Ukrajinskí vojaci strieľajú z húfnice D-30 na frontovej línii pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Obrancom Bachmutu dochádza munícia. Musíme zvíťaziť čo najskôr, na roky vojny nemáme zdroje, varujú

28.04.2023, 11:31
Autor:
ČTKČTK

Ak tento rok prejdeme do ofenzívy a znovu získame našu krajinu, potom zvíťazíme. Ale ak sa to nestane, tak nemáme zdroje na to, aby vojna pokračovala ďalších päť až desať rokov, tvrdí ukrajinský vojak.

Pred rokom Volodymyr a jeho muži strieľali zo všetkých 40 hlavných ich raketometu BM-21 Grad naraz. Teraz si môžu dovoliť vystreliť na ruské ciele naraz len niekoľko kusov munície. „Nemáme dostatok nábojov,“ vysvetľuje vojak. Jeho jednotka – 17. tankový prápor – má za úlohu poskytovať palebnú podporu ukrajinským silám, ktoré sa zúfalo držia na okrajoch Bachmutu, ktorý sa Rusko už mesiace snaží dobyť, napísala stanica BBC.

Volodymyr dostáva povel, aby vypálil z raketometu na ruské mínometné stanovisko vzdialené asi 15 kilometrov. Jeho muži odstraňujú konáre maskujúce vozidlo, potom s ním mieria k asi kilometer vzdialenému prázdnemu poľu a rýchlo vyhodnocujú dostrel. Dvíhajú hlavne raketometu smerom k cieľu a ukrajinský dron medzitým overuje ich presnosť. Prvá raketa minula cieľ o 50 metrov, dozvedeli sa. Upravia teda výšku, vypália ďalšie dve strely a rýchlo sa vracajú k stromom, aby sa kryli. Tentoraz prichádza správa: zásah.

image

Nad Kyjevom zostrelila obrana 11 rakiet, v Dnipre zahynula žena s dieťaťom

Volodymyr je však frustrovaný, že nemôžu urobiť viac. „Mohli by sme poskytnúť väčšiu podporu našim chalanom, ktorí tam umierajú,“ hovorí. Ukrajina už podľa neho spotrebovala vlastné zásoby munície do raketometov Grad a spolieha sa na strely pochádzajúce z iných krajín. Dodávky pochádzajú z Českej republiky, Rumunska a Pakistanu, opisuje Volodymyr a zároveň sa sťažuje, že munícia pôvodom z Pakistanu nie je kvalitná.

Video: Ukrajinskí vojaci v Bachmute zabrali ruskú pozíciu:

Volanie Ukrajiny po ďalších zbraniach a munícii je tým hlasnejšie, čím dlhšie vojna trvá. Teraz sa krajina sústredí na prípravu veľkej protiofenzívy. Zároveň však stále musia vynakladať obrovské prostriedky na udržanie svojich pozícií. Napriek nedávnemu doručeniu moderných zbraní – ako sú tanky a obrnené vozidlá, je Ukrajina stále do značnej miery závislá na svojom staršom arzenáli zo sovietskej éry.

Techniku ​​schovať a šetriť každý náboj

Systém protivzdušnej obrany Buk, ktorý môže zameriavať lietadlá, bezpilotné lietadlá a rakety, je stále jednou z jej cenných zbraní. Jeden z nich sa nachádza ďalej pozdĺž frontovej línie – taktiež ukrytý v zalesnenej oblasti. Táto sofistikovaná výzbroj pomohla Ukrajincom zabrániť Rusku v získaní kontroly nad ich nebom. Veliteľ Buku Jozef hovorí, že pre Rusko je to „cieľ číslo jeden“. To vysvetľuje mimoriadnu starostlivosť venovanú jeho ochrane. Vozidlo je v hlbokom zákope a zakryté maskovacou sieťou. Hore má dve šedé rakety, normálne nesie štyri.

image

Ukrajina opäť požiadala partnerov o dodanie moderných stíhačiek F-16

V apríli unikli na internet tajné americké dokumenty – mapy, grafy a fotografie – ktoré odhaľujú podrobné spravodajské informácie o vojne. „Nie, nie je to pravda,“ odpovedá Jozef na otázku, či je správna uniknutá informácia ohľadom akútneho nedostatku striel do systémov Buk. Pripúšťa však, že Buk je ťažké udržiavať a Ukrajina ich potrebuje viac. „Nemáme ich dosť. Diely sa rozbíjajú a my nemáme náhradné, pretože továrne, ktoré ich vyrábajú, nie sú na Ukrajine,“ vysvetľuje.

Jozef nespochybňuje iba niektoré časti obsahu uniknutých správ, ale aj to, či odhalili tajomstvo. „Prečo by sme sa mali na Američanov hnevať?“ pýta sa. „Pretože prezradili informácie, ktoré majú Rusi už dvadsať rokov? Smiešne!“ reaguje s poznámkou, že Rusko vždy vedelo o schopnostiach ukrajinských ozbrojených síl.

image

Naď vo Varšave vyzdvihol význam Bukureštskej deviatky, rokovali o podpore Ukrajiny

Rusko však stále nepozná načasovanie ani miesto očakávanej ukrajinskej protiofenzívy. Tá bude kľúčová pre znovuzískanie ukrajinského územia a zmiernenie časti tlaku, ktorý je cítiť pozdĺž frontu, ktorý sa tiahne v dĺžke 1300 kilometrov. Nech už k nej dôjde kdekoľvek, Rusko bude musieť presmerovať časť svojich síl. Ale aj Ukrajina musí vyzbrojiť a vybaviť nové jednotky, aby mohla ofenzívu vykonať. Obe strany pritom majú problémy so zásobovaním frontovej línie.

Musíme zvíťaziť tento rok, dlho bojovať nezvládneme

Na inom mieste blízko Bachmutu ukrajinské jednotky z 80. brigády spotrebúvajú stovky delostreleckých nábojov denne v snahe odrážať ruský postup. Používajú už niektoré zbrane dodané Západom. Serhij a jeho muži obsluhujú ľahkú húfnicu L119 britskej výroby. Aj oni musia podľa Serhija s muníciou šetriť. Denne vypálime v priemere 30 nábojov, tvrdí Serhij. „Zatiaľ máme dosť ľudí. Ale potrebujeme muníciu. Tá je najdôležitejšia,“ hovorí.

image

Výzvy na prímerie na Ukrajine sú cynické. Ich krajina nikoho neokupuje, povedal americký veľvyslanec

„Ak tento rok prejdeme do ofenzívy a znovu získame našu krajinu, potom zvíťazíme. Ale ak sa to nestane, tak nemáme zdroje na to, aby vojna pokračovala ďalších päť až desať rokov,“ reaguje Serhij na otázku, či je tento rok pre Ukrajinu rozhodujúci rok. Veliteľ raketometu Grad Volodymyr je ešte priamočiarejší: „Krajina je vyčerpaná, ekonomika tiež.“ Obáva sa, že pokiaľ ukrajinské akcie na bojisku nebudú tento rok rozhodujúce, potom môže západná podpora ochabnúť. „Obávame sa tiež, že naši západní spojenci sa v pomoci unavujú,“ povedal.

01 - Modified: 2023-04-28 07:04:51 - Feat.: 1 - Title: Nad Kyjevom zostrelila obrana 11 rakiet, v Dnipre zahynula žena s dieťaťom 02 - Modified: 2023-04-27 14:25:53 - Feat.: 1 - Title: Šéf wagnerovcov hovoril o pokoji zbraní pri Bachmute. Neskôr povedal, že vtipkoval 03 - Modified: 2023-04-27 14:07:18 - Feat.: 1 - Title: Nórsky súd poslal dezertéra od wagnerovcov do väzenia za výtržníctvo a nosenie zbrane na verejnosti 04 - Modified: 2023-04-26 08:40:08 - Feat.: 1 - Title: Deň s ukrajinskými hrobármi. Naši hrdinovia si to zaslúžia, bojovať by som nechcel, tvrdí jeden z nich
01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:10