Bajt Hanúne a v Rafáhu na hranici pásma s Egyptom.

Pri izraelských útokoch na palestínske Pásmo Gazy dnes zomrelo päť ľudí, informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva podľa denníka Haarec. Operácia, ktorú v utorok začala izraelská armáda proti skupine Islamský džihád, si v Pásme Gazy podľa rovnakého zdroja vyžiadala už 20 obetí, vrátane piatich detí a štyroch žien, a vyše štyri desiatky zranených. Medzi 20 mŕtvymi sú aj traja poprední predstavitelia skupiny PIJ, na ktorej infraštruktúru Izrael cielia. Ďalších dvoch členov Islamského džihádu zabili izraelskí vojaci dnes na okupovanom Západnom brehu. Z Pásma Gazy teroristi na izraelské územie vypálili za dva dni na 270 rakiet, uviedla dnes izraelská armáda. Väčšinu zachytil protiraketový systém a nikto nebol zranený. Varovné sirény sa dnes rozzneli až v okolí Tel Avivu. Krátko pozastavené boli aj prílety na Ben Gurionovo medzinárodné letisko.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v Pásme Gazy zomrelo pri izraelských útokoch dnes päť ľudí, okrem iného pri meste Chán Júnis, pri Bajt Hanúne a v Rafáhu na hranici pásma s Egyptom. V utorok zabili izraelské útoky v Pásme Gazy 15 Palestínčanov, z toho najmenej desať civilistov, vrátane štyroch detí. Islamský džihád potvrdil úmrtie svojich členov a uviedol, že okrem nich zomrelo pri útokoch aj niekoľko ich detí a žien.

image

Z pásma Gazy boli na Izrael vypálené rakety. Útok prišiel po razii pri ktorej zomrelo 11 Palestínčanov

Smrť civilistov

Generálny tajomník OSN António Guterres smrť civilistov v Gaze odsúdil a označil ju za "neprijateľnú". Umieranie musí "okamžite skončiť", dodal Guterres a vyzval obe strany na zachovanie maximálnej zdržanlivosti, uviedol zástupca hovorcu OSN Farhan Haq.

"Izrael musí dodržať svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva, vrátane použitia primeranej sily a prijatia všetkých možných opatrení, aby boli pri vojenských operáciách ušetrení civilisti a civilné objekty," dodal Haq. Guterres odsúdil aj odpaľovanie rakiet z Gazy na Izrael, ide podľa neho rovnako o porušenie medzinárodného humanitárneho práva.

Denník Haarec dnes napísal, že Izrael je ochotný rokovať o prímerí. O to sa podľa neho už snažia činitelia z Egypta, Kataru a OSN. Podľa izraelských médií by dnes mala o situácii za zatvorenými dverami rokovať na mimoriadnom zasadnutí v New Yorku Bezpečnostná rada OSN. Podľa denníka The Jerusalem Post zasadne Bezpečnostná rada tento rok kvôli izraelsko-palestínskemu konfliktu už po deviaty raz.

Podľa agentúry AFP ide o najväčšiu eskaláciu medzi palestínskymi ozbrojenými skupinami a Izraelom od augusta 2022, keď počas troch dní stretov medzi izraelskou armádou a palestínskym Islamským džihádom zomrelo päť desiatok Palestínčanov, vrátane 12 z PIJ a najmenej 19 detí. Z Pásma Gazy bolo vtedy na Izrael vypálených asi 200 rakiet, ktoré spôsobili trom ľuďom zranenia.

Infraštruktúra v nebezpečí

Izraelská armáda začala v utorok v Pásme Gazy, ktoré od roku 2007 ovláda palestínske radikálne islamistické hnutie Hamas, operáciu nazvanú Štít a šíp. Podľa miestnych médií o nej rozhodli premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Galant minulý týždeň po tom, ako z Pásma Gazy na izraelské územie vypálili palestínski radikáli stovku rakiet po úmrtí svojho predáka v izraelskej väzbe na následky 86-dňovej hladovky. Izraelská armáda uviedla, že sa v Pásme Gazy zameriava na infraštruktúru skupiny Islamský džihád a jej členov.

image

NÁZOR: Nepriateľ Izrael. Greta už našla nové zlo, pridala sa k antisemitskej kampani

Po zabití troch členov Islamského džihádu v utorok sľúbila táto skupina, ktorú považujú za teroristickú aj USA a EÚ, pomstu. Tiež Hamas oznámil, že Izrael nesie zodpovednosť za následky tejto operácie. Dnes portál The Times of Israel s odvolaním sa na izraelského vládneho činiteľa napísal, že Hamas sa do ostreľovania izraelského územia tento týždeň nezapojil. "Hamas nie je v tejto veci aktívny, hoci vydáva vyhlásenia," citoval portál izraelského nemenovaného činiteľa. Podľa toho webu sa ale zdá, že sa Izrael snaží oddeliť obvinenia rôznych palestínskych ozbrojených frakcií, aby sa vyhol ďalšej eskalácii.

Obyvatelia izraelských dedín na hranici s Pásmom Gazy už v utorok dostali pokyn, aby sa uchýlili do krytov. Zatvorené boli v regióne aj dnes školy. Agentúra AFP s odvolaním sa na izraelského bezpečnostného činiteľa napísala, že na Izrael z Pásma Gazy bolo len za 45 minút odpálených viac ako 60 rakiet. Podľa webu The Times of Israel väčšinu z nich zostrelil systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), izraelská televízna stanica Channel 12 ale informovala o zásahu domu v Sderote. Obete na izraelskej strane hlásené nie sú, niekoľko ľudí ale skončilo v starostlivosti zdravotníkov kvôli vážnym prejavom úzkosti.

Kvôli raketovej paľbe na oblasť Tel Avivu boli krátko pozastavené tiež prílety na Ben Gurionovo medzinárodné letisko. Podľa serveru Ynet dostalo niekoľko lietadiel pred pristátím pokyn, aby niekoľko minút krúžilo vo vzduchu vo väčšej vzdialenosti.

01 - Modified: 2023-04-14 12:55:05 - Feat.: 1 - Title: Tisíce Iráncov demonštrovali podporu Palestínčanom, oslavovali Deň Jeruzalema 02 - Modified: 2023-01-03 06:46:34 - Feat.: 1 - Title: Izraelský minister a pravicový politik Ben Gvir navštívil Chrámovú horu, Palestína to vidí ako provokáciu 03 - Modified: 2022-10-21 12:33:57 - Feat.: 1 - Title: OSN obvinila Izrael z porušovania medzinárodného práva. Tú správu písali antisemiti, reaguje premiér Lapid​
01 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:48