Vladimir Putin čakal, že Ukrajinci budú Rusov vítať kvetmi. V istom zmysle sa ruský prezident stal obeťou svojej vlastnej propagandy, myslí si ukrajinský historik Serhij Plochij. SNÍMKA: Reuters
StoryEditor

Jednu zásadnú vec Putin nedokázal úplne pochopiť. Vojna spôsobí implóziu Ruska, tvrdí profesor z Harvardu

05.05.2023, 00:00
  • V rozhovore s profesorom histórie pôsobiacim na Harvardovej univerzite Serhijom Plochým sa dozviete:
  • Či je Kyjev ukrajinské alebo ruské mesto.
  • Ako a kedy vznikol ukrajinský národ.
  • Čo ukazuje spôsob, akým bol naplánovaný ruský útok na Ukrajinu.
  • A prečo je dôležité pre pochopenie ruských cieľov uvedomiť si, že vojna sa začala už v roku 2014.

Ako by ste definovali Ukrajinu a kde vlastne sú historické hranice Ukrajiny?

Ukrajina je nezávislý štát a Ukrajinci sú nezávislý národ, ktorý sa zrodil v priebehu 20. storočia. Rovnako ako väčšina východoeurópskych štátov vznikla aj Ukrajina v dôsledku rozpadu impérií. Na Ukrajine je však možno trochu unikátny fakt, že v porovnaní s mnohými inými východoeurópskymi štátmi vznikla rozpadom hneď dvoch ríš, ruskej a rakúsko-uhorskej, pričom ruská ríša mala navyše svoje pokračovanie v podobe Sovietskeho zväzu. Ukrajina ako národný štát tak mala cestu k nezávislosti možno dlhšiu ako ostatní, a ako vieme zo súčasnej vojny, tiež ťažšiu ako iné východoeurópske štáty. V porovnaní s niektorými z nich je Ukrajina zároveň skôr viac západný, ale aj viac východný štát.

VIDEO: Vladimir Putin si zaslúži byť za svoje zločiny súdený v Haagu, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj:

Je teda Ukrajina niečím medzi Západom a Východom? Kultúrne umiestnenie Ukrajiny je totiž dosť ťažké, keď na ukrajinskom území prebehla renesancia ako v Európe, ale neprebehla v Rusku, ale zároveň na druhej strane na Ukrajine dominovala pravoslávna cirkev a východný typ písma, nie západná latinka.

Ukrajina je unikátna a historicky vzišla z reálnej interakcie mnohých kultúr. Tou prvou bola usadlá kultúra, druhou kultúra kočovných skupín. Skutočným príbehom Ukrajiny je presun usadlého obyvateľstva do tejto oblasti. Z toho vznikli kozáci. No a potom je tu nejasná hranica medzi východným a západným kresťanstvom: vidíme, že renesancia a reformácia ovplyvnili Ukrajinu najmä v západnej časti krajiny, čo vyvolalo reakciu východnej kresťanskej kultúry, ktorá vytvorila kultúru, ktorá spájala prvky východného a západného kresťanstva. Jedným z inštitucionálnych príkladov tohto „sobáša“ je ukrajinská gréckokatolícka cirkev, ktorá je síce pod jurisdikciou Ríma, ale vo svojom jadre má východný kresťanský rítus.

image

Útek je správna reakcia. Pri ofenzíve zničíme Krymský most, hlásia Ukrajinci

Kozáctvo a gréckokatolícka cirkev sú dve inštitúcie, ktoré na Ukrajine zjednodušili spojenie rôznych kultúr a tradícií. Začiatok cesty k ukrajinskej štátnosti je však príbehom o integrácii kočovnej južnej kultúry a kultúrnej interakcii s európskym Západom.

Kedy a kde teda vznikol moderný ukrajinský národ? Je jeho začiatkom kyjevská ríša, alebo je naopak Kyjev začiatkom ruskej ríše?

Moderný ukrajinský národ sa zrodil s národným obrodením v 19. storočí, čím sa história Ukrajiny opäť podobá histórii väčšiny východoeurópskych národov. Vtedy sa sformovali národné histórie a národné mytológie, teda príbeh, ktorý má každý moderný východoeurópsky či stredoeurópsky národ. Ukrajinské hnutie sa pri tom pozeralo späť na stredoveký Kyjev, tamojšie kniežatstvo známe pod menom Kyjevská Rus, ktoré sa stalo dôležitou súčasťou ukrajinskej historickej mytológie. Ďalším zdrojom inšpirácie pre ukrajinských národných buditeľov bola kozácka minulosť, a to špeciálne 17. storočie, kedy kozácky vodca Bohdan Chmeľnyckyj vytvoril kozácky štát. Preto aj v centre súčasného Kyjeva môžeme nájsť jeho pomník.

Lenže tieto časti histórie si nárokujú ako súčasť svojho národného príbehu aj iní, konkrétne Rusko a Poľsko.

Áno, Kyjevské kniežatstvo si nárokuje aj Rusko a kozáci sú zase súčasťou príbehu Poľska, preto dochádza k stretom medzi historickou mytológiou Poľska a Ruska a aj ďalších štátov. Nie je to však nič neobvyklé. Musíme si uvedomiť, že dejiny Európy v období stredoveku sú dejinami ríš. Môže...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-24 07:21:47 - Feat.: 1 - Title: Krym rozhodne vojnu. Ukrajina ho môže dobyť v priebehu mesiacov, hovorí generál 02 - Modified: 2023-05-04 04:53:28 - Feat.: 1 - Title: Protiofenzíva Ukrajincov sa zrejme už začala, tvrdí šéf wagnerovcov Prigožin 03 - Modified: 2023-04-25 09:34:53 - Feat.: 1 - Title: Blaf či protiofenzíva? Rusom hrozí tvrdá rana, Ukrajinci prekročili Dneper na ich najslabšom mieste 04 - Modified: 2023-04-20 12:04:54 - Feat.: 1 - Title: Najstráženejšie tajomstvo Ukrajiny: Deň D sa blíži, ruský bloger hlási ohromné množstvo vojsk na Dnepri 05 - Modified: 2023-04-18 08:17:06 - Feat.: 1 - Title: Prigožin žiada finálny boj: buď okamžitú porážku Ukrajiny, alebo „dočasnú“ prehru Ruska 06 - Modified: 2023-04-01 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Až na Krym. Na Ukrajine vzniká útočná garda s výcvikom podľa NATO, hlásia sa desaťtisíce ľudí
01 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 02 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 03 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 04 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 05 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:30