Srbský prezident Aleksandar Vučič. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Srbsko súhlasilo s dodávkami zbraní pre Ukrajinu, prezrádza uniknutý dokument

12.04.2023, 08:11
Autor:
ČTKČTK

Posla dokumentu sa Srbsko zaviazalo k zaslaniu "smrtiacej pomoci" pre Kyjev.

Srbsko súhlasilo, že dodá Kyjevu zbrane, alebo ich už na Ukrajinu poslalo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej to vyplýva z jedného z uniknutých dokumentov Pentagonu.

Srbsko je jednou z mála krajín v Európe, ktoré na Rusko neuvalili sankcie po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. O dodávkach srbských zbraní Ukrajincom písali v minulosti ruské aj srbské médiá, Belehrad ich poprel.

image

Je to masívna zrada, znie z USA. Škandál Pentagónu bublal pod povrchom dlhšie, koho každého sa týka?

Smrtiaca pomoc

Dokument, ktorý je zhrnutím reakcií európskych vlád na žiadosti Ukrajiny o vojenský výcvik, „smrtiacu pomoc" alebo zbrane, je jedným z desiatok tajných materiálov, ktoré sa v posledných týždňoch objavili na internete a ktoré by mohli byť najzávažnejším únikom z amerických tajných služieb za posledné roky.

Správa s názvom "Európa/Reakcia na prebiehajúci rusko-ukrajinský konflikt" uvádza vo forme tabuľky "vyhodnotené postoje" 38 európskych vlád k žiadosti Ukrajiny o vojenskú pomoc.

Vyplýva z nej, že Srbsko odmietlo poskytnúť výcvik ukrajinským silám, avšak zaviazalo sa k zaslaniu "smrtiacej pomoci", alebo ju už poskytlo. Bolo v nej tiež uvedené, že Srbsko má politickú vôľu a vojenské schopnosti poskytnúť Ukrajine zbrane v budúcnosti.

Dokument je označený ako tajný a NOFORN, čo zakazuje jeho šírenie zahraničným spravodajským službám a armádam. Je datovaný 2. marca a zaopatrený pečiatkou kancelárie náčelníkov štábov.

Overujú pravosť dokumentu

Agentúra Reuters nemohla nezávisle overiť pravosť dokumentu. Kancelária srbského prezidenta Aleksandara Vučiča ani ukrajinské veľvyslanectvo na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovali. Pentagon na otázky ohľadom zmienky o Srbsku v dokumente rovnako bezprostredne neodpovedal a už skôr odmietol akýkoľvek komentár k uniknutým dokumentom.

image

Poza chrbát Západu. Kto pomáha Rusom obchádzať sankcie?

Srbsko je kandidátom členstva v Európskej únii, zároveň však udržiava úzku vojenskú aj politickú spoluprácu s Ruskom. Vučić síce ruskú inváziu odsúdil a vyslovil podporu územnej celistvosti Ukrajiny, súčasne sa ale cez nátlak Západu odmietol pripojiť k protiruským sankciám.

Srbsko, ktoré sa vyhlasuje za vojensky neutrálne, má tradične silný zbrojársky priemysel a jeho zbrane sa objavovali vo väčšine súčasných či nedávnych ozbrojených konfliktov na svete.

„Ak je tento dokument pravdivý, buď ukazuje na Vučićovu dvojakost voči Rusku, alebo je pod obrovským tlakom Washingtonu, aby dodal Ukrajine zbrane," povedal Janusz Bugajski, expert na východnú Európu zo zahraničnopolitického inštitútu Jamestown Foundation.

Štyri kategórie

Tabuľka Pentagonu rozdelila odpovede na žiadosti Ukrajiny o pomoc do štyroch kategórií: krajiny, ktoré sa zaviazali poskytnúť výcvik a smrtiacu pomoc; krajiny, ktoré už poskytli výcvik, smrtiacu pomoc alebo oboje; krajiny s vojenskými schopnosťami a krajiny s politickou vôľou "poskytnúť v budúcnosti smrtiacu pomoc". Rakúsko a Malta boli jediné dve krajiny s označením "Nie" vo všetkých štyroch kategóriách.

Zverejnenie tabuľky prichádza len zhruba mesiac po tom, ako proruský telegramový kanál informoval, že srbský výrobca zbraní v novembri dodal Kyjevu strely kalibru 122mm do raketometov Grad. Dokumenty obsahovali zoznam položiek a osvedčení ukrajinskej vlády o konečnom užívateľovi. Už predtým niektoré srbské médiá informovali o tom, že srbské zbrane sa dostávajú cez sprostredkovateľov na Ukrajinu.

image

Ukrajina obnovila export elektriny do Európy. Rusku sa energetický systém zničiť nepodarilo, tvrdí minister

Moskva v marci uviedla, že požiadala Belehrad o oficiálne vysvetlenie údajných dodávok. Srbský výrobca, spoločnosť Krušik, poprel, že by Ukrajine poskytol rakety alebo iné zbrane. Vučić označil tieto obvinenia za "notorickú lož". "Nevyviezli sme žiadne zbrane ani muníciu do Ruska ani na Ukrajinu," povedal počas návštevy Kataru 5. marca.

01 - Modified: 2023-04-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Do hlbín ruskej duše. Homo postsovieticus bol formovaný pravoslávím, lámaný boľševizmom a ubitý Putinom 02 - Modified: 2023-04-11 08:26:02 - Feat.: 1 - Title: Priamo sa tam nebojuje. Bezpečne nie je nikde, no zásobovanie a služby na západe Ukrajiny fungujú (rozhovor) 03 - Modified: 2023-04-09 21:53:52 - Feat.: 1 - Title: Dôstojník z USA: Ukrajina podnikne protiofenzívu, ktorá šokuje svet. Bachmut bude pohrebiskom ruskej armády 04 - Modified: 2023-04-09 21:52:50 - Feat.: 1 - Title: Najneočakávanejší krok Západu: Zatykač v skutočnosti Putina veľmi zaskočil, odhaľujú zdroje blízke Kremľu 05 - Modified: 2023-04-07 21:25:59 - Feat.: 1 - Title: Ruskí zákonodarci navrhli prísnejšie tresty za terorizmus, velezradu a sabotáž. Dôvodom je vojna na Ukrajine 06 - Modified: 2023-04-07 17:20:45 - Feat.: 1 - Title: Rusi postupujú v Bachmute, Ukrajina sa chystá na veľkú protiofenzívu. Začať má čoskoro 07 - Modified: 2023-04-07 16:14:37 - Feat.: 1 - Title: Ďalšia vojna na obzore. Irán dráždi silnejúci vplyv Izraela za Kaukazom
01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 04 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:40