Izraelský minister obrany Jo‘av Galant. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izraelský minister obrany vyzval na zastavenie kontroverznej reformy, ktorá spustila masívne protesty

25.03.2023, 19:31
26.03.2023, 00:06
Autor:
ČTKČTK

Proti reforme, ktorá v prípade schválenia podľa kritikov obmedzí demokraciu v krajine, demonštrujú v Izraeli už mnoho týždňov desaťtisíce ľudí.

Izraelský minister obrany Joav Galant dnes vyzval na zastavenie kontroverznej reformy súdnictva. Prehlbujúca sa vnútorná roztržka vyvolaná snahou reformu presadiť predstavuje bezprostrednú hrozbu pre bezpečnosť krajiny, uviedol v televíznom vystúpení minister podľa agentúry Reuters.

Výber udalostí okolo chystanej kontroverznej reformy justície v Izraeli

Júl 2022 - Izraelské médiá začali informovať o plánoch vtedy ešte expremiéra Benjamina Netanjahua na reorganizáciu súdnictva, ak by sa dostal jeho Likud k moci. Denník The Jerusalem Post napísal, že Likud a jeho partneri pripravujú reformu, ktorú plánujú radikálne obmedziť právomoci súdnictva. Návrh by zásadným spôsobom zmenil mocenskú rovnováhu medzi zložkami štátnej moci a dal vláde a legislatíve možnosť kontroly nad najvyššími poschodiami justície. Netanjahu pritom už čelí obžalobe z korupcie a je súdený v troch procesoch, v ktorých vinu popiera.

29. decembra 2022 - Takmer dva mesiace po voľbách (piatych za tri a pol roka) získala dôveru vláda na čele s Netanjahuom. Kabinet je označovaný za najpravicovejší v dejinách krajiny. Spolu s Likudom a trojčlennou koalíciou okolo strany Náboženský sionizmus sú členom nového kabinetu tiež dve ultraortodoxné zoskupenia - Šas Arjeho Deriho a Jednotný judaizmus tóry Jicchaka Goldknopfa.

4. januára 2023 - Netanjahuova vláda predstavila plán reformy izraelského najvyššieho súdu. Podľa nej by 120-členný parlament mal nanovo právomoc prehlasovať rozhodnutie Najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou 61 hlasov. Podľa návrhu by tiež politici hrali väčšiu úlohu pri vymenovaní sudcov. Kritici upozornili, že zmeny fungovania Najvyššieho súdu sú výhodné aj pre samotného premiéra, ktorý čelí obžalobe z korupcie.

7. januára 2023 - V Tel Avive sa konala prvá demonštrácia proti Netanjahuovi a jeho vláde. Demonštranti, ktorých podľa organizátorov prišlo vyše 10-tisíc, sa zišli pre obavy, že chystané zákony ohrozia demokraciu a práva menšín. Premiér Benjamin Netanjahu odmietol kritiku návrhu súdnej reformy a obavy, že ohrozí demokraciu označil za bezdôvodné.

12. januára 2023 - Denník Haarec napísal, že izraelská justícia sa hromadne búri proti chystanej reforme súdnictva. Desiatky bývalých generálnych prokurátorov a šéfov súdov podpísali otvorený list, ktorý návrh kritizuje ako "snahu rozbúrať justičný systém". Pred budovami súdov po celom Izraeli potom demonštrovali stovky právnikov, súdy na hodinu zastavili prácu.

14. januára 2023 - Demonštrácií proti reforme súdnictva sa v Tel Avive podľa odhadov zúčastnilo až 80-tisíc ľudí, a to napriek chladnému daždivému počasiu.

21. januára 2023 - V Tel Avive sa zišlo na dvoch miestach celkovo asi 110-tisíc demonštrantov. Zhruba 6000 odporcov vlády sa zišlo v Haife, 4000 v Jeruzaleme, stovky ľudí vyjadrovali nesúhlas v mestách Herzlija a Beer Ševa. Demonštrácie s desaťtisícovou účasťou pokračovali aj o ďalších sobotách.

12. a 13. februára 2023 - Po oba dni demonštrovali proti plánovanej reforme súdnictva podľa odhadov až stovky tisíc ľudí. Najpočetnejšie boli demonštrácie opäť v Tel Avive, kde sa podľa organizátorov prvý deň zišlo zhruba 145.000 a druhý vyše 100-tisíc ľudí. Menšie protesty sa konali tiež v ďalších izraelských mestách.

20. februára 2023 - Desaťtisíce ľudí sa zišli pred izraelským parlamentom, ktorý o reforme hlasoval v prvom čítaní. Denník Haarec napísal, že podľa neoficiálnych odhadov je na demonštrácii najmenej stotisíc ľudí.

- Premiér Netanjahu poslancom svojej strany Likud povedal, že "protestujúci pošliapavajú demokraciu" a "nerešpektujú výsledky volieb", napísal Haarec s odvolaním sa na poslankyňu Likudu. Izraelský parlament následne návrh reformy v prvom čítaní schválil.

24. februára 2023 - Viac ako stovka izraelských záložníkov z jednotky pre špeciálne operácie vrátane dôstojníkov Netanjahua v otvorenom liste vyzvala, aby zastavil schvaľovanie reformy, ktorá podľa nich zničí izraelskú demokraciu. K protestom sa pridali aj záložníci z letectva alebo jednotky pre kybernetickú bezpečnosť, zdravotníci alebo veteráni z rozviedky.

25. februára 2023 - Vyše 130-tisíc ľudí demonštrovalo v Tel Avive a ďalších izraelských mestách proti vláde a jej návrhu súdnej reformy, ktorú mnohí považujú zo ohrozenia demokracie. Ďalšie mohutné protesty sa konali tiež ďalšiu sobotu.

9. marca 2023 - Izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval vládu premiéra Netanjahua, aby návrh súdnej reformy zrušila.

11. marca 2023 - Konali sa doteraz najmasovejšie demonštrácie proti chystanej reforme, do ulíc izraelských miest vyrazilo podľa odhadov vyše 300-tisíc ľudí. Denník Haarec s odvolaním sa na organizátorov akcie napísal, že demonštrácií sa zúčastnilo dokonca pol milióna ľudí a že ide o najväčší protest v histórii zhruba osemmiliónovej krajiny.

20. marca 2023 - Netanjahu ohlásil v spornej reforme zmenu. Týka sa výberu sudcov najvyššieho súdu. Opozícia však reformu naďalej odmieta a po schválení ju chce napadnúť na súde.

21. marca 2023 - Lídri izraelskej protestnej skupiny, ktorá zastupuje armádnych rezervistov, oznámili, že budú stupňovať svoj protest proti plánu vlády výrazne obmedziť právomoci justície. V prípade presadenia kontroverznej súdnej reformy hrozí hromadným odmietnutím služby, napísal spravodajský web The Times of Israel.

- Armádny rozhlas informoval, že vysokopostavení predstavitelia izraelskej armády vyjadrili obavy, že rastúci počet záložníkov odmietajúcich slúžiť na protest proti justičnej reforme by mohol do mesiaca narušiť operačné schopnosti ozbrojených síl.

23. marca 2023 - Izraelský premiér v televíznom vystúpení vyhlásil, že plánuje pokračovať v zámere presadiť "zodpovedné justičné reformy" a že urobí všetko pre upokojenie situácie v krajine. Líder opozície Jair Lapid vzápätí povedal, že Netanjahu pokračuje v šírení klamstiev a že o skutočný dialóg nemá záujem. Organizátori protestov uviedli, že demonštrácie budú ešte intenzívnejšie.

24. marca 2023 - Izraelská prokurátorka Gali Baharavová-Miaraová označila osobné zapojenie Netanjahua do presadzovania justičnej reformy za nelegálne. Uviedla, že ide o konflikt záujmov. Podľa žalobkyne je Netanjahuovo angažmán v rozpore s dohodou o konflikte záujmov, ktorá mu zakazuje vykonávať zmeny v súdnom systéme, zatiaľ čo je súdený v troch prípadoch korupcie.

25. marca 2023 - Izraelský minister obrany Joav Galant vyzval na zastavenie kontroverznej reformy súdnictva. Prehlbujúca sa vnútorná roztržka vyvolaná snahou reformu presadiť predstavuje bezprostrednú hrozbu pre bezpečnosť krajiny, uviedol v televíznom vystúpení.

- Denník The Times of Israel uviedol, že dnes večer sa v Tel Avive na protest proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jej súdnej reforme zhromaždilo odhadom 195-tisíc ľudí. Desiatky tisíc ľudí demonštrujú tiež v Haife a na ďalších miestach.

Proti reforme, ktorá v prípade schválenia podľa kritikov obmedzí demokraciu v krajine, demonštrujú v Izraeli už mnoho týždňov desaťtisíce ľudí. Denník The Times of Israel uviedol, že dnes večer sa v meste Tel Aviv na protest proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jej súdnej reforme zhromaždilo odhadom 195-tisíc ľudí. Na jednom mieste proti nim polícia zasiahla vodným delom. Desiatky tisíc ľudí demonštrujú tiež v Haife a v ďalších mestách.

Galant je prvým vysokopostaveným členom Netanjahuovej pravicovej koaličnej vlády, ktorý sa proti reforme otvorene postavil, napísala agentúra AP. Minister uviedol, že je potrebné rokovať o zmenách súdnych zákonov s opozíciou, a vyhlásil, že reformný proces by mal byť s okamžitou platnosťou pozastavený. "V tejto chvíli musíme legislatívny proces zastaviť a umožniť ľuďom, aby oslávili pesach a Deň nezávislosti," povedal.

image

Bristký premiér Sunak privítal Netanjahua vo svojom sídle, protestujúci kričali Hanba!

Nesúhlas s reformou sa v posledných týždňoch ozýval aj z radov izraelskej armády, ktorá patrí k najrešpektovanejším inštitúciám v krajine. Odchodom z dobrovoľnej služby hrozí čoraz ďalej rezervistov, uvádza agentúra AP.

Galant ohlásil zámer vystúpiť s vyhlásením už vo štvrtok, potom si ho ale predvolal premiér Netanjahu a Galant nakoniec verejne neprehovoril. Podľa Galantovej kancelárie však minister premiérovi oznámil, aké by mohla súdna reforma mať dôsledky pre izraelskú armádu a obranu.

Krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir po dnešnom Galantovom vystúpení vyzval premiéra Netanjahua, aby ministra obrany kvôli jeho výrokom odvolal, uviedol denník The Times of Israel. "Vyzývam premiéra, aby odvolal Galanta, ktorý prišiel do vlády vďaka hlasom pravice, ale podľahol tlaku tých, ktorí odmietajú (službu v armáde), a snaží sa zastaviť túto dôležitú reformu," vyhlásil Ben Gvir.

Líder izraelskej opozície Jair Lapid naopak Galanta ocenil za "odvážny, kľúčový krok v prospech bezpečnosti Izraela". Zároveň, rovnako ako Galant, apeloval na vládu, aby s reformou nepokračovala a začala rokovania s opozíciou.

01 - Modified: 2023-03-24 11:07:51 - Feat.: 1 - Title: Netanjahuovo presadzovanie justičnej reformy je nelegálne, tvrdí izraelská prokuratúra. Sám čelí obvineniam 02 - Modified: 2023-03-23 09:29:30 - Feat.: 1 - Title: V Izraeli ľudia opäť demonštrujú proti vláde, na rade miest blokujú cesty 03 - Modified: 2023-03-22 22:59:30 - Feat.: 1 - Title: Izrael po kritike uviedol, že v časti Západného brehu neplánuje stavať nové osady
01 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 02 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 03 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva 04 - Modified: 2024-04-21 21:09:53 - Feat.: - Title: Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom 05 - Modified: 2024-04-21 20:04:07 - Feat.: - Title: Veliteľ izraelskej armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:40