Talianska premiérka Giorgia Meloniová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Talianska premiérka Meloniová odmietla kritiku z Francúzska, že vedie nehumánnu migračnú politiku

10.05.2023, 17:55
Autor:
ČTKČTK

Minulý týždeň francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vyhlásil, že Giorgia Meloniová nie je schopná vyriešiť migračné problémy Talianska, na základe ktorých bola zvolená.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová dnes odmietla kritiku, ktorá zaznieva voči jej migračnej politike z Francúzska. Šéf strany prezidenta Emmanuela Macrona Obnova Stéphane Sejournej označil migračnú politiku vlády vedenej Meloniovou za nespravodlivú a nehumánnu, napísala agentúra ANSA. Kritika talianskej vlády zaznela aj zo Španielska, kde vicepremiérka Yolanda Díazová negatívne hodnotila nedávne zmeny schválené talianskou vládou ohľadom fungovania pracovného trhu.

Séjourné podľa agentúry ANSA označil v dnešnom článku denníka Le Figaro migračnú politiku súčasnej talianskej vlády za "nespravodlivú, nehumánnu a neefektívnu". Minulý týždeň minister vnútra Gérald Darmanin vyhlásil, že Meloniová nie je schopná vyriešiť migračné problémy Talianska, na základe ktorých bola zvolená. Podľa neho to dokazuje neschopnosť krajnej pravice riešiť tento druh problémov. Na protest proti jeho slovám zrušil šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani svoju návštevu Paríža. Podľa neho Darmanin urazil taliansku premiérku, vládu aj celú krajinu. Dodal, že z Paríža čaká činy, ktoré by túto urážku napravili.

image

Šéf talianskej diplomacie žiada ospravedlnenie od Francúzska za urážky, zrušil cestu do Paríža

Ku kritikám, ktoré zaznievajú z úst francúzskych politikov, sa Meloniová vyjadrila dnes pri návšteve v Prahe. "Domnievam sa, že politika vedená inými vládami sa používa na vyrovnanie účtov doma. Z hľadiska politiky aj protokolu sa mi to nezdá ako ideálna vec, "povedala novinárom Meloniová, ktorá vedie vládu, kde prevažujú krajne pravicové sily.

Rím dnes kritizovala aj vicepremiérka španielskej ľavicovej vlády Yolanda Díazová. Tá sa vyjadrila k balíku opatrení o fungovaní trhu práce, ktorý vláda Meloniovej schválila na 1. mája. Podľa nej opatrenia znížia ochranu zamestnancov a idú proti ich záujmom. Talianska vláda naopak poukazuje na to, že dočasne zníži niektoré odvody.

image

Meloniová nie je schopná riešiť problémy s migráciou, tvrdí francúzsky minister. Napätie sa môže zvýšiť

V Španielsku má Meloniová veľmi blízko ku krajne pravicovému hnutiu Vox, na ktorého mítingu v minulom roku vystúpila. V Španielsku sú politici zapojení do horúcej fázy kampane pred komunálnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia 28. mája. Odštartuje tak volebný rok, ktorý vyvrcholí voľbami do parlamentu.

Pred septembrovými predčasnými voľbami Meloniová a politici z jej strany Bratia Talianska sľubovali, že skrotia nelegálnu migráciu. Už skôr hovorila aj o námornej blokáde. Situácia je minimálne tento rok iná a počet migrantov, ktorí priplávali na talianske pobrežie, sa zhruba strojnásobil. Po februárovom nešťastí na mori pri meste Cutro, kde zomrelo skoro 100 migrantov, začala talianska vláda častejšie hovoriť o potláčaní prevádzačov.

01 - Modified: 2023-05-05 17:15:11 - Feat.: 1 - Title: Na talianskeho expremiéra Conteho zaútočil v Toskánsku antivaxer 02 - Modified: 2023-05-05 07:23:06 - Feat.: 1 - Title: Šéf talianskej diplomacie žiada ospravedlnenie od Francúzska za urážky, zrušil cestu do Paríža 03 - Modified: 2023-05-04 11:54:04 - Feat.: 1 - Title: Meloniová nie je schopná riešiť problémy s migráciou, tvrdí francúzsky minister. Napätie sa môže zvýšiť
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 03 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 04 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 05 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:19