Stúpajúci dym z horiacich lietadiel na letisku v Chartúme počas stretov medzi polovojenskými silami rýchlej podpory a armádou v Chartúme. FOTO: Reuters
StoryEditor

Líder sudánskych milícií potvrdil 24-hodinové prímerie, armáda pokoj zbraní poprela

18.04.2023, 11:28
18.04.2023, 13:43
Autor:
ČTKČTK

Americký minister zahraničia Antony Blinken vyzval na prímerie po pondelkovom útoku na americký konvoj, za ktorým pravdepodobne stáli RSF, a napadnutí veľvyslanca Európskej únie v Sudáne Aidana O‘Haru.

Sudánska armáda dnes poprela, že by vedela o 24-hodinovom prímerí, ktoré dnes dopoludnia ohlásil líder polovojenských Jednotiek rýchlej podpory (RSF), píše agentúra Reuters. Od soboty RSF s armádou bojuje v Sudáne o moc a konflikt si doteraz podľa tamojších lekárov vyžiadal najmenej 144 obetí a na 1400 zranených, uviedla agentúra AP. Ku pokoju zbraní vyzval veliteľa oboch strán konfliktu po telefóne americký minister zahraničia Antony Blinken. Reagoval tak na incident, pri ktorom sa v pondelok ocitol pod paľbou diplomatický konvoj USA; ďalší útočníci napadli veľvyslanca Európskej únie.

image

Vojnu v jednej z najväčších krajín Afriky zapálil spojenec Ruska. Hrá sa o zlato aj kľúčový prístav

Sudánska armáda poprela, že by o prímerí čokoľvek vedela. "Vstúpili sme do kritickej fázy a naše úsilie sa zameriava na dosiahnutie cieľov na operačnej úrovni," uviedli podľa agentúry Reuters armádni činitelia.

Pokračujúce útoky armády na husto osídlené oblasti na Twitteri predtým potvrdil líder RSF generál Muhammad Hamdan Dagalo. Dodal, že očakáva ďalšie rokovania s Blinkenom ohľadom reakcie na toto údajné porušenie medzinárodného a humanitárneho práva. "RSF opätovne potvrdzuje svoj súhlas s prímerím na 24 hodín, aby bol zabezpečený bezpečný priechod civilistov a evakuácia zranených," uviedol predtým Dagalo na Twitteri.

Útok na veľvyslanca Európskej únie

Blinken na prímerie vyzval po pondelkovom útoku na americký konvoj, za ktorým pravdepodobne stáli RSF, a napadnutí veľvyslanca Európskej únie v Sudáne Aidana O‘Haru. Hovoril so šéfom sudánskej armády Abdal Fattáhom Burhánom, ktorý je de facto vládcom Sudánu, aj s Dagalom. Zdôraznil zodpovednosť, ktorú obaja velitelia nesú za zabezpečenie bezpečnosti civilistov, diplomatov a humanitárnych pracovníkov.

Hovorkyňa šéfa diplomacie Európskej komisie Josepa Borrella tiež potvrdila, že je veľvyslanec O ‘Hara v poriadku. Diplomatická misia doteraz nebola zo Sudánu evakuovaná. Borrell napadnutie veľvyslanca kritizoval ako hrubé porušenie Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch.

image

Putinov puč v Sudáne. Len domáci masaker alebo ruská korisť?

V Chartúme, odkiaľ sú hlásené najťažšie boje, je teraz takmer nemožné rozdeľovať humanitárnu pomoc. Upozornila na to dnes Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC), ktorá rovnako varovala pred rizikom kolapsu sudánskeho zdravotníctva. IFRC tiež potvrdila, že zaznamenala niekoľko správ o uväznených ľuďoch, ktorí žiadajú o evakuáciu, píše Reuters.

Dlhodobá nestabillita

Sudán sa s nestabilitou potýka od jari 2019, keď po niekoľkých mesiacoch masových protivládnych protestov armáda s pomocou RSF zvrhla dlhoročného autoritárskeho prezidenta Umara Bašíra. Intenzívne boje medzi bývalými spojencami v Sudáne prepukli v sobotu, panovali medzi nimi nezhody ohľadom zlúčenia RSF s armádou v rámci medzinárodne zaštítenej dohody, ktorá mala zabezpečiť prechod k civilnej vláde.

Na návrhu prímeria podľa agentúry Reuters teraz pracujú Spojené arabské emiráty a Egypt. Do krajiny plánujú vyslať mierovú misiu aj Keňa, Džibutsko a Južný Sudán.

01 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 02 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:09 - Feat.: - Title: V Sudáne sú ohrozené milióny ľudí kvôli obmedzenej humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-04-07 21:41:24 - Feat.: - Title: Pri útoku polovojenských jednotiek v Sudáne zahynulo 25 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 12:36:42 - Feat.: - Title: V Sudáne hrozí celosvetovo najväčšia potravinová kríza, varuje OSN. Hladom trpí viac ako 25 miliónov ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:50