Ruský prezident Vladimir Putin vedie stretnutie s členmi Bezpečnostnej rady prostredníctvom video spojenia. FOTO: ReutersSNÍMKA: Sputnik
StoryEditor

Do hlbín ruskej duše. Homo postsovieticus bol formovaný pravoslávím, lámaný boľševizmom a ubitý Putinom

12.04.2023, 00:00

Dobrá správa je, že sa hodnotová orientácia Rusov môže pripodobniť Západu. Zlá je, že na to bude potrebná kompletná generačná obmena populácie.

Hľadaniu podstaty ruskej duše sa venovali veľkí myslitelia Ruska i Európy. K ich hocikedy až mystickým hypotézam pridajme nejaké historické fakty: napríklad materiálny nedostatok, slabé sociálne služby a pocit ohrozenia, ktoré vedú k súčasnému hnevu a frustrácii.

Ruská duša je široká a záhadná. Rusko nemožno poznať rozumom. Uberá sa osobitou cestou a dá sa v neho len veriť. Pričom Rusi sú leniví, so sklonmi ku krajnostiam, a existujú, len aby dali svetu lekciu. Takáto staronová ruská debata o národnom charaktere prepukla opäť v 90. rokoch 20. storočia, kedy sa pokúšala vysvetliť zvláštnosti ruskej verzie marxizmu, teda boľševizmu.

VIDEO: Ukrajinci odpovedajú na otázku, či sú rovnakí národ ako Rusi

A predovšetkým pochopiť krach reforiem: neschopnosť Ruska prijať západný kapitalizmus, občiansku spoločnosť a demokraciu. Dnes sa podobne naliehavo pýtame, či a ako sa ruské špecifikum prihovára do otázok vojny a mieru. A tiež do krutosti a zločinov na Ukrajine.

Bývalý socialista Nikolaj Onufrijevič Losskij (1870 – 1965), ktorý sa priklonil k pravosláviu, bol spolu s ďalšími kritikmi boľševikov na „lodi filozofov“ vyvezený z Ruska (1922), dožil v exile.

Aby pochopil, čo sa jemu osobne i celej jeho rodnej krajine prihodilo a aké to môže mať do budúcnosti vyústenie, zozbieral výroky ruských klasikov i západných cestovateľov týkajúce sa ruského charakteru a pospájal ich s postrehmi rusofóbov i rusofilov, Rusov z diaspóry i tých, ktorí vlasť nikdy neopustili. Nakoniec na základe nesúrodej koláže pozliepanej z protichodných výrokov ohľadom ruskej duše vyniesol dodnes diskutovaný a tiež kritizovaný súd.

image

Bude mať ukrajinská protiofenzíva úspech? USA o tom pochybujú, ukazuje masívny únik z Pentagónu

Fanatici viery

Rus je predovšetkým hlboko zbožný. Hľadá absolútne dobro a vďaka pravoslávnemu mysticizmu tenduje k celostnému svetonázoru, keď sa neprestáva pýtať po zmysle dejín a života. Náboženský význam pripisuje tiež utrpeniu a prijíma ho odovzdane ako súčasť pokánia. Fjodor Michajlovič Dostojevskij sa tak napríklad domnieval, že orientácia na Boha Rusom bráni v prijatí pozemských hodnôt, napríklad súkromného vlastníctva, a preto nemôžu rozvinúť plnohodnotný kapitalizmus.

Aj Georgij Petrovič Fedotov ako mnohí ďalší opísal oblúk od socializmu k idealizmu a záujmu o pravoslávie. Podľa neho Moskovská Rus netúžila po bohatstve a sláve; chcela sa stať svätou, čomu podriaďovala svoju politiku.

Na nemeckého cestovateľa Schubarta urobili podobný dojem samotní Rusi. V Rusku našiel ľud poslušný evanjeliu, žijúci v mieri a láske, netúžiaci po moci a nesnažiaci sa svet prerobiť k svojmu materiálnemu prospechu. Usilujú sa len o jedno: preniesť na Rus boží poriadok. A to nielen pre spásu svoju, ale celého ľudstva. Historickou úlohou Ruska je preto preduchovnieť chladný, bezcitný a pretechnizovaný Západ, ktorý Boha stráca. K tomu však nedôjde, kým sa boľševicko-prométeovský revolucionár s prepálenými krídlami nezrúti k zemi a nevráti sa k pravosláviu.

Spisovateľ Michail Bulgakov zase demaskoval náboženskú podstatu „ateistických“ revolucionárov, keď si všimol, že ich vášnivý a exaltovaný fanatizmus nevyviera z racionálneho kalkulu, ale z viery v možnosť ustanoviť na zemi cárstvo božie. Síce bez Boha, zato na vedeckej báze. Losskij v tejto súvislosti konštatuje, že v pravoslávii obsiahnutá túžba po absolútnom dobre a sociálnej spravodlivosti opakovane ústila v pokusy preniesť nebeský ideál na zem a nastoliť kresťanský socializmus.

Boľševici potom síce stratili tradičnú vieru, nie však ideály a kultúrne reflexie v nej obsiahnuté. Trúfalosť ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-09 21:52:50 - Feat.: 1 - Title: Najneočakávanejší krok Západu: Zatykač v skutočnosti Putina veľmi zaskočil, odhaľujú zdroje blízke Kremľu 02 - Modified: 2023-04-08 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skupinová terapia vo virtuálnom Kyjeve. Aj takto Ukrajinci bojujú s traumou z vojny 03 - Modified: 2023-04-07 17:20:45 - Feat.: 1 - Title: Rusi postupujú v Bachmute, Ukrajina sa chystá na veľkú protiofenzívu. Začať má čoskoro 04 - Modified: 2023-04-07 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Macron nechce Peking dráždiť, zvyšok EÚ to vidí inak. Hrozí nám Studená vojna 2.0? 05 - Modified: 2023-04-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Sprevádzkovanie plynovodu Nord Stream 1 je späť v hre. Poisťovne obnovili krytie 06 - Modified: 2023-04-06 08:26:30 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa učí po čínsky. Ekonomická izolácia ženie mladých za prácou na východ
01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 17:15:31 - Feat.: - Title: V Soule zrušili vystúpenie moskovského divadla Boľšoj teatr 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 22:41