Alexej Navaľnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko začalo nové trestné stíhanie Navaľného, podľa právnika ide o provokáciu

18.04.2023, 17:11
Autor:
ČTKČTK

Do Navalného cely bol umiestnený odsúdený, ktorý "má problémy s osobnou hygienou". Stalo sa to v čase, keď tam opozičník nebol.

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj čelí ďalšiemu trestnému stíhaniu, informovala dnes na twitteri jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová. Týka sa prípadu, ktorý jeho právnik Vadim Kobzev označil za provokáciu zo strany správy trestaneckej kolónie, v ktorej je Navaľnyj uväznený.

Jarmyšová napísala, že do Navalného cely bol umiestnený odsúdený, ktorý "má problémy s osobnou hygienou". Stalo sa to v čase, keď tam opozičník nebol.

"Zápach bol taký, že tam Navaľnyj odmietol vojsť," opísala. Podľa nepísaných pravidiel platných v ruských väzniciach sa očakávalo, že Navaľnyj vyženie zapáchajúcich mužov z cely násilím, dozorcom ale povedal, že to neurobí, pretože za to ten odsúdený nemôže a že ho väzenská správa používa len ako nástroj.

Následne na miesto dorazil zásahový tím, ktorého členovia Navaľného uhodili a vtiahli do cely. On proti zapáchajúcemu mužovi nepoužil násilie, len ho chytil za zátylok a odtiahol ho k dverám. Potom dozorcovia Navaľného primáčkli k stene a správa väznice mu oznámila, že proti nemu bolo začaté ďalšie trestné stíhanie kvôli narúšaniu činnosti väzenských úradov.

"Navaľnému za všetky prehrešky, z ktorých ho ruské úrady obviňujú už hrozí až 35 rokov väzenia, ale (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi to nestačí - chce, aby Alexej sedel vo väzení navždy, a chce, aby nové trestné stíhania proti nemu boli umelo konštruované za použitia absolútne neľudských metód," napísala Jarmyšová.

Spolupracovníci opozičného politika minulý týždeň upozornili, že Navaľnyj trpí závažnými bolesťami brucha a že sú mu možno vo väzení podávané malé dávky jedu.

Navaľnyj si teraz v Rusku odpykáva 11,5 roka väzenia. Za mrežami sa ocitol po tom, čo ho justícia uznala vinným z podvodov a pohŕdania súdom. Prípady boli podľa Navalného vykonštruované a mali ho ako kritika Kremľa umlčať.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:55