Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maďarsko sa nenechá Američanmi dotlačiť do vojny, vyhlásil maďarský premiér Orbán

14.04.2023, 09:28
Autor:
ČTKČTK

Maďarsko sa pod vedením premiéra Orbána ako jediná krajina Európskej únie správa ústretovo voči Rusku napriek jeho invázii na Ukrajinu. Blízke vzťahy s Moskvou udržuje najmä v energetike.

Maďarsko nepodporuje vojnu, hlavným podporovateľom vojny sú Spojené štáty, povedal dnes maďarský premiér Viktor Orbán podľa agentúry Reuters v pravidelnom rozhlasovom vystúpení. USA sú podľa neho dôležitý spojenec Maďarska, ale názory oboch krajín na vojnu na Ukrajine sa líšia.

USA sa podľa Orbána "nevzdali svojho plánu dotlačiť každého do vojnovej aliancie", ale Maďarsko dokázalo tomuto tlaku odolať. Budapešť nehodlá Američanom dovoliť, aby ju dotlačili do vojny, uviedol Orbán podľa agentúry MTI.

Orbán tiež poznamenal, že Maďarsko odišlo z Ruskom kontrolovanej Medzinárodnej investičnej banky (IIB) po tom, ako sa jej fungovanie "stalo nemožným" kvôli zavedeniu amerických sankcií voči predstaviteľom banky.

Spojené štáty si robia starosti

Maďarská vláda sa rozhodla stiahnuť svojich zástupcov a odísť z IIB, informovalo vo štvrtok maďarské ministerstvo pre hospodársky rozvoj. "Hoci IIB hrala v strednej a východnej Európe dôležitú rozvojovú úlohu, americké sankcie spôsobili, že jej činnosť stratila zmysel," uviedol rezort vo vyhlásení podľa agentúry AP.

Ústredie IIB sa v roku 2019 premiestnilo z Moskvy do Budapešti. Akcionárom IIB bolo tiež Slovensko a ďalšie krajiny niekdajšieho východného bloku, avšak vtedajší prezident Miloš Zeman pred rokom podpísal výpoveď dohody o vzniku banky. Odišlo tiež Poľsko a Česko, zatiaľ čo Rumunsko by tak malo podľa Reuters urobiť v júni. Maďarsko malo na konci januára v IIB zhruba 25-percentný podiel, čo bol podľa internetových stránok banky druhý najväčší podiel po Rusku s jeho viac ako 45 percentami.

image

Maďarský minister zahraničných vecí prijal šéfa bieloruskej diplomacie, rokovali o vojne na Ukrajine

Americký veľvyslanec v Budapešti David Pressman v stredu uviedol, že Spojené štáty si robia starosti kvôli tomu, že súčasná maďarská vláda stále s nadšením pestuje vzťahy s Ruskom "napriek brutálnej ruskej agresii voči Ukrajine aj napriek tomu, že (Rusko) ohrozuje transatlantickú bezpečnosť". Pressman tiež uviedol, že maďarský kabinet odmietol znepokojenie Američanov v súvislosti s bankou, ktorú označil za "nepriehľadnú kremeľskú platformu".

USA podľa veľvyslanca naliehajú na Maďarsko, aby bralo vážne hrozby, aké predstavuje Rusko a ďalšie krajiny, ktoré nezdieľajú západné hodnoty, ako je demokracia a princípy právneho štátu.

Maďarsko ostalo frustrované 

Podiel Maďarska v banke a ochota jeho vlády umiestniť centrálu tejto finančnej inštitúcie v Budapešti frustrovali amerických predstaviteľov v administratíve súčasného amerického prezidenta Joea Bidena i jeho predchodcu Donalda Trumpa, poznamenala agentúra AP. Americkí činitelia sa totiž domnievali, že by táto banka mohla slúžiť ako platforma pre ruskú špionáž v Európskej únii a NATO.

image

Orbánov proruský postoj prekáža aj republikánom, tvrdí veľvyslanec USA v Budapešti

Hoci Maďarsko súhlasilo s vystúpením z banky, vyjadrilo svoju frustráciu z toho, že je k tomu tlačené, upozornila agentúra Reuters. "Prijímame a chápeme, že reprezentujeme odlišné postoje, ale nerozumieme tomu, prečo je potrebné tlačiť na iné štáty, aby zmenili svoje postoje," povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii minister zahraničia Péter Szijjártó. "Maďarsko je štát, a preto by sa s ním malo zaobchádzať ako so štátom, a nie ako s kolóniou," vyhlásil.

Maďarsko sa pod vedením premiéra Orbána ako jediná krajina Európskej únie správa ústretovo voči Rusku napriek jeho invázii na Ukrajinu. Blízke vzťahy s Moskvou udržuje najmä v energetike. Szijjártó v utorok v Moskve dohodol predĺženie zmluvy o nákupe väčšieho množstva ruského plynu, ako stanovuje dlhodobý kontrakt. Rokoval tam tiež o rozšírení jadrovej elektrárne Paks, ktoré má na starosti ruský Rosatom.

01 - Modified: 2023-04-11 14:02:32 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko podpísalo nové dohody o dodávkach ruských energií. Gazprom dodá viac plynu než bolo dohodnuté 02 - Modified: 2023-04-11 11:50:25 - Feat.: 1 - Title: Je to masívna zrada, znie z USA. Škandál Pentagónu bublal pod povrchom dlhšie, koho každého sa týka? 03 - Modified: 2023-04-10 22:00:50 - Feat.: 1 - Title: Maďarov u nás pribudlo o polovicu, hlási rezort neďaleko Detvy. Na Slovensku ich lákajú už aj nákupy 04 - Modified: 2023-04-06 14:46:22 - Feat.: 1 - Title: Ruky preč od maďarských detí, odkázal Menczer Lipavskému. Únia Maďarsko žaluje kvôli anti-LGBT zákonu 05 - Modified: 2023-04-06 12:10:01 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy medzi Švédskom a Maďarskom sú na nízkej úrovni, tvrdí šéf Orbánovej kancelárie
01 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 04 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:54