Vladimír Bilčík. FOTO: Archív HN
StoryEditor

Srbsko musí držať jednotnú líniu s Európskou úniou, čo sa týka vojny na Ukrajine, tvrdá europoslanec Bilčík

26.04.2023, 20:26
Autor:
TASRTASR

Srbi by sa podľa Vladimíra Bilčíka mali zamerať najmä na posilnenie nezávislosti súdnictva, boj proti organizovanému zločinu a korupcii a posilnenie nezávislého mediálneho prostredia.

Hlavným cieľom správy o Srbsku, ktorú v stredu v Európskom parlamente schválili poslanci Výboru pre zahraničné veci, bolo predložiť realistickú a vyváženú správu a podporiť strategický cieľ Srbska, ktorým je vstup do Európskej únie. Uviedol to pre europoslanec Vladimír Bilčík, stály spravodajca Europarlamentu pre Srbsko a autor tejto správy.

Podľa jeho slov ide o dôležitý politický dokument, ktorý hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ a načrtáva ďalší postup v prístupovom procese. O správe bude Európsky parlament hlasovať v pléne 10. mája v Štrasburgu.

Srbi by sa podľa Bilčíka mali zamerať najmä na posilnenie nezávislosti súdnictva, boj proti organizovanému zločinu a korupcii a posilnenie nezávislého mediálneho prostredia. Podstatné časti správy sú venované energetickej politike, najmä odstráneniu závislosti od Ruska a fosílnych palív a zlepšeniu environmentálnych otázok.

image

Europoslanci upozornili na neúčinné schémy minimálneho príjmu v Únii. Smernica má znížiť počet chudobných

"Moja správa oceňuje priebeh posledných parlamentných volieb, pričom poukazuje na určité nedostatky a víta návrat opozície do srbského Národného zhromaždenia. Ako spoluorganizátora parlamentného dialógu v Srbsku ma povzbudzujú aj pozitívne signály všetkých relevantných politických strán, ktoré majú záujem spolupracovať s Európskym parlamentom na zlepšovaní parlamentnej kultúry," uviedol Bilčík.

Zároveň však pripomenul, že Srbsko zostáva jedinou kandidátskou krajinou na západnom Balkáne, ktorá nepodporila sankcie Európska únia voči Rusku, čo jeho správa zdôraznila. "Európske krajiny v časoch vojny musia držať spolu na základe spoločných hodnôt. Očakávam, že všetci politickí lídri v Srbsku zaujmú jasný postoj a odsúdia Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu," vysvetlil.

image

Slovensko má novú politickú stranu: Lídrom Demokratov bude Heger, zobral k sebe viacero silných mien

Bilčík pripomenul, že dialóg Belehrad-Priština za posledný rok prešiel turbulentnými obdobiami. Odsúdil prípady násilia voči Srbom v Kosove, rovnako ako pokusy zastrašiť tých, ktorí pracujú na európskej budúcnosti regiónu.

"V posledných mesiacoch vidíme príležitosť na dosiahnutie dlho očakávanej normalizácie vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. To si bude vyžadovať európsku víziu, skutočný záväzok rokovať v dobrej viere a určitý stupeň politickej odvahy od lídrov na oboch stranách," opísal situáciu. Doplnil, že úspech v normalizácii srbsko-kosovských vzťahov bude aj európskym úspechom.

01 - Modified: 2023-04-26 14:53:49 - Feat.: 1 - Title: Srbsko nedosahuje pokrok v prístupových rokovaniach s Európskou úniou 02 - Modified: 2023-03-15 17:34:06 - Feat.: 1 - Title: Europoslanci upozornili na neúčinné schémy minimálneho príjmu v Únii. Smernica má znížiť počet chudobných 03 - Modified: 2023-03-07 12:16:07 - Feat.: 1 - Title: Slovensko má novú politickú stranu: Lídrom Demokratov bude Heger, zobral k sebe viacero silných mien
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:41