Taliansky prezident Sergio Mattarella a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Mattarella a Čaputová chcú prehĺbiť spoluprácu v oblasti energetiky

20.04.2023, 14:16
Autor:
TASRTASR

Návšteva talianskeho prezidenta na Slovensku sa koná po 12 rokoch.

Prezidentka Zuzana Čaputová a taliansky prezident Sergio Mattarella avizujú prehlbovanie spolupráce krajín v oblasti energetiky. Prispieť má k tomu aj štvrtkový podpis troch memoránd medzi Slovenským plynárenským priemyslom a tromi talianskymi spoločnosťami. Počas spoločnej tlačovej konferencie po rokovaní v Prezidentskom paláci vyzdvihli výborné vzťahy Slovenska a Talianska, ako aj už existujúcu kooperáciu v ekonomickej, bezpečnostnej či kultúrnej oblasti.

"Spolupráca (v energetike) v posledných mesiacoch spočívala v dodávkach plynu. Práve pre to, že potrebujeme znižovať našu závislosť od ruského plynu a diverzifikácia zdrojov je pre nás absolútne kľúčová," uviedla Čaputová. Krajiny spolupracujú aj v oblasti posilnenia obnoviteľných zdrojov. Prezidentka upozornila, že Taliansko ich využíva pri výrobe elektrickej energie vo výške 40 percent. Podobnú perspektívu vidí aj pre Slovensko.

Taliansko patrí podľa nej medzi najdôležitejších obchodných partnerov a investorov Slovenska. "Na Slovensku podniká vyše 400 talianskych spoločností," poznamenala. Mattarella avizoval snahu obchodné vzťahy ešte zintenzívniť.

Témou bola aj Ukrajina

Príležitosť na ďalšiu spoluprácu vidí Čaputová aj pri povojnovej obnove Ukrajiny. Ako dodala, Slovensko aj Taliansko majú zhodný postoj k ruskej agresii a Ukrajincom pomáhajú vojensky i humanitárne. Mattarella zdôraznil, že Ukrajina bojuje za svoju nezávislosť, no ide aj o budúcnosť mieru v Európe. Nemožno podľa neho dopustiť, aby agresor zvíťazil.

image

Čaputová a Mattarella navštívili talianskych vojakov na základni pri Malackách, kde pôsobia v rámci NATO

Hlavy štátov sa zhodujú aj na rozširovaní Európskej únie smerom k Západnému Balkánu. Podľa Čaputovej je to potrebné aj pre prosperitu a bezpečnosť celého regiónu i Európsku úniu. Mattarella dodal, že ide nielen o integráciu celého kontinentu, ale aj potrebu rozširovať spoločenstvo hodnôt, na ktorých je založená Európska únia.

Obe hlavy štátov pripomenuli prítomnosť talianskych vojakov so systémom protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba v rámci aliančnej jednotky na Slovensku, ktorých spoločne navštívili v stredu 19. apríla. Vyzdvihli i spoluprácu krajín v kultúrnej či justičnej oblasti.

Nacionalizmus nazval vírusom

Témou stretnutia bola tiež hrozba dezinformácií. Európska únia aj NATO majú podľa Mattarellu nástroje na boj s nimi. Čaputová hovorí o potrebe efektívnej regulácie a opatrení na európskej i národnej úrovni. Zdôraznila, že k regulácii má prísť s rešpektom v slobode prejavu. Podčiarkla tiež význam médií pre funkčnú demokraciu.

image

Čo má spoločné staroveký Riman s moderným Slovákom

V súvislosti s nacionalistickými tendenciami v Európe si Čaputová nemyslí, že národné záujmy sa vylučujú s funkčnou a prosperujúcou Európskou úniou. "Stačí sa pozrieť na to, akým spôsobom sme zvládli krízy a vďaka čomu sme ich zvládli," podotkla. V rámci ochrany demokracie vidí potrebu lepšej a efektívnejšej komunikácie o benefitoch demokracie. Mattarella poukázal na množstvo aktuálnych hrozieb, ako sú migračná či klimatická kríza, ktoré si vyžadujú globálnu odpoveď. Nacionalizmus nazval "vírusom".

Návšteva talianskeho prezidenta na Slovensku sa koná po 12 rokoch. Mattarella sa vo štvrtok stretne aj s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom.

01 - Modified: 2023-04-19 18:24:22 - Feat.: 1 - Title: Vlak s desiatkami tankov z Talianska určenými pre Ukrajinu prešiel cez Rakúsko zrejme bez povolenia 02 - Modified: 2023-04-19 07:12:34 - Feat.: 1 - Title: Slovensko je na dlhovej hrane, ale náklady mu narástli najrýchlejšie za poslednú dekádu (trhový brífing) 03 - Modified: 2023-04-17 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európa za lacno. Objav s nami nádherné mestá, kde na letnú dovolenku neminieš celý majetok 04 - Modified: 2023-04-13 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Brusel v liste varoval Slovensko. Žiadne predvolebné medové motúzy, krajina bude musieť pribrzdiť 05 - Modified: 2023-04-07 20:20:02 - Feat.: 1 - Title: Pôrodnosť v Taliansku dosiahla vlani nové minimum, počet obyvateľov znova klesol
01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 03 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:04