Prezidentka Zuzana Čaputová na návšteve ukrajinskej obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a jej pivnicu, kde boli väznení obyvatelia.SNÍMKA: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová navštívila pivnicu, v ktorej Rusi držali stovky ľudí. Podmienky prirovnala k nacistickým táborom

29.04.2023, 17:59
Autor:
TASRTASR

Prezidentka sa obyvateľov obce Jahidne pýtala, ako ruskí vojaci vysvetlili, prečo ich držia v pivnici: "Dedinčanom povedali, že ich prišli oslobodiť." Za mesiac, čo ich tam držali, zomrelo 11 ľudí.

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v rámci svojej návštevy Ukrajiny i pivnicu v obci Jahidne, kde ruskí vojaci takmer mesiac držali 367 osôb. Prezidentka podmienky dedinčanov v pivnici prirovnala ku koncentračným táborom, informuje TASR.

Rusi Jahidne obsadili vlani krátko po vpáde na Ukrajinu a 367 ľudí, čiže takmer všetkých jej obyvateľov, nahnali do pivnice tamojšej školy s rozlohou menej ako 200 metrov štvorcových. Ľudia mohli v miestnosti iba sedieť alebo stáť, keďže na jedného človeka pripadalo len pol štvorcového metra priestoru. Na 24 hodín dostávali prídel jedla vo veľkosti polovice malého umelohmotného pohára. Dedinčania vrátane šesťtýždňového bábätka tam strávili takmer mesiac, pričom 11 z nich zomrelo.

"Ťažko sa mi hľadajú slová, lebo sme na mieste, ktoré sa dá porovnať s koncentračnými tábormi. Ľudia tu prežívali v malých stiesnených priestoroch, zomierali tu, dusili sa tu, boli tu maličké deti, starí ľudia," povedala Čaputová. 

Prezidentka sa obyvateľov obce pýtala, ako ruskí vojaci vysvetlili, prečo ich držia v pivnici: "Dedinčanom povedali, že ich prišli oslobodiť."

"Keď sme sem dnes prichádzali, znovu znel poplach. Obyvatelia stále nežijú v mieri, spomínajú na tie mesiace, čo tu prežili. Hrozba krutosti a smrti, ktorú zažívali, nad nimi visí stále," dodala Čaputová.

Čaputová a český prezident Petr Pavel pricestovali na Ukrajinu v piatok. Spoločne navštívili ukrajinské mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky; popoludní absolvovali stretnutie s prezidentom Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom.

Prezidentka v piatok navštívila i centrum pre týrané a zneužívané ženy a v sobotu sa stretla s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom. Český prezident Pavel zase v piatok v meste Buča položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob a v sobotu navštívil mesto Dnipro.

01 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:47