Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

​Zelenskyj prvýkrát od vypuknutia vojny telefonoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom

26.04.2023, 13:49
26.04.2023, 15:00
Autor:
ČTKČTK

Kyjev podľa ukrajinského prezidenta vymenuje veľvyslanca v Pekingu. Čina plánuje na Ukrajinu v najbližšom čase vyslať osobitnú diplomatickú misiu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes hovoril so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, bol to ich prvý kontakt od ruského útoku na Ukrajinu vlani vo februári. Čínsky vodca podľa štátnych médií Zelenského vyzval na rokovania s Moskvou, ktoré je podľa neho jediným východiskom z konfliktu s Ruskom. Čína v súvislosti s dlho očakávaným hovorom tiež oznámila, že plánuje na Ukrajinu v najbližšom čase vyslať osobitnú diplomatickú misiu. Kyjev naopak podľa Zelenského vymenuje veľvyslanca v Pekingu.

"Mal som s prezidentom Si Ťin-pchingom dlhý a zmysluplný telefonát. Verím, že tento hovor, ako aj vymenovanie ukrajinského veľvyslanca v Číne, bude silným impulzom pre rozvoj našich bilaterálnych vzťahov," napísal Zelenskyj na Twitteri.

"Jediným uskutočniteľným východiskom je vyjednávanie," uviedla podľa agentúry AP čínska štátna televízia CCTV v príspevku o telefonáte oboch štátnikov.

Zopakovala tiež čínske stanovisko, že "v jadrovej vojne nie je víťazov". "Všetky zúčastnené strany by mali pri riešení jadrovej otázky zachovať pokoj a zdržanlivosť a skutočne hľadieť na budúcnosť a osud svoj aj celého ľudstva a spoločne sa snažiť krízu zvládnuť," uviedla CCTV. Rusko v uplynulých mesiacoch opakovane hrozilo použitím jadrových zbraní, ak bude ohrozená jeho existencia.

Líder čínskeho ministerstva zahraničia Jü Ťün podľa Reuters uviedol, že Čína vyšle na Ukrajinu a do ďalších krajín osobitnú delegáciu, ktorá sa bude usilovať o "politické riešenie ukrajinskej krízy". Povedal tiež, že hovor Siho so Zelenským dokazuje "objektívny a nestranný postoj" Číny k medzinárodným otázkam, Ukrajinu označil za "strategického partnera" Číny.

image

Čudný ťah Číny: Po vyhlásení mierového plánu Ukrajina pre Peking neexistuje, Si nedvíha Zelenskému telefón

Čína vo februári zverejnila svoj 12-bodový plán na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý vyzýva na komplexné prímerie. Prihlasuje sa tiež k princípu "zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých krajín", ale aj zrušenia protiruských sankcií. Zelenskyj predtým uviedol, že Kyjev by mal s Pekingom na mierovom pláne spolupracovať, hoci zároveň upozornil, že s niektorými bodmi nesúhlasí. Kyjev súhlas s pokojom zbraní podmieňuje stiahnutím ruských vojsk na hranice z roku 1991, čo Moskva označuje za vylúčené.

Ide o prvé známe verejne ohlásené konanie oboch mužov od začiatku plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022. Si na začiatku tohto mesiaca vyhlásil, že je ochotný hovoriť so Zelenským, ktorý ho predtým opakovane žiadal o rokovania a pozval na návštevu Ukrajiny. V marci Si navštívil v Moskve ruského prezidenta Vladimira Putina.

Peking vlani neuznal ruskú anexiu štyroch okupovaných oblastí na juhu a východe Ukrajiny a rovnako aj pripojenie polostrova Krym k Rusku v roku 2014. Ruskú inváziu však Čína neodsúdila a v posledných mesiacoch zintenzívnila spoluprácu s Moskvou, pripomína agentúra AFP.

01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 04:37:02 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyzval Západ na dôslednejšie dodržiavanie sankcií voči Rusku 04 - Modified: 2024-04-14 18:15:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyzýva na jednotnú globálnu reakciu na útoky Iránu aj Ruska 05 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:30