Charkov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko Ukrajinu znovu ostreľovalo raketami, z Charkovskej oblasti hlásia zranených

07.05.2023, 13:42
Autor:
ČTKČTK

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková dnes uviedla, že na Mykolajivskú oblasť Rusi zaútočili protilodnými raketami Ch-22, jedna z nich zasiahla bližšie neurčený priemyselný objekt.

Rusko v noci na dnes pokračovalo v raketových útokoch na Ukrajinu a zasiahlo pri nich priemyselný podnik v Mykolajivskej oblasti alebo parkovisko v Balakliji v Charkovskej oblasti. Tam kvôli ostreľovaniu utrpelo zranenia päť ľudí, hlásia podľa ukrajinských médií miestni zástupcovia.

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková dnes uviedla, že na Mykolajivskú oblasť Rusi zaútočili protilodnými raketami Ch-22, jedna z nich zasiahla bližšie neurčený priemyselný objekt. Podľa šéfa regionálnej správy tejto oblasti Vitalija Kima Rusi týchto rakiet vystrelili celkovo päť. Obete na životoch hlásené nie sú.

image

Zelenskyj: Rusi na Ukrajine zničili viac než 60 múzeí a galérií

Agentúra Reuters informovala, že Rusi v posledných dnes zosilneli útoky raketami dlhého doletu na ciele na Ukrajine a že v noci na dnes bol protiletecký poplach vyhlásený asi na dvoch tretinách ukrajinského územia. Zároveň úrady na Rusmi okupovanom Kryme v noci informovali, že Ukrajina proti tomuto polostrovu podnikla sériu útokov s nasadením dronov. Telegramový kanál Baza tiež uviedol, že v Kurskej oblasti susediacej s Ukrajinou bol v mieste asi 60 kilometrov od hranice nájdený dron s nápisom "Sláva Ukrajine". Identifikačné znaky na ňom však podľa tohto kanála neboli.

Reuters pripomína, že v posledných dvoch týždňoch zosilneli útoky na ciele najmä v Rusko okupovaných ukrajinských oblastiach, ale aj na samotnom ruskom území. Hoci Kyjev nepotvrdzuje, že by za týmito incidentmi stála ukrajinská armáda, dal najavo, že ničenie infraštruktúry nepriateľa je súčasťou príprav na chystanú pozemnú protiofenzívu.

image

Pri ruskom vzdušnom údere na múzeum v Kupjansku zahynuli dve ženy, uviedli úrady

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore s americkým listom The Washington Post varoval, že očakávania sveta od plánovaného ukrajinského protiútoku môžu byť prehnané. "Väčšina ľudí čaká na niečo obrovské," povedal. Reznikov sa obáva, aby to potom neviedlo k sklamaniu.

Washingtonský denník tiež napísal, že počas príprav protiofenzívy sa ukrajinskí predstavitelia stretávajú s otázkou, aký výsledok bude dostatočný na to, aby urobil dojem na západných spojencov, najmä potom na Spojené štáty. Panujú obavy, že ak Ukrajinci nenaplnia očakávania, môže Kyjev prísť o toľko potrebnú vojenskú pomoc zo Západu alebo čeliť novému tlaku, aby problémy s Moskvou neriešil na bojisku, ale pri rokovacom stole. Pri takýchto rokovaniach by sa určite objavili požiadavky na postúpenie ukrajinského územia, čo vláda v Kyjeve označuje za neprijateľné.

01 - Modified: 2023-04-27 21:44:12 - Feat.: 1 - Title: Odhalili skupinu podvodníkov, ktorí pomáhali mužom vyhnúť sa armáde. Za pomoc si účtovali vyše šesťtisíc eur 02 - Modified: 2023-04-25 21:16:23 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Rusi na Ukrajine zničili viac než 60 múzeí a galérií 03 - Modified: 2023-04-25 14:41:21 - Feat.: 1 - Title: Pri ruskom vzdušnom údere na múzeum v Kupjansku zahynuli dve ženy, uviedli úrady
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 03 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:49