Pravicoví demonštranti v Jeruzaleme na proteste vyzývajúceho izraelskú vládu, aby dokončila plánovanú reformu súdnictva. FOTO: Reuters
StoryEditor

Viac ako 100-tisíc ľudí prišlo v Jeruzaleme podporiť kontroverznú súdnu reformu

27.04.2023, 22:07
Autor:
ČTKČTK

Pred izraelským parlamentom, ktorý súdnu reformu už vo februári začal postupne schvaľovať, sa zišli priaznivci koaličnej vlády premiéra Benjamina Netanjahua. Niektorí mali na klopoch odznáčky krajne pravicových strán.

Vyše 100-tisíc ľudí dnes prišlo v Jeruzaleme demonštrovať na podporu izraelskej vlády a jej kontroverznej justičnej reformy, ktorá má dať viac právomocí vláde pri vymenovaní sudcov a obmedziť právomoci najvyššieho súdu. Informujú o tom miestne médiá. Už od januára proti tejto reforme protestujú pravidelne v Tel Avive a ďalších izraelských mestách stovky tisíc ľudí, na zastavenie jej schvaľovania opakovane vyzval aj izraelský prezident Jicchak Herzog.

Pred izraelským parlamentom, ktorý súdnu reformu už vo februári začal postupne schvaľovať, sa zišli priaznivci koaličnej vlády premiéra Benjamina Netanjahua. Niektorí mali na klopoch odznáčky krajne pravicových strán. Aj tie sú totiž popri ultraortodoxných v koaličnej vláde. Mnohí mávali izraelskými vlajkami a volali heslá na podporu vládnej reformy.

"Som veľmi dojatý obrovskou podporou tábora, ktorý prišiel dnes večer do Jeruzalema v takom množstve," poďakoval na Twitteri Netanjahu svojim priaznivcom.

image

Protesty proti spornej súdnej reforme pokračovali v Izraeli 16. víkend po sebe. Vláda plán pozastavila

Na jednom mieste sa dav vládnych priaznivcov prechádzal po obrázkoch bývalých predsedov najvyššieho súdu a tiež súčasnej generálnej prokurátorky Gali Baharavovej-Miaraovej, podľa ktorej je navyše Netanjahu pri presadzovaní justičnej reformy v konflikte záujmov, pokiaľ ide o vplyv na vymenovanie sudcov, pretože sám je trestne stíhaný kvôli obvineniu z korupcie.

Dnešnej demonštrácie sa zúčastňuje aj šéf krajne pravicovej vládnej strany Náboženský sionizmus Bezalel Smotrič, ktorý je okrem iného ministrom financií. "Ľudia žiadajú justičnú reformu a dostanú ju. Chcem na tomto mieste povedať, že sa nevzdáme," vyhlásil Smotrič. "Väčšina ľudí súhlasí s tým, že reforma súdneho systému je pre Štát Izrael správna," dodal.

image

Izrael navštívi syn iránskeho šáha zvrhnutého v roku 1979 Rezá Pahlaví

Reformu ale podľa viacerých nedávnych prieskumov väčšina opýtaných odmieta, napísal server The Times of Israel. Kritizujú ju široké vrstvy izraelskej spoločnosti a dokonca aj stovky izraelských rezervistov pohrozili kvôli nej, že nenastúpi do služby. Podľa mnohých reforma ohrozuje izraelskú demokraciu a niektorí sa obávajú aj toho, že po súdnej reforme budú nasledovať ďalšie zákony, ktoré z Izraela urobia "teokratickú diktatúru". Niektorí tiež tvrdia, že Izrael sa teraz nachádza v najhoršej kríze od svojho vzniku v roku 1948.

Tiež izraelský prezident Jicchak Herzog opakovane vyzval vládu, aby schvaľovanie reformy zastavila a dojednala s opozíciou kompromis. Podobne sa vyjadrilo aj niekoľko poslancov Netanjahuovej strany Likud, vrátane ministra obrany Joava Galanta. Ten koncom marca vyzval na zastavenie schvaľovania súdnej reformy, načo Netanjahu oznámil jeho odvolanie, ktoré nakoniec stiahol. Potom premiér oznámil aj pozastavenie schvaľovania reformy do ďalšieho zasadnutia parlamentu, ktoré sa má začať o niekoľko dní. Vláda potom o nej niekoľkokrát s opozíciou rokovala, no bez valného výsledku.

01 - Modified: 2023-04-19 13:25:32 - Feat.: 1 - Title: Nemecký prezident vo Varšave žiadal o odpustenie za zločiny nacistického Nemecka 02 - Modified: 2023-04-18 14:28:20 - Feat.: 1 - Title: Pochodom živých si tisíce ľudí pripomenuli obete holokaustu v Osvienčine 03 - Modified: 2023-04-14 12:55:05 - Feat.: 1 - Title: Tisíce Iráncov demonštrovali podporu Palestínčanom, oslavovali Deň Jeruzalema 04 - Modified: 2023-04-11 12:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na Pesach Izraelčania upracú aj v tanku. Židovské sviatky v duchu prísnych pravidiel
01 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 02 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 04 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:43