Péter Szijjártó a Sergej Lavrov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský zoznam nepriateľských krajín nie je žiadnou novinkou, tvrdí Szijjártó. Maďarsko na ňom je

30.03.2023, 18:44
Autor:
TASRTASR

Maďarský minister Péter Szijjártó po schôdzke ministrov pre energetiku krajín Turkickej rady zdôraznil, že napriek tomu, že Maďarsko je na tomto zozname, energetická spolupráca s Ruskom prebieha úplne hladko a korektne.

Ruský zoznam takzvaných "nepriateľských krajín", na ktorom sú všetky členské krajiny Európskej únie, vrátane Maďarska, bol zostavený ruskou vládou či prezidentskou administratívou už pred viacerými mesiacmi. Nejde preto o žiadnu novinku, reagoval vo štvrtok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pre komerčnú televíziu ATV, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský minister po schôdzke ministrov pre energetiku krajín Turkickej rady zdôraznil, že napriek tomu, že Maďarsko je na tomto zozname, energetická spolupráca s Ruskom prebieha úplne hladko a korektne. Maďarsko má v Turkickej rade štatút pozorovateľa, jej členmi sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan.

image

Iní by sa neodvážili. Ukrajinci búšia do Rusov v obstarožných vrtuľníkoch, využívajú veľmi riskantnú taktiku

O tom, že Rusko zaradilo Maďarsko na zoznam nepriateľských krajín, informoval vo štvrtok server Index.hu s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti.

Zoznam vznikol po vypuknutí vojny na Ukrajine a Rusi proti  krajinám na zozname zaviedli množstvo sankcií. Jednou z najvýznamnejších je, že za ruský plyn môžu platiť iba v rubľoch. Európska únia sa na zoznam ako samostatný subjekt dostala hneď od začiatku, Maďarsko v ňom však na rozdiel od niekoľkých iných štátov EÚ pôvodne nefigurovalo. Neskôr pribudli ďalšie členské krajiny EÚ a vlani v lete Moskva naň zaradila Slovensko, Slovinsko, Chorvátsko, Grécko i Dánsko, píše index.hu.

image

Vo vzťahu Budapešti a Moskvy nastal obrat. Maďarsko sa ocitlo na ruskom zozname nepriateľských krajín

Veľvyslanec Ruska v Budapešti Jevgenij Stanislavov pre RIA Novosti uviedol, že Maďarsko bolo do zoznamu zaradené, pretože schválilo protiruské sankcie. Diplomat podotkol že inak budapeštianska vláda zaujíma k otázke vojny pragmatický postoj a neustupuje tlaku NATO a EÚ. Faktom však zostáva, že Maďarsko podpísalo všetky balíky bruselských sankcií a musí ich dodržiavať. Preto bolo klasifikované ako nepriateľská krajina voči Rusku a môžu  byť voči nej prijaté odvetné opatrenia.

Podľa slov Stanislavova sankcie negatívne zasahujú do všetkých oblastí maďarsko-ruskej spolupráce - politiky, kultúry či ekonomiky. Veľvyslanec podotkol, že ani na ruskej ambasáde nemôžu normálne pracovať. Dodal však, že maďarská strana zostáva otvorená konštruktívnemu dialógu a diplomatické kanály sú stále otvorené.

01 - Modified: 2023-03-22 18:42:10 - Feat.: 1 - Title: Maďarská vláda nemá v úmysle vzdať sa ruských zdrojov energie, tvrdí šéf diplomacie Péter Szijjártó 02 - Modified: 2023-03-21 10:25:07 - Feat.: 1 - Title: Szijjártó rokoval so šéfom fínskej diplomacie o vstupe do NATO 03 - Modified: 2023-02-27 21:16:42 - Feat.: 1 - Title: Orbán odcestoval do Káhiry. S egyptským prezidentom podpíšu dohodu o spolupráci
01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:39