StoryEditor

Pokus o atentát na Putina: Z Kremľa po útoku dronov stúpal dym, Moskva varuje pred odvetou

03.05.2023, 14:28
03.05.2023, 15:45
Autor:
ČTKČTKredred

Ruská prezidentská administratíva uviedla, že útok považuje za naplánovanú teroristickú akciu a za pokus o atentát na Putina a že si vyhradzuje právo na odvetné kroky.

Ukrajina sa v noci na dnešok pokúsila o dronový útok na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina, tvrdia ruské tlačové agentúry. Putin je v poriadku a pokračuje v obvyklej práci, píše agentúra TASS. Podľa agentúry RIA Novosti Putin v Kremli v čase útoku nebol a nachádzal sa vo svojej rezidencii Novo-Ogarjovo pri Moskve. Kyjev uviedol, že s incidentom nemá nič spoločné.

image

Ukrajinci sa pokúsili zabiť Putina dronom. Dostal sa cez ruskú obranu, Kremeľ to tají, píšu v Nemecku

Vyradili sme ich, tvrdia Rusi

"Dve bezpilotné lietadlá mierili na Kremeľ. Vďaka krokom podniknutým armádnymi a tajnými službami a vďaka použitiu radarových a detekčných systémov boli prístroje vyradené z prevádzky," cituje TASS z vyhlásenia Kremľa.

Na ruských sociálnych sieťach sa dnes šírili videá zobrazujúce dym stúpajúci nad Kremľom na tmavej oblohe, všimli si médiá, vrátane poľskej stanice Belsat.

Video pochádza zo skupiny združujúcej obyvateľov štvrtí Jakimanka a Zamoskvorečje v centrálnej časti Moskvy, uviedol portál Mediazona s tým, že podľa členov skupiny sa v blízkosti Kremľa ozvala rana podobná zvuku hromu. Na oblohe boli podľa nich okrem toho vidieť iskry. Záblesky nad Kremľom sú vidieť aj na ďalšom videu šíriacom sa na sociálnych sieťach.

Ruská prezidentská administratíva uviedla, že útok považuje za naplánovanú teroristickú akciu a za pokus o atentát na Putina a že si vyhradzuje právo na odvetné kroky, ktoré podnikne, "kedykoľvek a kdekoľvek to uzná za vhodné".

Poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak tvrdenie ruskej strany odmietol. "Ukrajina samozrejme nemá nič spoločné s dronovým útokom na Kremeľ," citovala ho agentúra AFP. Na sociálnej sieti Podoľak uviedol, že Ukrajina vedie obrannú vojnu a neútočí na ciele na území Ruskej federácie. "Na čo? Nerieši to žiadny vojenský problém. Len to Ruskej federácii dáva zámienku na jej útoky na civilistov," poznamenal. Podobné akcie však podľa neho môžu ukazovať na partizánske aktivity miestnych odbojových skupín. Podľa agentúry Reuters ďalej Podoľak naznačil, že incident by sa pre Rusko mohol stať zámienkou pre rozsiahly "teroristický" útok proti Ukrajine v nadchádzajúcich dňoch.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa TASS povedal, že nehľadiac na dnešný incident sa 9. mája uskutoční plánovaná vojenská prehliadka na moskovskom Červenom námestí, na ktorej sa zúčastní aj Putin. Na tento deň pripadá sviatok, kedy si Rusko pripomína porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. "Prehliadka bude, zmeny nie sú," povedal Peskov. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin krátko predtým na sociálnych sieťach informoval o zákaze nepovoleného používania dronov v hlavnom meste.

Druhý známy pokus

Ide už o druhú správu o pokuse o atentát dronom na ruského prezidenta. Minulý týždeň nemecký bulvárny denník Bild s odvolaním sa na nešpecifikované zdroje informoval, že sa Ukrajinci pokúsili zabiť Putina s pomocou bezpilotného lietadla naloženého výbušninou. Podľa denníka sa atentát nepodaril, ruské úrady akciu napriek tomu držali v tajnosti. Ukrajinský dron UJ-22 podľa zistení denníka odštartoval večer v nedeľu 23. apríla s cieľom zasiahnuť ruského prezidenta pri návšteve priemyselnej zóny Rudnio v Moskovskej oblasti, ktorá je od Ukrajiny vzdialená zhruba 500 kilometrov.

image

Útok dronom v Rusku: Blízko Kerčského mosta vypukol veľký požiar, horí ropný sklad

Ruské štátne médiá už skôr počas dneška informovali o incidentoch s dronami na rôznych miestach Ruska. V Krasnodarskom kraji vypukol podľa TASS rozsiahly požiar v sklade s ropnými produktmi kvôli "pádu" bezpilotného lietadla. BBC tiež upozornila, že podľa informácií na ruských telegramových účtoch zrejme útočili v noci na dnešok bezpilotné lietadlá na letisko v obci Sešča v ruskej Brianskej oblasti, kde poškodili lietadlo An-124. Žiadne oficiálne správy o incidente v Brianskej oblasti zatiaľ nie sú k dispozícii.

Obdobné správy prichádzali z Ruska aj v minulých dňoch - ruská správa polostrova Krym napríklad v sobotu informovala o požiari zásobníka paliva v prístave Sevastopoľ. Ukrajina sa ako obvykle k žiadnemu z útokov neprihlásila, ale ich nárast prichádza v čase, keď Kyjev tvrdí, že dokončil prípravy na protiofenzívu, poznamenala agentúra AFP.

01 - Modified: 2023-05-03 10:41:35 - Feat.: 0 - Title: Reportéri bez hraníc: Svet je pod záplavou dezinformácií, ktoré stierajú rozdiely medzi pravdou a nepravdou 02 - Modified: 2023-05-03 10:30:46 - Feat.: 1 - Title: Odhalili ruské lode duchov pri plynovodoch Nord Stream pred výbuchmi. Podozrivé pohyby zachytili aj satelity 03 - Modified: 2023-05-03 09:19:06 - Feat.: 1 - Title: Útek je správna reakcia. Pri ofenzíve zničíme Krymský most, hlásia Ukrajinci 04 - Modified: 2023-05-03 14:45:02 - Feat.: 1 - Title: Čína je a bude hlavným pracovným stolom sveta. Alternatívou sú tri trhy, znie z top logistickej firmy 05 - Modified: 2023-05-03 06:28:00 - Feat.: 1 - Title: USA pošlú Ukrajine vojenskú pomoc za 300 miliónov dolárov
01 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 02 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 03 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané 04 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 21:56