Ursula von der Leyenová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia musí pracovať na znižovaní rizík vo vzťahoch s Čínou, myslí si šéfka komisie

18.04.2023, 09:56
18.04.2023, 13:17
Autor:
ČTKČTK

Európsky parlament dnes diskutuje o potrebe formulovať jednotnú stratégiu vo vzťahoch únijného bloku s Čínou.

Európska únia by mala pracovať na obmedzovaní rizík vo vzťahoch s Čínou, vyhlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom dnešnom vystúpení pred europoslancami v Štrasburgu. Európska únia sa podľa nej tiež jednoznačne vymedzí v prípade, že by Čína pomocou sily akokoľvek zmenila existujúcu situáciu Taiwanu. Nie je však žiaduce, aby sa Európska únia odvrátila od Číny ako partnera v ekonomike a vede, doplnila predsedníčka únijnej exekutívy.

Európsky parlament dnes diskutuje o potrebe formulovať jednotnú stratégiu vo vzťahoch únijného bloku s Čínou v čase, keď odborníci upozorňujú na porušovanie práv menšiny moslimských Ujgurov v provincii Sin-ťiang a Čína podniká intenzívne vojenské manévre v blízkosti Taiwanu. Za stav ľudských práv dnes Čínu v Európskom parlamente kritizoval šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý vyhlásil, že Čína podriaďuje ľudské práva ekonomickému rozvoju.

"Jednoznačne sa postavíme voči akejkoľvek zmene status quo Taiwanu pomocou sily," upozornila Leyenová s tým, že pôsobenie Číny vo Východočínskom mori má vplyv na európskych partnerov a ich záujmy. Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Borrell v tejto súvislosti upozornil, že podpora Taiwanu je pre Európu zásadná nielen z morálneho, ale aj strategického hľadiska, pretože taiwanský prieliv je zásadný z hľadiska medzinárodného obchodu.

Vo svojom prejave k europoslancom tiež šéfka Európskej komisie hovorila o tom, že unijný blok by mal odstrániť ekonomickú závislosť od Číny, posilniť spoluprácu s inými partnermi a zabezpečiť odolnosť v dodávateľských reťazcoch. Doplnila, že komisia v nasledujúcich mesiacoch predloží stratégiu únie v ekonomickej bezpečnosti. Borrel vyhlásil, že Čína má v ekonomike nad Európskou úniou  prevahu a je konkurentom v oblasti sofistikovaných technológií.

Mnohí európski poslanci dnes na pléne tiež kritizovali cestu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona do Číny zo začiatku apríla. Už skôr v Európskej únii vyvolali väčšinou nesúhlasné reakcie Macronove vyhlásenia po návrate z cesty, že Európa by mala znížiť závislosť od Washingtonu a nenechať sa vtiahnuť do konfliktu medzi USA a Čínou o autonómiu Taiwanu.

01 - Modified: 2024-04-26 08:44:26 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 05 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:15