Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čínsky veľvyslanec vo Francúzsku spochybnil zvrchovanosť postsovietskych krajín. Nemajú oporu v práve, tvrdí

22.04.2023, 18:13
22.04.2023, 19:15
Autor:
ČTKČTK

Výbušné tvrdenie čínskeho veľvyslanca prišlo v piatkovom rozhovore po tom, ako sa odmietol jasne vyjadriť k otázke štatútu Krymu, anektovaného Rusmi roku 2014.

Postsovietske štáty ako Ukrajina alebo pobaltské krajiny nemajú skutočnú oporu v medzinárodnom práve, povedal v rozhovore s televíziou LCI čínsky veľvyslanec vo Francúzsku Lu Ša-jie. Vyjadrenie prišlo v reakcii na otázku, či je Krym v jeho očiach súčasťou Ukrajiny. Jeho slová dnes vyvolali pobúrené reakcie predstaviteľov Ukrajiny i pobaltských štátov, ktoré avizovali predvolanie čínskych diplomatov vo svojich krajinách.

Výbušné tvrdenie zástupcu Pekingu vo Francúzsku prišlo v piatkovom rozhovore po tom, ako sa odmietol jasne vyjadriť k otázke štatútu Krymu, anektovaného Rusmi roku 2014. Keď moderátor Darius Rochebin poznamenal, že podľa medzinárodného práva polostrov patrí Ukrajine, čínsky diplomat s týmto bodom začal polemizovať.

"Tieto bývalé sovietske štáty nemajú, ako to povedať, efektívny status v medzinárodnom práve," povedal. "Pretože nemáme medzinárodnú dohodu konkretizujúcu ich štatút zvrchovaných krajín," pokračoval. Keď sa ho potom Rochebin pýtal, či chce naozaj povedať, že hranice v Európe vzišli z rozpadu Sovietskeho zväzu nepovažuje za "urovnanú" záležitosť, veľvyslanec odvetil, že netreba sa o veci ďalej prieť.

image

Čína prijala usmernenia na podporu súkromného sektora, komunisti chcú oživiť ekonomiku

Reportér denníka The Wall Street Journal Yaroslav Trofimov v reakcii na jeho slová pripomenul, že Rusko je súčasťou dohôd o rozpustení Sovietskeho zväzu z konca roku 1991. "Celkom odvážne, v podstate popiera legálnosť rozpustenia ZSSR," komentoval novinár slová čínskeho diplomata. Iní komentátori pripomenuli, že Lu Ša-jie má na konte množstvo kontroverzných vyjadrení a vlani vyhlásil, že obyvatelia Taiwanu budú čeliť "prevýchove" v prípade pričlenenia ostrova k pevninskej Číne.

"Poznámky čínskeho veľvyslanca vo Francúzsku ohľadom medzinárodného práva a zvrchovanosti štátov sú absolútne neprijateľné. Očakávame od čínskej strany vysvetlenie a úplné odvolanie tohto vyjadrenia," reagoval na twitteri šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkévičs. Neskôr dodal, že si za koordinácie s Litvou a Estónskom predvolal chargé d‘affaires čínskeho veľvyslanectva v Rige.

Diplomatická roztržka prichádza na pozadí obáv západných vlád z prehlbovania spolupráce medzi Pekingom a Moskvou v čase pokračujúcej ruskej vojny proti Ukrajine. Peking neustále opakuje, že zvrchovanosť a územná celistvosť všetkých krajín by mala byť rešpektovaná, Rusko však za vlaňajší vpád do susednej krajiny nijako viditeľne nepostihol. Čínski činitelia sa naopak vymedzujú proti "jednostranným" protiruským sankciám Západu, naopak ničenie ukrajinských miest ruskými silami nekritizujú.

"Ak ešte niekto nemá jasno v tom, prečo pobaltské krajiny nedôverujú Číne, aby ‘sprostredkovala mier na Ukrajine‘, tu máte čínskeho veľvyslanca, ktorý tvrdí, že Krym je ruský a hranice našich krajín nemajú žiadny právny základ," vyhlásil. Uviedol dnes litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis, keď na twitteri zdieľal klip z rozhovoru na LCI. Jeho estónsky náprotivok Margus Tsakhna povedal spravodajskému webu Delfi, že estónska diplomacia si predvolá čínskeho veľvyslanca a bude od neho žiadať vysvetlenie slov jeho kolegu vo Francúzsku. Veľvyslanec Ukrajiny v Paríži Vadym Omelčenko zase uviedol, že slová Lu Ša-jie sú v rozpore so stanoviskom Pekingu.

"Nie je tu miesto pre nejednoznačnosť. Krym je Ukrajina. Sovietske impérium už neexistuje," napísal.

01 - Modified: 2023-04-22 14:19:22 - Feat.: 1 - Title: Saudská Arábia oznámila prvú úspešnú evakuáciu civilistov zo Sudánu, prvú odkedy vypukli boje 02 - Modified: 2023-04-22 13:55:31 - Feat.: 1 - Title: Prísnejšia zelená politika Bruselu: Priemysel, letecká a námorná doprava si priplatia 03 - Modified: 2023-04-22 13:47:40 - Feat.: 1 - Title: Čína prijala usmernenia na podporu súkromného sektora, komunisti chcú oživiť ekonomiku 04 - Modified: 2023-04-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čína ryžuje na ruskej vojne na Ukrajine. Teraz už vieme ako veľmi (analýza)
01 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 02 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:18