Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev vyzval talianske firmy, aby pomohli pri obnove Ukrajiny. Hovorí o budúcom potenciále

26.04.2023, 18:01
Autor:
TASRTASR

Táto vojna ponúka príležitosti do budúcnosti, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez videospojenie na dvojstrannej konferencii v Ríme. Práce je veľa, dodal.

Ukrajinskí predstavitelia v stredu vyzvali talianske firmy, aby investovali do obnovy Ukrajiny. Spomenuli okrem iných príležitosti v energetike, infraštruktúre a poľnohospodárstve, dokonca aj vo výrobe liekov proti úzkosti.

"Táto vojna ponúka príležitosti do budúcnosti," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez videospojenie na dvojstrannej konferencii v Ríme. "Práce je veľa," dodal.

Na konferencii, ktorú navrhla talianska premiérka Giorgia Meloniová počas návštevy Kyjeva vo februári, sa zúčastnilo vyše 600 talianskych podnikov, partnerov z Ukrajiny a vládnych predstaviteľov oboch strán. Konala sa vyše roka na napadnutí Ukrajiny Ruskom, ktoré spôsobilo skazu vo väčšine krajiny.

Vsadiť na víťazstvo

"Rozprávať o obnove Ukrajiny znamená vsádzať na víťazstvo a na ukončenie konfliktu," povedala v príhovore Meloniová. "Keďže som si istá, že budúcnosť Ukrajiny je budúcnosťou mieru, čaká ju aj budúcnosť prosperity a čoraz viac aj európska budúcnosť," uviedla.

"Ukrajinci bojujú aj za nás a Taliansko nikdy neprestalo byť na ich strane a inak to ani byť nemohlo. Boje nepreniesli konflikt bližšie k nám, ale skôr naopak, oddialili prípadný konflikt z našej blízkosti," dodala premiérka.

image

Kyjev a Moskva si navzájom odovzdali ďalšiu skupinu vojnových zajatcov. Vrátilo sa 44 Ukrajincov a 40 Rusov

Minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti oznámil, že Taliansko prispeje sumou 100 miliónov eur na novú iniciatívu Európskej investičnej banky s názvom "EÚ pre Ukrajinu", ktorá je zameraná na financovanie projektov obnovy.

V Ríme podpísali aj šesť memoránd o porozumení, ktoré pokrývajú oblasti ako ochrana životného prostredia, železnice, agropotraviny a výstavba vodných elektrární, uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Šmyhaľ, ktorý sa objavil po boku s Meloniovou, povedal, že Ukrajina bude tento rok potrebovať vyše 24 miliárd dolárov "na naplnenie základných potrieb ako bývanie a vykurovanie". K ďalším prioritám Kyjeva patria doprava, infraštruktúra a odmínovacie práce.

Výzvy na mier

Ukrajinský premiér sa má počas návštevy Talianska stretnúť vo štvrtok s pápežom Františkom, ktorý opakovane vyzval na mier na Ukrajine.

Zelenskyj spomenul aj príležitosti vo výrobe liekov a v oblasti rehabilitácií, "kde vojna prináša nové popudy". "Žiaľ, vo vojne bolo ranených veľa ľudí a mnohí potrebujú rehabilitáciu," informoval. "Nielen fyzickú, ale aj duševnú. Trpia posttraumatickou stresovou poruchou, úzkostnou poruchou, predovšetkým tí, čo boli zajatí," vysvetlil.

Na konferencii pripomenul celú škálu základných surovín, ktoré Ukrajina môže ponúknuť firmám v Taliansku a inde – od železnej rudy po lítium a titán. "Môžeme a budeme všetko toto dodávať na svetové trhy," doplnil Zelenskyj.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval firmy, aby investície neodkladali. "Príležitosti sú tu a teraz, nemusíte čakať na koniec vojny, aby ste konali," povedal v angličtine.

Svetová banka v marci odhadla, že rekonštrukcia a obnova Ukrajiny si bude vyžadovať 411 miliárd dolárov, teda 2,6-násobok odhadovaného hrubého domáceho produktu Ukrajiny v roku 2022.

01 - Modified: 2023-04-26 15:25:09 - Feat.: 1 - Title: Kyjev a Moskva si navzájom odovzdali ďalšiu skupinu vojnových zajatcov. Vrátilo sa 44 Ukrajincov a 40 Rusov 02 - Modified: 2023-04-26 15:00:13 - Feat.: 1 - Title: Veľvyslanec Spojených štátov kritizoval Maďarsko za to, že bráni rokovaniam NATO s Ukrajinou 03 - Modified: 2023-04-26 14:39:40 - Feat.: 1 - Title: Moskva obvinila Kyjev z podkopávania mierových snáh, vyzdvihla však ochotu Číny
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:14