Migranti sa utekajú skryť pred americkou pohraničnou hliadkou a texaskou národnou gardou po prechode do Spojených štátov z Mexika v El Paso. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na americko-mexickej hranici sa menia pravidlá, Biden čaká v blízkej budúcnosti ďalší chaos

10.05.2023, 19:02
Autor:
ČTKČTK

O zrušení nariadenia 42, ktoré zaviedla administratíva predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa v marci 2020, viedla dlhú súdnu bitku Americká únia občianskych práv.

Situácia na mexicko-americkej hranici je a nejaký čas bude chaotická, pripustil v utorok americký prezident Joe Biden. Vo štvrtok totiž končí platnosť takzvaného nariadenia 42, ktoré zaviedla predchádzajúca americká vláda kvôli pandémii covidu-19 a ktoré umožňovalo vracať väčšinu migrantov od hranice s odvolaním sa na ochranu verejného zdravia. Na mexickej strane hranice sa tak už niekoľko týždňov hromadia davy migrantov, ktorí dúfajú, že budú mať lepšiu šancu sa do USA dostať legálne. Iní sa naopak snažia čo najrýchlejšie prekročiť hranicu ilegálne, pretože s koncom opatrenia 42 začnú platiť iné prísne pravidlá, uviedla agentúra AP.

O zrušení nariadenia 42, ktoré zaviedla administratíva predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa v marci 2020, viedla dlhú súdnu bitku Americká únia občianskych práv. Tá vládu vinila z hromadného vyhosťovania osôb aj celých rodín, ktoré tak nemali šancu žiadať o azyl, hoci nemali žiadne príznaky covidu-19.

image

Rusi obranu neprerazili. Zostrel hypersonickej strely Kinžal pomocou amerického systému prekvapil aj USA

Platiť toto opatrenie prestane vo štvrtok o polnoci miestneho času (teda v piatok ráno nášho času). O následkoch zmeny hovoril v utorok telefonicky Biden so svojím mexickým náprotivkom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom. Novinárom Biden v ten istý deň povedal, že počíta s úvodným "chaosom".

Americká vláda kvôli zmene pravidiel posilnila ochranu južných hraníc vyslaním ďalších stoviek vojakov. Od štvrtka tiež sprísňuje pokuty a tresty za nelegálne prechody. Stretnutie s pohraničným úradníkom si musia bežci dohodnúť vopred prostredníctvom mobilnej aplikácie, čo už platí dlhší čas. 

image

Biden po samite G7 uskutoční historickú návštevu Papuy-Novej Guiney, bude prvý z amerických prezidentov

Po novom však budú môcť žiadať o azyl na mexicko-americkej hranici len tí, ktorí pri prechode bezpečnou krajinou podali žiadosť tam a boli odmietnutí. Výnimku z tohto pravidla budú mať okrem iného maloletí bez sprievodu či ľudia v bezprostrednom ohrození. Podľa agentúry AP nové prísne pravidlá takmer určite napadnú ochrancovia práv utečencov na súde.

Denník El País dnes zverejnil zábery z mexicko-americkej hranice, ktoré zachytávajú zúfalých bežcov, ako napríklad prekonávajú nebezpečnú hraničnú rieku Rio Grande. Iní sa predierajú plotmi z ostnatého drôtu, ďalší čakajú v rade a prespávajú na zemi, až opatrenie 42 prestane platiť.

Na migračnú vlnu sa pripravujú aj radnice hraničných amerických miest. Napríklad texaská El Paso, Brownsville a Laredo vyhlásila stav núdze. Primátor El Pasa, kde už teraz spí rad bežencov na uliciach, povedal, že veľký nápor očakáva už v piatok. "V Ciudad Juárez je na ulici odhadom osem až desať tisíc migrantov," povedal Oscar Leeser po návšteve mexického mesta na druhej strane hranice. V mexickom Matamoros, ktoré susedí s Brownsville, podľa agentúry Reuters migranti nakupujú záchranné vesty, s ktorými sa chystajú preplávať rieku Rio Grande.

Texaský guvernér Greg Abbott v pondelok oznámil vytvorenie špeciálnej pohraničnej jednotky, ktorá má nápor migrantov pomôcť zvládnuť.

01 - Modified: 2023-05-10 16:52:08 - Feat.: 1 - Title: Rusi obranu neprerazili. Zostrel hypersonickej strely Kinžal pomocou amerického systému prekvapil aj USA 02 - Modified: 2023-05-09 20:00:29 - Feat.: 1 - Title: Biden po samite G7 uskutoční historickú návštevu Papuy-Novej Guiney, bude prvý z amerických prezidentov 03 - Modified: 2023-05-09 17:02:52 - Feat.: 1 - Title: Vojenský analytik Riško: Rusko očakáva ukrajinskú ofenzívu na Záporoží. Jeseň pri Charkove sa nezopakuje
01 - Modified: 2024-04-29 10:28:08 - Feat.: - Title: Havária autobusu v Mexiku si vyžiadala 18 obetí a 32 zranených 02 - Modified: 2024-04-29 07:53:36 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 03 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 04 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 05 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 12:44