Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska inštitúcia žiada opatrenia umožňujúce stíhať Rusko za environmentálne škody na Ukrajine

05.05.2023, 13:41
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru vyzvali na kriminalizáciu ruských vojnových aktivít na základe európskeho práva i na ochranu životného prostredia.

Európsky hospodársky a sociálny výbor žiada prijatie opatrení, ktoré by umožnili vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za environmentálne škody spôsobované jeho agresiou na Ukrajine. Informuje spravodajca TASR.

Výbor pripomenul, že počas svojho aprílového plenárneho zasadnutia, v kontexte vojny na Ukrajine, prijal stanovisko k právu na zdravé životné prostredie v Európskej únii. Predstavitelia Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru v ňom vyzvali na kriminalizáciu ruských vojnových aktivít na základe európskeho práva i na ochranu životného prostredia.

"Vojna si vyberá krutú daň na ukrajinských ekosystémoch. Dostupné správy ukazujú, že boli zničené veľké plochy lesov a šíri sa znečistenie ovzdušia a vody. "Vojna ohrozuje bohaté prírodné dedičstvo, škody na životnom prostredí poškodzujú ekosystémy i ľudské zdravie a ohrozujú poľnohospodársku výrobu," uvádza sa v stanovisku Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru, ktoré pripomína, že podľa sekretariátu Dohovoru o biologickej diverzite je Ukrajina domovom 35 percenta európskej biodiverzity aj napriek tomu, že zaberá len šesť percent územia kontinentu.

image

Európska únia odsúdila najnovšie vyostrenie ruskej vojny proti Ukrajine po krvavom ostreľovaní

Európsky hospodársky a sociálny výbor spolu s Európskym parlamentom žiada o uznanie ekocídy ako trestného činu podľa legislatívy Európskej únie. To by podľa stanoviska Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru pomohlo vyvodiť voči Rusku zodpovednosť za jeho kroky na Ukrajine a zabrániť podobným ekologickým katastrofám v budúcnosti.

Okrem toho Európsky hospodársky a sociálny výbor nalieha na Európsku úniu, aby zdokumentovala, zmapovala a zmerala tieto vplyvy s cieľom právne chrániť životné prostredie, zabezpečiť zodpovednosť a položiť základy environmentálne a sociálne spravodlivej povojnovej obnovy, ktorá je v súlade s medzinárodnými normami, ako aj so sociálnymi a environmentálnymi požiadavkami.

"Životné prostredie, zdravie ľudí a zvierat nemožno oddeliť. Právo na zdravé životné prostredie je nevyhnutné pre sociálny a ekonomický blahobyt ľudí v Európe a na celom svete," uvádza Európsky hospodársky a sociálny výbor, ktorý zároveň vyzýva všetky členské krajiny a inštitúcie Európskej únie, aby zlepšili účinnosť existujúcich právnych nástrojov a prehĺbili svoje úsilie o zabezpečenie dodržiavania práva na zdravé životné prostredie.

Európsky hospodársky a sociálny výbor, ktorý zastupuje odbory, zamestnávateľov a záujmové organizácie, je spolu s Výborom regiónov poradným orgánom Európskej komisie.

01 - Modified: 2023-05-05 11:34:26 - Feat.: 1 - Title: Európska únia odsúdila najnovšie vyostrenie ruskej vojny proti Ukrajine po krvavom ostreľovaní 02 - Modified: 2023-05-05 09:20:22 - Feat.: 1 - Title: Dôveryhodní obchodníci čelia pri colných postupoch Európskej únie nerovnakým podmienkam, tvrdia audítori 03 - Modified: 2023-05-04 11:47:52 - Feat.: 1 - Title: Remeselné a priemyselné výrobky si zachovajú svoj pôvod. Európska únia chce chrániť ich tradíciu
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:46