Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Francúzsko po únikoch nemôže hrať úlohu sprostredkovateľa medzi Ukrajinou a Ruskom, tvrdí Kremeľ

10.04.2023, 15:23
Autor:
ČTKČTK

Francúzske ministerstvo obrany v nedeľu dementovalo informáciu obsiahnutú v jednom z uniknutých dokumentov o vojne na Ukrajine, že má v napadnutej krajine svojich vojakov.

Francúzsko nemôže pomýšľať na úlohu sprostredkovateľa medzi Moskvou a Kyjevom, pretože je do konfliktu zapojené na strane Ukrajiny.

Podľa agentúry TASS to dnes uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v komentári k úniku údajných amerických tajných dokumentov, ktoré naznačujú prítomnosť francúzskych vojsk na Ukrajine.

"Paríž si teraz ťažko môže nárokovať úlohu nejakého sprostredkovateľa, pretože Paríž v skutočnosti stojí na strane jedného z účastníkov konfliktu. Paríž je tiež priamo a nepriamo zapojený do tohto konfliktu na strane Ukrajiny," uviedol Peskov.

Francúzske ministerstvo obrany v nedeľu dementovalo informáciu obsiahnutú v jednom z uniknutých dokumentov o vojne na Ukrajine, že má v napadnutej krajine svojich vojakov.

Podľa denníka The Guardian sa v dokumente uvádza, že sa na Ukrajine pohybujú malé kontingenty špeciálnych síl zo štátov NATO. Popri Francúzsku ide podľa týchto tvrdení o USA, Britániu či Lotyšsko.

Nie je jasné, ako sa dokumenty pripisované Pentagonu dostali v uplynulých dňoch na sociálne siete, hojne ich však šírili ruské vládne kanály.

Podľa ukrajinských predstaviteľov dokumenty obsahujú "obrovské množstvo vymyslených informácií". Vojenskí analytici sa domnievajú, že časť dokumentov bola upravená, niektoré súbory sa ale zdajú byť autentické.

Niektorí bezpečnostní experti a americkí predstavitelia tvrdia, že vzhľadom na rozsah tém, ktorých sa dokumenty týkajú, bol za únikom mohol stáť Američan.

Nevylučujú však ani proruských aktérov. Peskov k tomu uviedol, že je "všeobecným neduhom" svalovať vinu na Rusko za akékoľvek problémy.

01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:00