Protivzdušný raketový systém Patriot nemeckej armády sa nachádza na vojenskom letisku vojenského letiska v Schwesingu. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Ukrajina už nasadila jednu batériu systému Patriot, ďalšie putujú na pozície

23.04.2023, 23:07
Autor:
ČTKČTK

V stredu námestník ukrajinského ministra obrany Oleksandr Pavljuk oznámil, že na Ukrajinu dorazili systémy Patriot zo Spojených štátov, Nemecka a Holandska. Ich počet nepriblížil.

Na Ukrajine je už v pohotovostnom režime jedna batéria systému protivzdušnej obrany Patriot. Podľa portálu Ukrajinska pravda to povedal hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Doplnil, že ďalšie divízie už sú prepravované na zamýšľané pozície.

"Jednu z divízií nasadili pred niekoľkými dňami, už funguje," povedal Ihnat v televíznom vysielaní. "Budeme dúfať, že to bude mať výsledky, hlavne v (obrane proti) ruským lietadlám," uviedol hovorca.

image

Začína sa očakávaná protiofenzíva? Ukrajinci prekročili Dneper, tvrdia západní analytici aj ruskí blogeri​

Na otázku, či systémy poslúžia aj na zostreľovanie rakiet S-300, ktoré Rusko často používa na útoky na Ukrajinu, odpovedal, že je to síce možné, ale že ruské sily majú týchto rakiet veľmi veľa.

"Nejde o to, že by to bolo drahé, ale o to, že týchto rakiet je veľa. Pred niekoľkými mesiacmi ich (Rusi) mali 6000 až 7000... Budú ich vypaľovať, ako vysielajú šáhidy, aby našu protivzdušnú obranu vyčerpali," uviedol. Spomenul pritom útoky, ktoré Rusko vykonáva dronmi Šáhid iránskej výroby.

V stredu námestník ukrajinského ministra obrany Oleksandr Pavljuk oznámil, že na Ukrajinu dorazili systémy Patriot zo Spojených štátov, Nemecka a Holandska. Ich počet nepriblížil.

image

Tajný plán Kyjeva: Chystali tvrdé údery na Rusov v Sýrii. Pridať sa chceli Kurdi, ukazuje uniknutý spis

Ukrajinska pravda v utorok písala, že Nemecko sľúbilo Ukrajine odovzdať jednu batériu, ktorá obvykle obsahuje od štyroch do ôsmich odpaľovacích zariadení. Z každého je možné odpáliť štyri rakety.

Americké systémy Patriot sú podľa skoršieho vyjadrenia hovorcu ukrajinského letectva schopné ničiť ciele do vzdialenosti až 150 kilometrov. V prípade variantu Patriot PAC-3 sú dokonca schopné zostreľovať balistické rakety, ako sú ruské rakety Iskander-M, do vzdialenosti 40 kilometrov, napísala agentúra Unian.

01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:46