Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden sa vyhýba médiám, tlačových konferencií má menej ako predchodcovia. Má ísť o stratégiu

22.04.2023, 16:32
Autor:
ČTKČTK

Prax súčasného amerického prezidenta a jeho tímu ukázali aj posledné dni. Keď Joe Biden minulý týždeň štyri dni pobýval v Severnom Írsku a v Írsku, nevystavil sa otázkam novinárov ani po stretnutí s britským premiérom.

Americký prezident Joe Biden odpovedá na otázky novinárov menej často ako šéfovia Bieleho domu z predchádzajúcich troch desaťročí. Za posledných sto rokov absolvovali z amerických prezidentov tak málo tlačových konferencií ako on len Richard Nixon a Ronald Reagan. Napísal to denník The New York Times, ktorý v článku opisuje Bidenovu "zámernú stratégiu" vyhýbania sa médiám.

Prax súčasného amerického prezidenta a jeho tímu ukázali aj posledné dni. Keď Joe Biden minulý týždeň štyri dni pobýval v Severnom Írsku a v Írsku, nevystavil sa otázkam novinárov ani po stretnutí s britským premiérom Rishim Sunakom, ani po rokovaní s írskym predsedom vlády Leom Varadkarom. Tlačová konferencia sa nekonala ani tento štvrtok, keď do Bieleho domu zavítal kolumbijský prezident Gustavo Petro.

Podľa NYT Biden od nástupu do úradu odpovedal na otázky médií 54-krát. Vzácnosťou sú v jeho prípade nielen vystúpenia pred skupinou novinárov, ale aj klasické rozhovory, pri ktorých sa reportéri či moderátori môžu ľahšie spýtať na podrobnosti. Bidenov predchodca Donald Trump za prvé dva roky svojho úradovania absolvoval 202 rozhovorov, Barack Obama dokonca 275, píšu NYT.

image

Biden chce brániť zdravie žien pred "politicky motivovanými útokmi". Potratové tabletky sú stále dostupné

"Osemdesiatročný Biden viac ako ostatní prezidenti z poslednej doby robí kroky s cieľom obmedzovať možnosti novinárov pokladať mu otázky v prípadoch, kde môže uvádzať nepripravené odpovede a kde sa (novinári) môžu vypytovať," napísal denník. "Kým sa pripravuje na oznámenie snahy o znovuzvolenie, ktoré by mohlo prísť už v utorok, urýchľuje odklon od tradícií, ktoré po desaťročia utvárali vzťahy s médiami," pokračuje článok.

Biden sa od zvolenia snaží využívať iné spôsoby komunikácie s verejnosťou ako sú klasické rozhovory či tlačové konferencie. Píše komentáre, zúčastnil sa televíznych diskusií s voličmi a pri nedávnom prejave o stave únie v Kongrese sa pustil do konverzácie so svojimi republikánskymi oponentmi. V posledných mesiacoch tiež absolvoval niekoľko rozhovorov v uvoľnenej atmosfére s celebritami, napríklad s herečkou Drew Barrymoreovou.

"Naším konečným cieľom je oslovovať Američanov, nech už konzumujú médiá kdekoľvek a akýmkoľvek spôsobom, nie len cez tlačovú sálu a spravodajské médiá vo Washingtone," povedal šéf tlačového oddelenia Bieleho domu Ben LaBolt. Výsledok je však podľa kritikov taký, že Biden nezažíva toľko momentov, kedy sa musí spovedať za svoje vyjadrenia, rozhodnutia a za svoje činy, uviedol denník NYT.

01 - Modified: 2023-04-22 05:40:40 - Feat.: 1 - Title: Biden chce brániť zdravie žien pred "politicky motivovanými útokmi". Potratové tabletky sú stále dostupné 02 - Modified: 2023-04-21 21:51:22 - Feat.: 1 - Title: Biden budúci týždeň oficiálne oznámi svoju opätovnú kandidatúru, uvádzajú médiá. V strane nemá opozíciu 03 - Modified: 2023-04-21 19:27:32 - Feat.: 1 - Title: Popierač Trumpovej porážky dlhuje milióny dolárov mužovi, ktorý vyvrátil jeho tvrdenia
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 05 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:23