Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čína kvôli leteckým aktivitám uzavrie na pol hodiny vzdušný priestor pri Taiwane, napätie pokračuje

12.04.2023, 18:31
Autor:
ČTKČTK

Čína sa k plánu na uzavretie vzdušného priestoru doteraz nevyjadrila a hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin dnes uviedol, že "o situácii nič nevie".

Čína v nedeľu pri severnej časti Taiwanu plánuje na pol hodiny zaviesť bezletovú zónu kvôli bližšie nespresneným "leteckým aktivitám". Obmedzenie zasiahne oblasť, ktorou prechádza mnoho medzinárodných leteckých trás. S odvolaním sa na taiwanských činiteľov o tom dnes informovala agentúra Reuters. Medzi Čínou a Taiwanom v posledných dňoch panuje napätie kvôli návšteve taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen v USA a čínska armáda pri ostrove zachováva zvýšenú vojenskú prítomnosť.

Čína sa k plánu na uzavretie vzdušného priestoru doteraz nevyjadrila a hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin dnes uviedol, že "o situácii nič nevie". Podľa Taiwanu môžu čínske letecké aktivity zahŕňať okrem iného aj vypustenie družíc.

Bezletová zóna

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že oblasť zasiahne do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany ostrova, ktorou prechádza mnoho medzinárodných trás, vrátane tých, ktoré spájajú napríklad Japonsko, Južnú Kóreu a Spojené štáty.

Bezletovú zónu v oblasti vo vzdialenosti 85 námorných míľ (157 kilometrov) od severu ostrova pôvodne Čína plánovala zaviesť na tri dni. Taiwanu sa ale podarilo Peking presvedčiť, aby jej trvanie skrátil. Taiwanské úrady dnes potvrdili, že letecká prevádzka v danej oblasti bude obmedzená len v nedeľu na 27 minút od 9:30 miestneho času (3:30 nášho času).

image

Čína musí posilniť vojenský výcvik zameraný na skutočný boj, vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching

Japonskí a juhokórejskí činitelia potvrdili, že ich Peking s krokom oboznámil. Podľa Soulu rozhodnutie súvisí s objektom, ktorý spadol z nosnej rakety družice. Tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno uviedol, že sa oblasť nachádza mimo územia Japonska. Agentúra Kjódó s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj ale poznamenala, že bezletová zóna zasiahne aj do oblasti, ktorú Tokio vyhlasuje za svoju výlučnú ekonomickú zónu pri súostroví Senkaku.

Peking uzavrel vzdušný priestor pri Taiwane tiež vlani v auguste po tom, ako ostrov navštívila vtedajšia šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Tieto obmedzenia výrazne zasiahli do leteckej dopravy v okolí krajiny a niektoré lietadlá kvôli nim museli mať na palube náhradné palivo, píše Reuters s odvolaním sa na združenie leteckého priemyslu OPSGROUP.

Napätie

Medzi pevninskou Čínou a Taiwanom v posledných dňoch panuje napätie kvôli návšteve taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen v USA a jej stretnutiu so šéfom americkej Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym.

Čínska armáda pri Taiwane v sobotu začala vojenské cvičenie, pri ktorom trénovala "úplné obkľúčenie" ostrova a aj naďalej u neho zachováva zvýšenú vojenskú prítomnosť. Taiwan dnes ráno informoval o 14 čínskych vojenských lietadlách, ktoré prekročili stredovú líniu v Taiwanskej úžine, ktorá slúži ako neoficiálna bariéra medzi oboma stranami.

image

Trápne a naivné. Macron schytáva kritiku za „promo pre čínskeho prezidenta“

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom, ak vyhlási nezávislosť. Ostrov napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje vláda jednej strany. Peking vyzýva ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými predstaviteľmi, a nebudili tak zdanlivo, že uznávajú samostatnosť ostrova.

01 - Modified: 2023-04-12 14:50:05 - Feat.: 1 - Title: Nemecko kritizuje vojenské hrozby Číny a žiada zmiernenie napätia s Taiwanom 02 - Modified: 2023-04-12 13:03:08 - Feat.: 1 - Title: Čína musí posilniť vojenský výcvik zameraný na skutočný boj, vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching 03 - Modified: 2023-04-12 12:35:23 - Feat.: 1 - Title: Šéf diplomacie Európskej únie Borrell pre nákazu covidom odložil návštevu Číny
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:26