Torpédoborec s riadenými strelami USS Milius. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americký torpédoborec s riadenými strelami preplával cez Taiwanský prieliv po vojenských cvičeniach Číny

17.04.2023, 07:40
Autor:
TASRTASR

Siedma flotila amerických námorných síl uviedla, že loď USS Milius prechádzala cez vody, v ktorých sa "v súlade s medzinárodným právom uplatňuje na otvorenom mori sloboda plavby a preletu".

Americká vojenská loď preplávala v nedeľu cez Taiwanský prieliv. Oznámili to v pondelok námorné sily USA, podľa ktorých išlo o "rutinnú" plavbu. Uskutočnili ju niekoľko dní po tom, ako Čína podnikla rozsiahle vojenské cvičenia okolo Taiwanu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Siedma flotila amerických námorných síl uviedla, že torpédoborec s riadenými strelami USS Milius prechádzal cez vody, v ktorých sa "v súlade s medzinárodným právom uplatňuje na otvorenom mori sloboda plavby a preletu".

USS Milius minulý týždeň preplával neďaleko jedného z umelých Čínou ovládaných ostrovov v Juhočínskom mori. Peking to označil za nelegálne vniknutie do čínskych vôd.

Cez Taiwanský prieplav vysielajú americké námorné sily svoje lode približne raz za mesiac, pričom podobné misie zamerané na demonštrovanie slobody plavby vykonávajú aj v spornom Juhočínskom mori.

Čína, ktorá vníma Taiwan ako svoje územie, oficiálne ukončila trojdňové vojenské cvičenia zahŕňajúce nacvičovanie presnej streľby a blokádu tohto ostrova minulý týždeň. Aktivity jej armády v okolí však pokračujú, hoci v menšom rozsahu.

Peking novými cvičeniami vyjadril hnev nad stretnutím taiwanskej prezidentky Tsai Ing-wen‘s s predsedom americkej Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym. Takéto schôdzky považuje za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a podporu USA pre samostatnosť Taiwanu od Číny.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:09