Ruský opozičný politik a publicista Vladimir Kara-Murza stojí pred súdom v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Navaľnyj: Rozsudok nad Kara-Murzom je fašistický. Ide o pomstu za to, že nezomrel, keď ho otrávili

17.04.2023, 15:42
Autor:
TASRTASR

Alexej Mám vyjadril veľké obavy o zdravie dnes odsúdené Vladimira Kara-Murzu. "Videl som ho po druhej otrave a bol som svedkom toho, ako bolo jeho zdravie už takmer zničené," vyhlásil.

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj odsúdil verdikt nad politikom a novinárom Vladimirom Kara-Murzom. Toho súd v Moskve v pondelok uznal vinným zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde a napojenia na nežiaducu organizáciu a z vlastizrady a odsúdil na 25 rokov väzenia. 

So svojím vyhlásením Navaľnyj vystúpil na pojednávaní súdu, ktorý sa zaoberá ďalšou zo série jeho sťažností na konanie väznice, kde si odpykáva svoj trest, informuje TASR na základe správy BBC. 

image

Roky kritizoval Putina, dvakrát ho otrávili. Ruský opozičník dostal drakonický trest

Navaľnyj v ňom uviedol, že rozsudok nad Kara-Murzom hodnotí "ako nezákonný, bezohľadný a jednoducho fašistický". Dodal, že Kara-Murza je stíhaný z politických dôvodov. 

"Chcem vyjadriť podporu jemu a jeho rodinným príslušníkom. Mám veľké obavy o jeho zdravie. Videl som ho po druhej otrave a bol som svedkom toho, ako bolo jeho zdravie už takmer zničené," vyhlásil Navaľnyj.

"Rozsudok, ktorý si Vladimir Kara-Murza vypočul, je pomstou za to, že svojho času nezomrel," domnieva sa Navaľnyj. Narážal na dva pokusy o otravu, ktoré Kara-Murza prežil a ktoré podľa neho "zjavne spáchali, a to bolo dokázané, príslušníci ruskej (tajnej služby) FSB".

Desivý verdikt, povedala jeho advokátka

Kara-Murzova advokátka Marija Ejsmontová po vynesení rozsudku  pred budovou súdu zhromaždeným novinárom povedala, že verdikt nad jej mandantom je "desivý". Maximálny možný trest - 25 rokov - však súčasne možno považovať aj ocenenie výsledkov práce jej klienta ako politika zo strany súčasného ruského režimu.

"Keď sa (Kara-Murza) dozvedel, že je to 25 rokov, povedal: Dokonca mi stúplo sebavedomie; uvedomil som si, že som robil všetko správne!" povedala Ejsmontová novinárom, ktorým - podobne ako západným diplomatom - súdni úradníci nedovolili vstup do súdnej siene, kde sa pojednávalo v Kara-Murzovej kauze. 

Kara-Murza si svoj trest odpyká vo väzení s prísnym režimom. Okrem toho mu súdom bola uložená pokuta 400-tisíc rubľov (4900 dolárov).

Presvedčil Západ, aby uvalili sankcie

BBC pripomenula, že Kara-Murza zohral kľúčovú úlohu pri presviedčaní západných vlád, aby uvalili sankcie na ruských predstaviteľov za porušovanie ľudských práv a korupciu - šlo vtedy o kauzu súvisiacu so smrťou právnika Sergeja Magnitského.

Kara-Murza bol zatknutý pred rokom v Moskve - pôvodne za neuposlúchnutie výzvy policajta. Kým bol vo väzbe, boli voči nemu vznesené ďalšie závažnejšie obvinenia.

Jeho prípad bol čiastočne založený na jeho minuloročnom prejave pred politikmi v USA, v ktorom povedal, že Rusko pácha na Ukrajine vojnové zločiny používaním kazetovej munície v civilistami obývaných oblastiach a "bombardovaním pôrodníc a škôl".

Tieto tvrdenia boli síce preverené a zdokumentované aj nezávislými zdrojmi, ale Rusko ich označuje za nepravdivé, pričom uvádza, že ruské ministerstvo obrany "nepovolilo používanie zakázaných prostriedkov... na vedenie vojny." Ruská strana tiež naďalej trvá na tom, že svojimi bojovými operáciami na Ukrajine necieli na civilné obyvateľstvo.

01 - Modified: 2023-04-17 10:48:52 - Feat.: 1 - Title: Británia si pre odsúdenie Kara-Murzu predvolala ruského veľvyslanca 02 - Modified: 2023-04-06 16:30:38 - Feat.: 1 - Title: Ruská prokuratúra žiada pre opozičného politika Kara-Murzu 25 rokov väzenia 03 - Modified: 2022-10-11 09:47:34 - Feat.: 1 - Title: Cenu Václava Havla za rok 2022 získal ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza 04 - Modified: 2022-10-06 13:57:24 - Feat.: 1 - Title: Opozičného politika Kara-Murzu obvinili v Rusku z vlastizrady, hrozí mu 20 rokov väzenia
01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 05 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:15