Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kuleba: Argumenty proti vstupu Ukrajiny do NATO sú slabé

25.04.2023, 21:58
Autor:
TASRTASR

Ukrajina podľa Dmytra Kulebu počas vojny ukázala, že je viac než pripravená stať sa členom Severoatlantickej aliancie a "má veľa čo ponúknuť".

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že je nevyhnutné, aby Ukrajina vstúpila do Severoatlantickej aliancie. Napísal o tom v článku v americkom zahraničnopolitickom časopise Foreign Affairs, ktorý bol zverejnený v utorok.

Kuleba zároveň kritizoval "slabé" argumenty proti vstupu Ukrajiny do NATO. Členské štáty Aliancie vyzval, aby prestali hľadať výhovorky proti rozšíreniu svojich radov o Kyjev.

Ukrajina podľa neho počas vojny ukázala, že je "viac než pripravená" stať sa členom Severoatlantickej aliancie a "má veľa čo ponúknuť".

Na jej prijatie do NATO však podľa šéfa ukrajinskej diplomacie "veľmi chýba" politická vôľa členských štátov Aliancie. Dodal, že Kyjev si už vypočul "mnoho argumentov", prečo Ukrajina nemôže vstúpiť do NATO. Opakovanie jedného z nich – že tento krok môže vyprovokovať Rusko z dôvodu spoločných hraníc – je teraz podľa Kulebu "na smiech".

"Keď píšem tieto riadky, v Kyjeve sa ozývajú sirény varujúce pred vzdušným náletom a Rusko je uprostred mesiacov trvajúceho útoku na mesto Bachmut... Takže pre každého, kto tvrdí, že prijatie Ukrajiny do NATO by Rusko vyprovokovalo, mám jednoduchú otázku: To myslíte vážne?" dodal.

Uviedol tiež, že vstup Fínska – ktoré má spoločnú hranicu s Ruskom – do NATO začiatkom tohto mesiaca takisto potvrdzuje, prečo je takéto tvrdenie nezmyselné.

Kuleba v článku ocenil podporu NATO pre Kyjev počas vojny. Napísal však, že "strach zatemnil úsudok Aliancie" a jej "príliš opatrná stratégia" má "vážne následky" pre tisíce Ukrajincov, ktorí sú obeťami únosov, znásilnení, mučenia, vysídlenia, alebo sú zabíjaní.

"Dobrou správou je, že každý nový argument je slabší ako ten predchádzajúci. Zlou správou je, že ich neustálym vyvracaním strácame drahocenný čas na úkor bezpečnosti ľudí. Ukrajina potrebuje NATO, NATO potrebuje Ukrajinu," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:29