Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj v Holandsku rokoval s premiérmi Holandska a Belgicka, stretne sa s kráľom

04.05.2023, 11:12
04.05.2023, 16:32
Autor:
ČTKČTK

Ráno Volodymyr Zelenskyj prišiel do sídla hornej komory holandského parlamentu na stretnutie so zákonodarcami. Podľa denníka De Telegraaf jeho návšteva vyvolala rozruch v Druhej snemovni, teda poslaneckej snemovni

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojej dnešnej návšteve Holandska zavítal do holandského parlamentu a stretol sa so zástupcami oboch parlamentných komôr. Stretnutie podľa denníka De Telegraaf vynechali predseda krajne pravicovej Strany pre slobodu Gert Wilders a šéfka protestného hnutia BBB Caroline van der Plasová. Neskôr Zelenskyj v Haagu hovoril tiež s premiérmi Holandska a Belgicka Marekom Ruttom a Alexandrom De Crooom, ktorí Ukrajine prisľúbili pokračujúcu podporu. Podľa informácií agentúry ANP ukrajinského prezidenta prijme aj holandský kráľ Willem-Alexander.

Ráno Zelenskyj prišiel do sídla hornej komory holandského parlamentu; podľa denníka De Telegraaf jeho návšteva vyvolala rozruch v Druhej snemovni, teda v poslaneckej snemovni. Wilders a van der Plasová vopred ohlásili, že sa stretnutia s ukrajinským prezidentom nezúčastnia, pretože Holandsko si dnes pripomína obete 2. svetovej vojny.

"Čo sa týka mňa, dnešok v Holandsku nepatrí jemu, ale nášmu národnému pamätnému dňu," povedal Wilders. Podľa van der Plasovej je veľmi nemiestne, že prezident Ukrajiny, ktorá je vo vojne s Ruskom, je na návšteve práve v tento deň. Ich postoj však kritizovali viacerí ďalší politici.

image

Nezostáva iná možnosť. Je čas zlikvidovať Zelenského, vyzval Medvedev po útoku na Putina

Zelenského prijali najvyšší predstavitelia parlamentu Vera Bergkampová a Ján Anthonie Bruijn a potom prezident hovoril s členmi oboch parlamentných komôr.

Dnes sa ukrajinský prezident stretol aj s predsedami vlád Holandska a Belgicka. Rutte na spoločnom brífingu troch štátnikov ubezpečil, že Holandsko bude vo svojej podpore Ukrajine neochvejné. Pokiaľ ide o vojenskú pomoc Ukrajine, neexistujú podľa neho žiadne tabu. Uviedol ďalej, že Rusko, ktoré vlani vpadlo na Ukrajinu, nemôže túto vojnu vyhrať a musí byť hnané k zodpovednosti za zločin agresie a ďalšie vojnové zločiny.

De Croo podľa agentúry Reuters povedal, že Belgicko podporuje nový balík vojenskej pomoci Ukrajine a že jeho vláda skúma, ako môžu byť zmrazené ruské majetky použité na pomoc Ukrajine vo vojnovom úsilí.

Zelenskyj poznamenal, že pre Ukrajinu je zásadné, aby západné vlády Kyjevu dodávali zbrane čo najrýchlejšie. Povedal tiež, že Ukrajina už je de facto členom NATO, ale mala by sa ním stať aj de iure. Rutte podotkol, že je dôležité, aby spojenci urobili jasný krok voči Ukrajine na nadchádzajúcom summite NATO vo Vilniuse.

Holandský premiér podľa agentúry DPA tiež povedal, že jeho krajina teraz rokuje s Dánskom a Britániou o dodávkach bojových lietadiel Ukrajine. Dodávky stíhačiek F-16 nie sú tabu, ubezpečil Rutte Dohoda v tejto súvislosti ešte nebola dosiahnutá, pripustil Rutte. Podľa neho to je ale len otázka času. Poukázal pritom na podobné skoršie debaty o dodávkach húfníc a tankov Leopard. "Niečo také si skrátka žiada čas. Ale teraz sú pancierové húfnice na Ukrajine. A sú tam posielané tanky Leopard II, "zdôraznil Rutte.

image

Ruský exprezident Medvedev vyzval na fyzickú likvidáciu Zelenského po údajnom atentáte na Putina

Zelenskyj bol v Haagu podľa svojho hovorcu Serhija Nykyforova hlavne kvôli stretnutiu so zástupcami Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý vyšetruje pravdepodobné vojnové zločiny, ktorých sa dopustila ruská armáda na Ukrajine. Súd tiež vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Mariju Ľvovovú-Bělovovú kvôli údajným deportáciám detí z Ukrajiny do Ruska.

Kvôli bezpečnosti nebol zverejnený podrobný program Zelenského návštevy Holandska, ktorá bola oznámená až v stredu neskoro večer po prezidentovej neohlásenej ceste do Fínska. Zelenskyj od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu navštívil niekoľko západných metropol vrátane Londýna, Paríža a Washingtonu, ale napríklad aj Varšavu. Holandsko patrí medzi významných podporovateľov Ukrajiny. Rutte už vo februári povedal, že nevylučuje žiadny druh vojenskej pomoci Ukrajine.

01 - Modified: 2023-05-04 13:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nezostáva iná možnosť. Je čas zlikvidovať Zelenského, vyzval Medvedev po útoku na Putina 02 - Modified: 2023-05-04 08:41:18 - Feat.: 1 - Title: Pri stredajšom ruskom ostreľovaní Chersonu zomrelo 23 ľudí. Cielia na životy našich detí, tvrdí šéf správy
01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv 05 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:27