Príslušníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie zasahujú po výbuchu v kaviarni v meste Petrohrad. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Do atentátu na ruského blogera sa podľa Moskvy zapojili ľudia okolo Navaľného

03.04.2023, 11:40
03.04.2023, 12:20
Autor:
ČTKČTK

Ruský protiteroristický výbor uviedol, že Darja Trepovová, ktorú dnes zadržali úrady v súvislosti s úmrtím Tatarského, je Navaľného aktívnou podporovateľkou.

Nedeľňajší atentát na ruského blogera v Petrohrade naplánovali ukrajinské rozviedky v súčinnosti so spolupracovníkmi väzneného ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného, tvrdí podľa agentúry Interfax ruský protiteroristický výbor (NAK). Bloger Vladlen Tatarskij zomrel pri explózii v petrohradskej kaviarni. Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov dnes jeho zavraždenie označil za teroristický čin a uviedol, že za ním pravdepodobne stojí Kyjev. Ruské úrady v súvislosti s útokom zadržali ženu.

"Teroristický čin, ktorý sa odohral 2. apríla (v nedeľu) v Petrohrade a bol namierený proti známemu novinárovi Vladlenovi Tatarskému, naplánovali ukrajinské rozviedky so zapojením agentov z radov osôb, ktoré spolupracujú s takzvaným Fondom boja proti korupcii Navaľného," citovala agentúra Interfax vyhlásenie NAK. Protiteroristický výbor zároveň uviedol, že tiež Darja Trepovová, ktorú dnes zadržali úrady v súvislosti s úmrtím Tatarského, je Navaľného aktívnou podporovateľkou. Navaľného Fond boja proti korupcii ruské úrady v roku 2021 označili za extrémistický a zakázali jeho činnosť.

"Je to teroristický čin, videli sme oznámenie NAK," oznámil podľa agentúry TASS Peskov. "Sú dáta, súdy podľa vyjadrenia NAK, že ukrajinské rozviedky môžu byť do naplánovania tohto teroristického činu zapojené," uviedol tiež hovorca Kremľa.

Bloger Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, zahynul pri výbuchu v kaviarni počas takzvaného vlasteneckého večera. Vyšetrovatelia sa podľa agentúry Interfax domnievajú, že sa tak stalo po tom, čo mu žena dala ako darček sadrovú sošku. Podľa prvých správ bolo v tejto soške zrejme ukryté po domácky vyrobené výbušné zariadenie. Podľa ruských úradov utrpelo pri výbuchu zranenia ďalších asi 30 osôb. Petrohradský informačný portál Fontanka zverejnil fotografie, ktoré údajne zachytávajú ženu chvíľu po odovzdaní sošky.

Štyridsaťštyriročný Tatarskij mal na svojom profile na sieti Telegram 560-tisíc sledujúcich a bol podporovateľom ruskej invázie na Ukrajinu. Mal väzby na žoldniersku Wagnerovu skupinu, Kremeľ, vedenie separatistickej Doneckej ľudovej republiky i ruských nacionalistov, ktorí ovládajú informačný priestor v Rusku od začiatku vojny proti Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 02 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 03 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 04 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 05 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:04