Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izrael sa snaží upokojiť situáciu, povedal Netanjahu po stretoch pri mešite. Desiatky ľudí sú zranené

05.04.2023, 23:29
Autor:
ČTKČTK

Izrael je odhodlaný zachovať slobodu vyznania, voľný prístup ku všetkým náboženstvám a status quo a nedovolí násilným extrémistom, aby to zmenili, uviedol premiér Benjamin Netanjahu.

Izrael pracuje na upokojení situácie po dnešných stretoch pri jeruzalemskej mešite Al-Aksá, oznámil podľa agentúry Reuters premiér Benjamin Netanjahu. Násilie si v noci na dnes vyžiadalo desiatky zranených a na 350 osôb izraelská polícia zatkla. Konanie izraelskej polície ostro kritizovalo viacero krajín Blízkeho východu, znepokojenie z vývoja vyjadril generálny tajomník OSN, kanadský premiér či bezpečnostný hovorca Bieleho domu. Incident sa odohral v citlivej dobe, keď moslimovia oslavujú ramadán a židom sa dnes začne sviatok pesach. Izraelskí policajti sa s Palestínčanmi znovu stretli aj dnes večer, niekoľko osôb utrpelo zranenia.

Polícia neskoro večer vstúpila do areálu mešity a snažila sa odtiaľ dostať veriacich, použila pri tom omračujúce granáty a strieľala gumenými projektilmi, opísali svedkovia podľa agentúry Reuters. Podľa palestínskeho Červeného polmesiaca utrpelo zranenia šesť ľudí. Ako izraelská polícia uviedla vo svojom vyhlásení, desiatky mladých Palestínčanov sa vyzbrojili kameňmi a petardami a snažili sa zabarikádovať vo vnútri mešity.

Sloboda vierovyznania

"Izrael je odhodlaný zachovať slobodu vyznania, voľný prístup ku všetkým náboženstvám a status quo a nedovolí násilným extrémistom, aby to zmenili," uviedol už skôr popoludní Netanjahu.

Od začiatku ramadánu sa viacerí veriaci opakovane snažili v mešite Al-Aksá zostať cez noc, čo je bežne povolené len posledných desať dní postného mesiaca. Aj v utorok polícia v noci do komplexu vnikla, aby vytlačila zabarikádovaných Palestínčanov. Podľa svedectiev zadržaných, medzi ktorými boli tiež ženy a deti, použili izraelské bezpečnostné zložky obušky, pušky alebo stoličky. Izraelská polícia uviedla, že zatiaľ nie je schopná tieto tvrdenia potvrdiť.

image

Podporovatelia justičnej reformy zablokovali diaľnicu v Tel Avive. Vládu podporilo 30-tisíc ľudí

K napätiu tiež prispeli židovskí ultranacionalisti výzvami, aby bola obnovená prax rituálnej porážky jahňaťa či kozliat, bežná v minulosti. Extrémisti ponúkli peňažnú odmenu každému, kto sa pokúsi zviera do areálu priniesť, čo podľa agentúry AP posilnilo obavy moslimov, že Izrael plánuje komplex prevziať.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že ho násilie izraelských bezpečnostných zložiek šokovalo. "Generálny tajomník je šokovaný a zdesený zábermi násilia a bitia zo strany izraelských bezpečnostných síl, ktoré dnes ráno videl vo vnútri mešity Al-Aksá," uviedol jeho hovorca Stéphane Dujarric a zdôraznil, že tento "moment v kalendári, svätý pre židov, kresťanov a moslimov, by mal byť obdobím mieru".

Znepokojenie z USA

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby podľa agentúry Reuters uviedol, že USA sú extrémne znepokojené pokračujúcim násilím v mešite Al-Aksá. Izraelčanov a Palestínčanov vyzval, na upokojenie napätia.

Znepokojenie vyjadril tiež kanadský premiér Justin Trudeau. "Potrebujeme vidieť, že izraelská vláda mení svoj prístup, a Kanada ako drahý, blízky a pevný priateľ Izraela hovorí, že sme hlboko znepokojení smerom, ktorým sa izraelská vláda uberá," citovala ho agentúra Reuters.

image

Biden vyzval Netanjahua, aby upustil od justičnej reformy, ktorá vyvolala protesty. Pozývať ho neplánuje

Liga arabských štátov postup Izraela označila za extrémistický a zvolala na dnešok mimoriadne rokovanie.

Na záťah izraelskej polície reagovalo palestínske militantné islamistické hnutie Hamas odpálením viacerých rakiet z Pásma Gazy na Izrael, ktorý odpovedal leteckou odvetou. Hamas tiež Palestínčanov vyzval na pochod na Jeruzalem a na obranu mešity.

Nemenovaný palestínsky činiteľ agentúre AP potvrdil, že palestínska samospráva v súčasnosti rokuje s Egyptom, Jordánskom, USA a OSN o cestách k upokojeniu narastajúceho napätia.

01 - Modified: 2023-04-02 14:40:11 - Feat.: 1 - Title: Izraelská vláda schválila škrty v rozpočte, aby mohla financovať Národnú gardu 02 - Modified: 2023-04-01 21:22:20 - Feat.: 1 - Title: V Izraeli pokračovali protesty proti justičnej reforme. Ľudia požadujú jej úplné zrušenie 03 - Modified: 2023-03-30 21:52:39 - Feat.: 1 - Title: Izraelský historik a spisovateľ kritizuje Netanjahua za návrh reformy súdnictva
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:38