Ukrajinské delostrelectvo páli na ruské pozície pri Bachmute. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská armáda je v stave, keď už nezvláda viesť viac veľkých útočných operácií naraz, tvrdia americkí experti

14.04.2023, 09:00
Autor:
ČTKČTK

Pri Bachmute ruské sily ďalej útočia, pokračujú ťažké boje o samotné mesto a ruské sily podnikli aj útoky na krídlach, pri obciach Bohdanivka a Predtečyne, ale neuspeli, tvrdí ukrajinský generálny štáb.

Ukrajinské jednotky ďalej zvádzajú ťažké boje o Bachmut, uvádza ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého ukrajinské sily odrazili ruské útoky aj na ďalších úsekoch frontu na východe krajiny. Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok tvrdilo, že sa ruským silám podarilo odrezať ukrajinských obrancov Bachmutu od prísunu posíl a od možnosti ústupu, ale toto tvrdenie vzápätí spochybnila ukrajinská armáda aj šéf ruských žoldnierov, na ktorých leží hlavná ťarcha bojov.

Britská vojenská rozviedka v pravidelnom prehľade situácie uvádza, že ukrajinské jednotky naďalej bránia západnú časť mesta. Čelia síce značným problémom so zásobovaním, ale z pozícií, ktorých boli nútené sa vzdať, ustúpili usporiadane.

Štyri smery útoku

"Nepriateľ sa nevzdáva svojich plánov na okupáciu nášho územia, nehľadiac na značné straty. Naďalej sústreďuje hlavné úsilie na postup v Lymane, Bachmute, Avdijivke a Marjinke. Najtvrdšie boje pokračujú o Bachmut a Marjinku," uviedlo ukrajinské velenie v rannej správe o situácii. Celkom Ukrajinci za minulý deň odrazili 49 ruských útokov.

Pri Bachmute ruské sily ďalej útočia, pokračujú ťažké boje o samotné mesto a ruské sily podnikli aj útoky na krídlach, pri obciach Bohdanivka a Predtečyne, ale neuspeli, dodal štáb.

Ruská armáda za súčasného stavu už nezvláda viesť niekoľko veľkých útočných operácií naraz a sústreďuje svoje úsilie na dobytie Bachmutu, domnievajú sa analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Odvolávajú sa aj na vyjadrenie generála Oleksija Hromova z ukrajinského generálneho štábu o presune ruských vojsk od Avdijivky k Bachmutu, zodpovedajúce skorším hodnoteniam ISW.

Útočia wagnerovci a výsadkári

Rusko obnovilo útoky na Bachmut, spolupráca medzi jednotkami ruskej armády a žoldniermi z Wagnerovej skupiny sa zlepšila, konštatuje britská rozviedka. Ukrajinská obrana stále drží západnú časť mesta, ale za uplynulých 48 hodín bola vystavená obzvlášť intenzívnej ruskej delostreleckej paľbe. Útočné skupiny žoldnierov pokračujú v postupe v centre mesta, zatiaľ čo ruské výsadkové sily vystriedali niektoré jednotky wagnerovcov na severnom a južnom krídle operácie. Ukrajinské sily čelia značným problémom so zásobovaním, ale usporiadane sa stiahli z pozícií, z ktorých boli donútené ustúpiť, dodal Londýn.

Rusko od začiatku vojny prišlo o 181 090 zranených či zabitých vojakov, z toho o 500 za uplynulý deň, a tisíce kusov výzbroje, tvrdí ukrajinské velenie. Toto tvrdenie nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov, Moskva o svojich stratách neinformuje.

01 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 04 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 05 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:10