Novinár Evan Gershkovich. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA oficiálne označili novinára Gershkovicha obvineného v Rusku za neprávom zadržaného

11.04.2023, 00:11
Autor:
ČTKČTK

Prípad novinára, ktorý bol v Rusku zatknutý a obvinený zo špionáže, si teraz preberá osobitný úrad amerického ministerstva zahraničia.

Spojené štáty oficiálne rozhodli, že Rusko "neprávom zadržalo" reportéra denníka Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha.

Oznámil to dnes šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Prípad novinára, ktorý bol v Rusku zatknutý a obvinený zo špionáže, si teraz preberá osobitný úrad ministerstva zahraničia, napísala agentúra AP.

"Minister Blinken rozhodol, že Evan Gershkovich je Ruskom zadržiavaný neoprávnene," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

"Novinárska práca nie je zločin. Odsudzujeme pokračujúcu represiu Kremľa voči nezávislým hlasom v Rusku a jeho nekončiacu vojnu proti pravde," napísala diplomacia.

Gershkovichovo zadržanie na konci marca oznámila ruská tajná služba FSB. Tá uviedla, že Američana zadržala v Jekaterinburgu na Urale pri pokuse získať tajné informácie, a začala proti nemu trestné stíhanie.

Podľa FSB Gershkovich zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom sektore v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo.

Tridsaťjedenročný novinár aj Wall Street Journal obvinenia zo špionáže už skôr odmietli ako úplne nepodložené.

Oficiálne označenie "neprávom zadržaný" navýši politický profil prípadu a umožní americkej vláde vyčleniť ďalšie zdroje na zabezpečenie Gershkovichovho prepustenia.

Pri rozhodovaní o udeľovaní tohto štatútu sa americké ministerstvo zahraničia opiera o 11 kritérií, ktoré ale nemusia všetky konkrétne prípady spĺňať.

Medzi nimi je napríklad skutočnosť, či je daný človek zadržiavaný predovšetkým preto, že je americkým občanom, alebo pretože je cieľom zadržania ovplyvniť politiku Washingtonu, píše agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:43