Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Peking varoval USA a Južnú Kóreu pred provokáciami Pchjongjangu, chce mierové riešenie

27.04.2023, 11:46
Autor:
ČTKČTK

Všetky strany by sa mali postaviť k jadru problému (Kórejského) polostrova a hrať konštruktívnu úlohu pri podpore mierového riešenia tejto otázky, uviedla hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning.

Čína dnes varovala Južnú Kóreu a Spojené štáty, aby "neprovokovali konfrontáciu" so Severnou Kóreou, uviedla agentúra AFP. Americký prezident Joe Biden a jeho juhokórejský náprotivok Jun Sok-jol na spoločnej tlačovej konferencii v stredu uviedli, že KĽDR čaká "koniec" jej režimu, ak použije svoj jadrový arzenál.

"Všetky strany by sa mali postaviť k jadru problému (Kórejského) polostrova a hrať konštruktívnu úlohu pri podpore mierového riešenia tejto otázky," uviedla hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning.

Koniec režimu

Biden a jeho juhokórejský náprotivok Jun na summite vo Washingtone varovali, že "jadrový útok Severnej Kórey na Spojené štáty alebo ich spojencov či partnerov... by znamenal koniec režimu, ak by sa k takejto akcii rozhodol".

Obaja lídri sa tiež dohodli na výraznom posilnení spolupráce v oblasti obrany, vrátane jadrovej, a sľúbili, že v prípade severokórejského jadrového útoku budú "okamžite reagovať".

image

Čína vyslala lode na evakuáciu svojich občanov zo Sudánu, hlavné medzinárodné letisko je znefunkčnené

Spojené štáty v rámci dohody okrem iného plánujú prvýkrát po 40 rokoch vyslať do regiónu ponorku s jadrovými hlavicami. USA tiež budú s Južnou Kóreou zdieľať viac informácií o americkom jadrovom programe kvôli obavám zo zväčšujúceho sa arzenálu Pchjongjangu.

Peking dnes tento krok odsúdil a uviedol, že Washington "ignoruje regionálnu bezpečnosť a tvrdošíjne využíva problematiku polostrova na vytváranie napätia".

Provokácia

"To, čo USA robia... provokuje konfrontáciu medzi stranami, podkopáva režim nešírenia jadrových zbraní a strategické záujmy ostatných krajín," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia. Dodala, že Spojené štáty "zhoršujú napätie na polostrove, podkopávajú regionálny mier a stabilitu" a ich vyhlásenia "sú v rozpore s cieľom denuklearizácie polostrova".

image

Jadrový útok zo strany KĽDR by viedol ku koncu režimu, povedal Biden s juhokórejským prezidentom

USA mali v minulosti na juhokórejskom území stovky jadrových hlavíc, v roku 1991 tieto zbrane definitívne stiahli, načo sa Pchjongjang a Soul v spoločnej deklarácii zaviazali nevyvíjať takéto zbrane. KĽDR však sľub opakovane porušuje a minulý mesiac napríklad oznámila test rakety vybavenej maketou jadrovej hlavice.

KĽDR už tento rok podľa agentúry AP odpálila okolo 30 rakiet, vlani ich bolo rekordných viac ako 70, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

01 - Modified: 2023-04-26 20:02:02 - Feat.: 1 - Title: Si Ťin-pching v telefonickom rozhovore vyzval Zelenského na rokovania s Ruskom 02 - Modified: 2023-04-26 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: O existencii Boha vieme menej ako o mimozemšťanoch, tvrdí odborník. Mimozemský život objavíme čoskoro 03 - Modified: 2023-04-26 10:39:05 - Feat.: 1 - Title: Čínski komunisti sú bez šance. Prečo dolár z trónu nezosadia?
01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:57