Pochod živých pri bývalom nacistickom nemeckom tábore smrti Auschwitz neďaleko Osvienčimu. FOTO: Agencja Wyborcza
StoryEditor

Pochodom živých si tisíce ľudí pripomenuli obete holokaustu v Osvienčine

18.04.2023, 16:06
Autor:
TASRTASR

Pochod živých sa začína pri bráne tábora Auschwitz a vedie do Birkenau, veľkého tábora vzdialeného asi tri kilometre, kam boli Židia z celej Európy transportovaní vlakmi a vraždení v plynových komorách.

Tisíce ľudí sa v utorok zišli na mieste bývalého koncentračného tábora Auschwitz, aby sa zúčastnili na Pochode živých na pamiatku obetí holokaustu, ktorý tento rok pripadá na predvečer 80. výročia vypuknutia povstania vo varšavskom gete. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Medzi účastníkmi pochodu, ktorí vzdali hold všetkým obetiam holokaustu, boli aj prezidenti Poľska a Talianska Andrzej Duda a Sergio Mattarella, uviedla televízia TVP.

Medzinárodný Pochod živých je každoročný vzdelávací program, ktorý jednotlivcov z celého sveta privádza na miesto niekdajšieho koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, aby sa oboznámili s históriou holokaustu a skúmali korene predsudkov, neznášanlivosti a nenávisti, objasnila TVP v príspevku na svojom webe.

Boj proti nespravodlivosti

Univerzálnym cieľom Medzinárodného pochodu živých je inšpirovať jeho účastníkov k boju proti ľahostajnosti, proti rasizmu i proti nespravodlivosti, a to prostredníctvom svedectva o zverstvách holokaustu.

Kľúčovým prvkom programu je účasť ľudí, ktorí prežili holokaust a ktorí o svojej skúsenosti z čias druhej svetovej vojny hovoria pred účastníkmi pochodu na mieste, kde sa ich osobná tragédia odohrala.

image

Unikol holokaustu, vysmial Trumpa a stal sa podvodníkom storočia. Mediálny magnát Robert Maxwell sa narodil v Československu

Pochod živých, ktorý sa koná každý rok na Deň pamiatky obetí holokaustu (Jom ha-šo‘a), sa začína pri bráne tábora Auschwitz a vedie do Birkenau, veľkého tábora vzdialeného asi tri kilometre, kam boli Židia z celej Európy transportovaní vlakmi a vraždení v plynových komorách.

Niektorí z účastníkov pochodu pocestujú na druhý deň do Varšavy na pietne slávnosti pri príležitosti 80. výročia povstania vo varšavskom gete, na ktorých sa zúčastnia prezidenti Poľska, Nemecka a Izraela.

Toto povstanie bolo najväčším aktom židovského odporu počas holokaustu a pre Izrael zostáva silným symbolom, uvádza AP.

Dve minúty ticha 

Pamiatku približne šiestich miliónov Židov, ktorí boli zabití počas holokaustu, si v utorok - už tradične dvoma minútami ticha - pripomenuli aj obyvatelia Izraela.

Hneď po zaznení sirén sa v múzeu holokaustu Jad va-Šem v Jeruzaleme začal oficiálny štátny akt pri príležitosti Dňa pamiatky mučeníkov a hrdinov holokaustu, na ktorej prezident Jicchak Herzog, premiér Benjamin Netanjahu, predseda Knesetu Amir Ochana, predsedníčka Najvyššieho súdu Ester Hajutová a niekoľko ľudí, ktorí prežili holokaust, položili vence k pamätníku pripomínajúcemu povstanie vo varšavskom gete z roku 1943.

image

Izrael navštívi syn iránskeho šáha zvrhnutého v roku 1979 Rezá Pahlaví

Počas celého dňa sa uskutočnia stovky menších ceremónií v budovách samosprávy, v školách a pri pamätníkoch holokaustu po celej krajine. V izraelskom parlamente - Knesete - sa napríklad konal každoročný obrad nazvaný Každý človek má meno, počas ktorého účastníci čítali mená tých, ktorí zahynuli počas holokaustu.

Podľa údajov zverejnených v nedeľu izraelským Úradom pre práva preživších holokaust žije v Izraeli ešte 147 199 ľudí, ktorí prežili holokaust.

01 - Modified: 2023-04-18 14:28:49 - Feat.: 1 - Title: Ako ukrajinská pšenica oprášila staré heslo SNS 02 - Modified: 2023-04-15 19:38:51 - Feat.: 1 - Title: Fínsko s Poľskom túžia po návrate k matičke Rusi, hrozil Putinov top propagandista 03 - Modified: 2023-04-14 12:55:05 - Feat.: 1 - Title: Tisíce Iráncov demonštrovali podporu Palestínčanom, oslavovali Deň Jeruzalema 04 - Modified: 2023-04-11 12:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na Pesach Izraelčania upracú aj v tanku. Židovské sviatky v duchu prísnych pravidiel
01 - Modified: 2024-04-16 09:28:09 - Feat.: - Title: Začala sa aj politická ofenzíva proti Iránu, vyhlásil šéf izraelskej diplomacie 02 - Modified: 2024-04-16 05:37:03 - Feat.: - Title: Grossi je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne, vyzval na zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 04 - Modified: 2024-04-15 20:29:00 - Feat.: - Title: Izrael odpovie na útok Iránu, tvrdí veliteľ izraelskej armády 05 - Modified: 2024-04-15 20:04:01 - Feat.: - Title: Iránsky útok na Izrael bol trápnym neúspechom, tvrdí Biely dom. Pripomína, že nechce eskaláciu napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:21