Ruská vlajka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský prokurátor chce väzenie pre policajta, ktorý sa vyjadroval proti vojne. Tvrdil, že vojaci zabili deti

19.04.2023, 21:29
Autor:
ČTKČTK

Oni (ruskí vojaci) zničili moje mesto. Zabili deti. Zničili pôrodnicu, povedal pracovník moskovského policajného veliteľstva Sergej Klokov, ktorý sa pri výsluchu obhajoval, že videl video so zabitými deťmi.

Deväť rokov vo väzenskom tábore navrhol dnes prokurátor ako trest pre pracovníka moskovského policajného veliteľstva Sergeja Klokova za šírenie "nepravdivých" správ o ruskej armáde v súkromnom telefonickom rozhovore, oznámil nezávislý portál Mediazona s odvolaním sa na svojho reportéra v súdnej sieni.

Za "nepravdivé" označujú ruské úrady všetky správy, ktoré odporujú oficiálnemu výkladu vojny proti Ukrajine. Obžaloba tiež žiada odobrať Klokovovi hodnosť kapitána a zakázať mu na päť rokov prácu v štátnych službách po tom, ako vyjde na slobodu.

Obrovské straty

Prokurátor uviedol, že Klokov vlani 9. marca v telefonátoch známym hovoril o "obrovských stratách" Ruských vojsk po februárovom vpáde na Ukrajinu, o tom, že úrady tieto straty odmietajú priznať, o strieľaní vojakov za odmietnutie splniť rozkaz, o úmyselnom ničení ukrajinských miest a obcí a o zabíjaní civilistov a detí.

"Zdrojom týchto klamstiev, ktoré (obžalovaný) šíril, boli ukrajinské zdroje," vyhlásil prokurátor. Klokov podľa neho označoval Rusko za "krajinu vrahov", hovoril o "dobytí Kremľa" a za "genocídu" označoval ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym.

image

Vlak s desiatkami tankov z Talianska určenými pre Ukrajinu prešiel cez Rakúsko zrejme bez povolenia

Obhajca Daniil Berman sa už pri prvom výsluchu ohradil proti tomu, že vyšetrovatelia robia zo súkromných rozhovorov jeho klienta verejné vyhlásenia. Upozornil tiež, že v spisoch prípadu nikde nie je povolenie na odpočúvanie.

Klokova obviňujú, že v telefonátoch s priateľmi a s kolegami hovoril o tom, že Rusko posiela ranených ruských vojakov do Bieloruska a skresľuje údaje o zabitých, aj o tom, že ruskí vojaci zabíjali civilistov a že Ukrajine "nevládnu nacisti", ako tvrdí ruský prezident Vladimir Putin. "Sme presvedčení, že bojujeme proti fašizmu, ale tam žiadny fašizmus nie je," povedal Klokov podľa záznamu jedného z odpočúvaných telefonátov.

Vraždy detí

"Oni (ruskí vojaci) zničili moje mesto. Zabili deti. Zničili pôrodnicu," dodal Klokov, ktorý sa pri výsluchu obhajoval, že videl video so zabitými deťmi, medzi ktorými bolo aj dievčatko podobné jeho dcére.

Klokov podľa kolegov začal hovoriť o politike až po invázii a pokúšal sa ich presvedčiť, že Rusko nemalo právo rozpútať vojnu. "Keď som sa mu snažil vysvetliť, že žiadna vojna nie je, nepočúval ma," povedal jeden z policajtov vyšetrovateľom; Moskva tvrdí, že Rusko na Ukrajine podniká len "špeciálnu vojenskú operáciu", teda oficiálne nevedie vojnu.

image

Osud čiernomorskej obilnej dohody je stále neistý, inšpekcie lodí sa obnovili. Moskva viní OSN a Ukrajinu

"Hovoril mi, že naša krajina je agresor a fašista. Keď som sa ho pokúšal priviesť k rozumu, nepočúval, "vypovedal ďalší z kolegov obžalovaného.

Klokov sa podľa denníka Kommersant stal prvým obvineným podľa nového paragrafu o šírení klamstiev o ruskej armáde, ktorý skončil vo väzbe.

01 - Modified: 2023-04-19 17:49:27 - Feat.: 1 - Title: Osud čiernomorskej obilnej dohody je stále neistý, inšpekcie lodí sa obnovili. Moskva viní OSN a Ukrajinu 02 - Modified: 2023-04-19 15:06:11 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dostala systémy Patriot z Nemecka, USA a Holandska 03 - Modified: 2023-04-19 09:05:13 - Feat.: 1 - Title: Rusko obvinilo Ukrajinu, že braním úplatkov sabotuje obilnú dohodu
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:29