Pentagón – Ministerstvo obrany Spojených štátov amerických. FOTO: Reuters
StoryEditor

Je to masívna zrada, znie z USA. Škandál Pentagónu bublal pod povrchom dlhšie, koho každého sa týka?

11.04.2023, 13:26
Autor:
khkhČTKČTK

V dokumentoch je spomenutá napríklad protilietadlová obrana Kyjeva, ktorá je kľúčová proti ruským úderom, a medzinárodná pomoc ukrajinským silám. Odhaľujú tiež kľúčové slabiny Ukrajiny.

Problém gigantických rozmerov, ktorý dlho bublal pod povrchom. Tajné dokumenty, ktoré unikli z amerického ministerstva obrany, na internete kolujú možno už od januára. V „sieti“ uviazli okrem Ukrajiny a Ruska aj ďalšie krajiny, napríklad Čína, Turecko alebo Maďarsko. Väčšina materiálov je zrejme pravá. Američania zatiaľ netušia, kto spisy zverejnil. Z celej aféry sú v šoku.

„Je mi zle od žalúdka,“ okomentoval svoje pocity z úniku vysoko citlivých údajov jeden zo zástupcov Pentagónu. Aj ďalší predstavitelia amerického ministerstva obrany sú z rozsahu svojho problému v šoku. „Našou náladou je zlosť,“ povedal anonymne iný pracovník rezortu pre portál Politico. „Je to masívna zrada,“ dodal.

VIDEO: Predstavitelia Pentagónu sa snažia identifikovať zdroj uniknutých dokumentov

Utajované americké materiály obsahujú kritické informácie o vojne na Ukrajine, ale aj o rozsahu, s akým tajné služby Spojených štátov špehujú ďalšie krajiny. Širokú pozornosť únik síce vzbudil iba v posledných dňoch, ale investigatívna skupina Bellingcat tvrdí, že má dôkazy o tom, že sa aspoň niektoré dokumenty dostali na svetlo sveta už v januári. Ďalšie potom vo februári a marci.

A to nečakane na diskusnej platforme Discord, ktorú obľubujú hráči počítačových hier. Potom ich zdieľali ľudia aj na sociálnych sieťach vrátane Twitteru či 4Chan. Podľa Bellingcatu sa niektoré spisy objavili aj na fanúšikovských kanáloch youtuberov a hráčov Minecraftu. Američania zatiaľ nevedia, ako sa dokumenty dostali na internet. A ani to, či ich ďalší trapas ešte len nečaká.

image

Zjednotený meč: Čínske besnenie pri Taiwane vyvolalo reakciu USA. Peking posiela vážne varovanie

„Pravdivá a úprimná odpoveď na vašu otázku je: ‚Nevieme,‘“ povedal novinárom bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. „A myslíte, že nám to robí starosti? Myslíte si to sakramentsky správne. Nevieme, kto za tým stojí. Nevieme, aký je jeho motív,“ dodal. Oficiálne Pentagon v pondelok uviedol, že únik vysoko citlivých dokumentov predstavuje veľmi vážne riziko pre národnú bezpečnosť USA.

Skutočnosť, že dokumenty kolujú online, podľa hovorcu ministerstva obrany Chrisa Meaghera môže potenciálne podporovať dezinformácie. Texty označil za vysoko utajovaný citlivý materiál. Okolnosti úniku sa vyšetrujú, dodal rezort.

Zaujímavé, znie z Kremľa

Uniknuté dokumenty sú podľa agentúry Reuters označené stupňom utajenia NONFORN, čo znamená, že ich nemožno poskytnúť zahraničným spravodajským službám. Výnimkou sú spisy označené aj FVEY alebo Five Eye (slovensky „päť očí“, čo je aliancia spravodajských služieb zahŕňajúca Austráliu, Kanadu, Nový Zéland, Britániu a USA).

Pretože však nie všetky dokumenty sú označené aj ako FVEY, americkí predstavitelia sa domnievajú, že ten, kto ich vyzradil, mohol byť Američan. Niektoré dokumenty navyše nesú označenie FISA, čo znamená, že boli zhromaždené na základe zákona o dohľade nad zahraničným spravodajstvom. Ten upravuje sledovanie elektronickej komunikácie v USA.

Napriek tomu, že sú niektoré spisy fakticky pozmenené, americkí predstavitelia sa domnievajú, že väčšina materiálov je pravá. Hlavnou úpravou je podľa dostupných údajov editorský zásah naznačujúci, že Ukrajina vo vojne utrpela väčšie straty ako Rusko. Údajný originál hovorí o opaku. Tieto úpravy by podľa analytikov mohli naznačovať, že ide o snahu Moskvy šíriť dezinformácie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že to sú pomerne zaujímavé dokumenty a že Rusko ich teraz analyzuje. O samotnom Rusku sa v nich údajne píše, že sa americké tajné služby dokázali „značne“ infiltrovať do ruskej armády, žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina či interných debát tajnej služby GRU. V niektorých prípadoch vďaka tomu dokázali varovať Ukrajincov pred plánovanými útokmi.

Ukrajina však práve kvôli rozsiahlemu úniku amerických vojenských dokumentov z posledných týždňov musela zmeniť svoje vojnové plány. Uviedla to stanica CNN s odvolaním sa na zdroj v administratíve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

V dokumentoch je spomenutá napríklad protilietadlová obrana Kyjeva, ktorá je kľúčová proti ruským úderom, a medzinárodná pomoc ukrajinským silám. Uniknuté dokumenty tiež odhaľujú kľúčové slabiny Ukrajiny spojené s výzbrojou a protivzdušnou obranou alebo veľkosť a pripravenosť práporov v kritickej fáze vojny.

Kto spadol do siete? Egypt, Turecko aj Haiti

Okrem Ukrajiny a Ruska sa v „Pentagon papers“ spomínajú aj mnohé ďalšie krajiny, píše denník The Washington Post. Ruskí žoldnieri z Wagnerovej skupiny vraj napríklad oslovili Turecko so žiadosťou, aby im pomohlo obstarať zásoby. „Wagnerovci sa zišli so svojimi tureckými kontaktmi s cieľom nakúpiť zbrane a vybavenie potrebné pre aktivity v Mali a na Ukrajine“. Nie je však jasné, do akej miery Turci o cieľovom využití tovaru vedeli a či boli nejaké zmluvy vôbec uzavreté, podotýka denník.

Turecko je členom NATO a balansuje medzi pomocou Ukrajine a udržiavaním dobrých vzťahov s Ruskom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež počas uplynulého roka tlačil na to, aby sa mierové rokovania medzi oboma bojujúcimi krajinami konali práve v Turecku.

image

Pentagón reaguje: Zjavný únik dokumentov USA je vážnym bezpečnostným rizikom

Z viacerých uhlov sa uniknuté dokumenty zaoberajú aj Čínou. Jedným z nich je úvaha, že by útok Ukrajincov na ruské územie za použitia zbraní NATO mohol Číňanov vtiahnuť do vojny. A ak by ukrajinská armáda udrela na významný strategický cieľ v Rusku či nejakého dôležitého Rusa, pre Čínu by to mohlo znovu ospravedlniť vyslanie smrtiacej pomoci Rusku.

Závažné je potom, či je pravdivé zistenie o krokoch egyptskej vlády. Tamojší prezident Abdal Fattáh Sísí vraj totiž nedávno nariadil vyrobiť 40-tisíc rakiet a tajne ich poslať do Ruska. Časť prísne tajného dokumentu zo 17. februára zhŕňa údajné rozhovory medzi Sísím a vrchnými zástupcami egyptskej armády a spomína aj plány na dodávky delostreleckej munície a pušného prachu do Ruska.

A to napriek faktu, že Egypt je jedným z najbližších spojencov USA a významným príjemcom americkej vojenskej a ekonomickej pomoci. Práve preto mal Sísí údajne nariadiť úradníkom, aby výrobu a dodávku rakiet do Ruska utajili a „vyhli sa tak problémom so Západom“. "Nie sme si vedomí, že by sa tento plán realizoval," poznamenal nemenovaný americký vládny úradník.

Hovorca egyptského ministerstva zahraničia k dokumentom uviedol, že egyptský postoj je od začiatku založený na neangažovanosti v tejto kríze a na záväzku udržiavať rovnaký odstup k obom stranám. "Naďalej vyzývame obe strany, aby ukončili nepriateľské akcie a dosiahli politické riešenie prostredníctvom rokovaní," dodal k vojne na Ukrajine. Tá ochromila prístup Egypta k ukrajinskej pšenici, ktorá je pre krajinu úplne zásadná. Káhira sa obrátila na Moskvu so žiadosťou o pomoc, čo možno naznačuje posilnenie vzťahov medzi oboma krajinami.

O Južnej Kórei sa zase v jednom z nedatovaných dokumentov uvádza, že sa tamojšia Národná bezpečnostná rada len ťažko vyrovnávala s americkou žiadosťou, aby krajina na Ukrajinu poslala svoje zásoby delostreleckej munície. Soul sa obával, že to naštve Moskvu, píše WP.

Dobrý priateľ Donalda Trumpa

Juhokórejskí predstavitelia už však vydali vyhlásenie, podľa ktorého sú údaje v uniknutých spisoch „nepravdivé“ a „upravené“. K podozreniam, že americké tajné služby špehovali citlivé debaty svojho blízkeho spojenca, juhokórejský prezident Jun Sok-jol uviedol, že sú "celkom falošné" a že akákoľvek snaha ohroziť vzájomné spojenectvo je činom poškodzujúcim národné záujmy.

Nie je však jasné, ktoré časti uniknutého textu by mali byť nepravdivé. Dokument podľa agentúry Reuters popisuje, ako Juhokórejčania údajne súhlasili s tým, že Američanom predajú svoje delostrelecké granáty, avšak s podmienkou, že koncovým užívateľom bude americká armáda. Interne však medzi bezpečnostnými poradcami kolovali obavy, že tento tovar skončí na Ukrajine. Juhokórejské zákony pritom zakazujú posielanie zbraní tam, kde práve zúri vojna.

Dokumenty tiež tvrdia, že maďarský premiér Viktor Orbán identifikoval Spojené štáty ako jedného z troch popredných protivníkov svojej politickej strany. Vyhlásiť to mal počas februárovej schôdze k politickej stratégii Maďarska a údajne spomenul aj americkú ambasádu v Budapešti. „Orbánov komentár predstavuje eskaláciu miery protiamerickej rétoriky v jeho prejavoch“, dodávajú Američania.

image

Kremeľ poprel, že je Rusko zapojené do úniku tajných amerických dokumentov

A WP pripomína, že Orbán stupňuje svoje výpady proti USA od chvíle, keď sa do Bieleho domu nasťahoval Joe Biden. Šéf maďarskej vlády tiež na sociálnych sieťach označil Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa za svojho "dobrého priateľa" a "jedinú nádej" pre Ukrajinu. Trump pritom tesne pred ruskou inváziou hlásal, že počínanie diktátora Vladimira Putina je múdre a geniálne. Až neskôr vojnu odsúdil a teraz tvrdí, že za jeho vlády by sa vôbec nekonala.

Vláda zbedačeného Haiti vraj zase žiadala Wagnerovcov, aby jej pomohli bojovať proti zločineckým gangom, ktoré ovládajú časť hlavného mesta a na svedomí majú už tisíce mŕtvych. Hovorca haitského kabinetu správy o tejto pozvánke pre ruských zabijakov poprel. Kanada potom príliš nekomentuje ďalšie údaje z „Pentagon Papers“, ktoré hovoria o tom, že sa ruská tajná služba – údajne úspešne – snažila preniknúť do štruktúry kanadských plynovodov a spôsobiť výpadok či explóziu.

01 - Modified: 2023-04-10 22:13:00 - Feat.: 1 - Title: USA oficiálne označili novinára Gershkovicha obvineného v Rusku za neprávom zadržaného 02 - Modified: 2023-04-09 17:55:52 - Feat.: 1 - Title: Macron: EÚ nesmie nasledovať USA a Čínu v prípade Taiwanu. Máme vlastnú stratégiu 03 - Modified: 2023-04-09 14:50:38 - Feat.: 1 - Title: Čína vie, že v súvislosti Ukrajinou ešte nenastal čas na rokovania, povedal Macron 04 - Modified: 2023-04-08 19:42:54 - Feat.: 1 - Title: Americké ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovať únik tajných dokumentov 05 - Modified: 2023-04-08 10:07:02 - Feat.: 1 - Title: Obeťou útoku v Tel Avive je Talian, zranených bolo viacero ďalších turistov 06 - Modified: 2023-04-08 06:34:52 - Feat.: 1 - Title: USA poskytnú výcvik armáde Taiwanu a urýchlia dodávky zbraní 07 - Modified: 2023-04-07 22:00:03 - Feat.: 1 - Title: Na internete sa šíria tajné vojenské plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:59