Britský premiér Rishi Sunak. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sunak na výročie Veľkopiatkovej dohody vyzval na obnovu fungovania severoírskej vlády

10.04.2023, 12:08
Autor:
ČTKČTK

Činnosť vlády v tejto časti Spojeného kráľovstva teraz svojou neúčasťou de facto blokuje hlavná unionistická strana, a to kvôli nesúhlasu s pobrexitovým usporiadaním v Severnom Írsku.

Britský premiér Rishi Sunak dnes vyzval na obnovu fungovania severoírskej vlády, uviedla televízia BBC. Ministerský predseda tak urobil v deň, keď uplynie 25 rokov od uzavretia Veľkopiatkovej dohody, ktorá ukončila dlhoročný konflikt v Severnom Írsku.

Činnosť vlády v tejto časti Spojeného kráľovstva teraz svojou neúčasťou de facto blokuje hlavná unionistická strana, a to kvôli nesúhlasu s pobrexitovým usporiadaním v Severnom Írsku.

"Sme pripravení spolupracovať s našimi partnermi v írskej vláde a miestnymi stranami, aby sme zabezpečili, že inštitúcie budú čo najskôr opäť fungovať," povedal Sunak. "Je pred nami práca," dodal s tým, že severoírski politici by mali "pokračovať v správe vecí verejných".

Severné Írsko je bez vlády od vlaňajšieho februára, keď Demokratická unionistická strana (DUP) z vlády odišla pre nesúhlas s pobrexitovými obchodnými pravidlami dohodnutými medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom.

Ďalšie vyjednávanie napokon vyústilo do novej dohody, ktorú zástupcovia Británie a Európskej komisie uzavreli tento rok koncom marca. Má zjednodušiť komplikované postupy pri obchodovaní s tovarom, DUP ju však odmietla.

Keď v roku 1921 vzniklo nezávislé Írsko, šesť grófstiev na severe ostrova zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva, teda vo zväzku s Anglickom, Walesom a Škótskom.

To viedlo k názorovému rozdeleniu obyvateľstva Severného Írska na unionistov, ktorí si želajú, aby Severné Írsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva, a republikánov, ktorí chcú, aby sa stalo súčasťou Írskej republiky.

Tri desiatky rokov trvajúce sektárske násilie medzi probritskými protestantmi a katolíckymi republikánmi, za ktoré zaplatilo životom na 3 500 ľudí, ukončila až 10. apríla 1998 takzvaná Veľkopiatková dohoda.

Tá dala základ dodnes fungujúcemu poňatiu vlády v Severnom Írsku a definovala okrem iného systém vládnutia v tejto časti ostrovného kráľovstva, ktorý je založený na spoločnej vláde unionistov a republikánov.

Sunak dnes podľa BBC tiež ocenil "odvahu, vytrvalosť a politickú predstavivosť" lídrov, ktorí sa na uzavretí mierovej dohody pred 25 rokmi podieľali.

Dohoda má podľa neho "obrovskú podporu zo zahraničia". Dôkazom toho je podľa neho aj nadchádzajúca návšteva amerického prezidenta Joea Bidena v Severnom Írsku. "Predovšetkým však vychádza z kompromisu v samotnom Severnom Írsku," zdôraznil Sunak.

01 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak 03 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 05 - Modified: 2024-04-11 05:57:30 - Feat.: - Title: Zruinoval ich pre každého. Britský premiér Sunak sa ospravedlnil priaznivcom tenisiek Adidas Samba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:51