StoryEditor

Dôstojník z USA: Ukrajina podnikne protiofenzívu, ktorá šokuje svet. Bachmut bude pohrebiskom ruskej armády

26.03.2023, 00:00
  • O možnosti ďalšej ukrajinskej protiofenzívy sa hovorí odvtedy, čo jej prvá jesenná vlna Rusov úspešne vyviedla z miery.
  • Poradca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Daniel Rice teraz naznačil, že Ukrajincami pripravovaný protiútok bude masívneho rozsahu. 
  • Pred daným scenárom v súčasnosti vystríha napríklad aj šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin a o jeho možnosti hovorí aj Inštitút pre štúdium vojny.

„Všetky najlepšie jednotky ruskej armády sú zničené. Verím, že túto jar podnikne Ukrajina veľmi silnú protiofenzívu, ktorá šokuje svet,“ uviedol v rozhovore pre ukrajinský portál NV americký dôstojník Daniel Rice, ktorý pôsobí ako poradca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného.

Rice pre portál spätne analyzuje aj rozhodnutia Vladimira Putina, ktorý podľa neho robí „chybu za chybou“ a pritom „porušuje všetky pravidlá vojny“. Výsledkom urputných ruských snáh dobyť Bachmut pritom podľa neho je hlavne to, že mesto v Doneckej oblasti sa stane v podstate pohrebiskom ruského vojska.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt?

Do Bachmutu prišli Rusi zomrieť

Z mesta Bachmut sa po niekoľkomesačných snahách ruských síl o jeho dobytie stal nielen symbol ukrajinského odporu. Stal sa aj témou polemík naprieč vojenskými analytikmi aj vysokými štátnymi predstaviteľmi, ktorí sa nezhodnú v tom, či ukrajinské straty stoja za jeho obranu. 

Jedna skupina vyzýva Ukrajincov, aby sa zo zdevastovaného mesta stiahli a využili svoje kapacity na prípravu protiofenzívy. Podporovatelia obrany Bachmutu naopak argumentujú, že škody, ktoré tam sily Kyjeva uštedrujú jednotkám Moskvy, ďaleko presahujú ich vlastné, čím nepriateľa efektívne vyčerpávajú.

image

Najneočakávanejší krok Západu: Zatykač v skutočnosti Putina veľmi zaskočil, odhaľujú zdroje blízke Kremľu

Dan Rice podľa všetkého patrí k druhej zmienenej skupine a viac symbolické, než strategicky podstatné východoukrajinské mesto označil za budúce pohrebisko ruských vojsk: „Verím, že Bachmut je miesto, kam ruská armáda prišla zomrieť,“ vyhlásil Rice v rozhovore pre NV.

Podľa Kyjeva sú straty ruskej strany v Bachmute v porovnaní s ukrajinskými 7:1 a podľa ukrajinského ministerstva obrany mala Moskva dovedna prísť už o takmer​ 170-tisíc vojakov. Žiadna zo znepriatelených strán pravidelne neuvádza svoje straty a uvedené údaje je vo vojnových podmienkach nemožné overiť.

Zalužného poradca Rice tvrdí, že pri súčasných krvavých bojoch už ukrajinská armáda mesačne zabije asi 25-tisíc ruských vojakov. Odhaduje, že celkový počet stratenej živej ruskej sily na Ukrajine za marec dosiahne míľnik 75-tisíc zabitých alebo zranených osôb.

Putin robí chybu za chybou

Deklarované enormné straty Rice pripisuje zlým rozhodnutiam šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý sa podľa amerického dôstojníka dopúšťa množstva chýb už od samotného začiatku vojny na Ukrajine. Pripomína, že Kremeľ si hneď na úvod zle „zapol prvý gombík“ tým, že svoju inváziu spustil v najhoršom možnom čase – vo februári. 

Už pomenovanie mesiaca v samotnej ukrajinčine „лютий“ (ľutyj) predznamenáva jeho špecifiká, ktoré krajinu v tom čase ovládnu – „prekliaty“ chlad a vietor. Pre Ukrajincov ide obrazne povedané o obdobie, kedy je človeku až „ľúto“ vôbec vychádzať von.

image

HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza)

„(Putin) pred rokom vpadol na Ukrajinu v nesprávnom mesiaci. Vo februári nemôžete za týchto podmienok útočiť,“ vysvetľuje Rice s tým, že ruský prezident sa však ani po roku agresie v tomto smere nepoučil.

„Ešte aj tento rok napriek tomu nariadil pokračovať v ofenzíve počas februára a marca. Jediné, čo tým dosiahol, bolo, že si nechal „požrať“ vlastnú armádu. Stratil strašne veľa Rusov tým, že na otvorom priestranstve sa proti (ukrajinskému) delostrelectvu stavala obyčajná pechota." 

O postupnom poľavovaní ruských útočných operácií informoval aj americký Inštitút pre štúdium vojny, podľa ktorého to môže svedčiť o tom, že ruská jarná ofenzíva na Donbase sa blíži k svojmu vyvrcholeniu.

Padlí vojaci ako podhubie pre protiofenzívu

Zlé načasovanie ruskej ofenzívy a z toho vyplývajúce enormné straty Ruska podľa Ricea vytvárajú solídny základ na to, na čo sa čaká už od jesene. A tým je druhé kolo ukrajinskej protiofenzívy. 

„Všetky najlepšie jednotky ruskej armády boli zničené. Vybrali si naozaj hroznú dobu na ofenzívu. Preto, keď príde ten správny čas, na jar, Ukrajina bude mať oveľa silnejšiu armádu, oveľa lepšie zabezpečené podmienky než pred rokom. Na to, aby ste získali späť pozície, musíte prejsť do ofenzívy a ja verím, že túto jar podnikne Ukrajina takú mocnú protiofenzívu, až to šokuje svet,“ uviedol pre NV dôstojník Rice.

Kto je Daniel Rice

  • Daniel Rice je riaditeľom Americkej univerzity v Kyjeve a spolupredsedom Thayer Leadership.
  • V súčasnosti zároveň pôsobí ako poradca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného.
  • V roku 1988 absolvoval prestížnu Vojenskú akadémiu Spojených štátov amerických West Point.
  • Slúžil ako dôstojník poľného delostrelectva s kvalifikáciou Airborne-Ranger.
  • V roku 2004 sa dobrovoľne znovu prihlásil k pechote, aby slúžil v Iraku. Tam pôsobil 13 mesiacov.
  • Bol ocenený Purpurovým srdcom, Ranger Tab, Airborne Badge a jeho veliteľom brigády bol vyzdvihovaný za odvahu na bojisku.

O možnosti ďalšej ukrajinskej protiofenzívy sa hovorí už odvtedy, čo jej prvá jesenná vlna Rusov úplne vyviedla z miery. Ukrajincom sa vtedy za veľmi krátky čas podarilo oslobodiť územia, ktoré ruskí okupanti dobýjali či držali celé mesiace. Išlo napríklad o mestá na severovýchode krajiny či najväčšie Ukrajincami znovuzískané mesto Cherson. Centrum rovnomennej Chersonskej oblasti pritom ostávalo v ruskom područí takmer od samotného začiatku invázie.

Pred ukrajinským protiútokom v súčasnosti vystríha aj popredná postava ruskej agresie, šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Hoci treba brať do úvahy postranné motívy vyplývajúce aj z jeho čoraz krehkejšieho postavenia vo vzťahu k Moskve, Prigožin v otvorenom liste varoval ruské ministerstvo obrany, že Ukrajinci plánujú na prelome marca a apríla protiofenzívu s cieľom odrezať jeho žoldnierov od zvyšku ruských síl na Donbase.

"Prosím vás, aby ste prijali všetky potrebné opatrenia pre odvrátenie odrezania Wagnerovej skupiny od hlavných síl ruskej armády," prosí Prigožin v liste svojho rivala, ministra obrany Sergeja Šojgua.

image

Prigožin varoval ruské ministerstvo pred ukrajinským protiútokom. Chcú nás odrezať od zvyšku armády, tvrdí

Stupňujúce obavy Rusov z druhého kola ukrajinskej protiofenzívy v okolí Bachmutu evidujú aj analytici ISW. Podľa niekoľkých posledných analýz bojov sú si Rusi zároveň vedomí, že ich iniciatíva slabne a snažia sa čo najviac využiť čas, kým o ňu neprídu úplne. Z toho vyplývajú aj menšie územné zisky okolo najkrvavejšieho miesta frontu.

"Čoraz častejšie diskusie (...) naznačujú, že Rusi sú si čoraz neistejší ohľadom schopnosti vlastnej armády udržať iniciatívu v okolí Bachmutu," píše inštitút. Pripomína pritom, že okupantským silám nedokázala dodať potrebný vietor do plachiet ani jesenná mobilizácia prinajmenšom 300-tisíc záložníkov. Inštitút nepredpokladá, že by nasadenie ďalších síl mobilizovaných prinieslo odlišný výsledok.

K analýze ISW treba poznamenať tiež to, že do bojov by boli nasadzovaní ešte menej skúsení záložníci, kde mnohí v prvom kole mobilizácie ani nespĺňali požiadavky na odvedenie do boja. Ukrajina má preto dobré predpoklady na to, aby znovu získala iniciatívu a začala protiofenzívu v kriticky dôležitých sektoroch frontovej línie, uzavreli americkí analytici.

image

Zajatý wagnerovec prehovoril o Ukrajine: Dejú sa tu hrôzy, aké som ešte nevidel. Túto vojnu treba zastaviť

01 - Modified: 2023-03-26 05:26:07 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt? 02 - Modified: 2023-04-09 21:52:50 - Feat.: 1 - Title: Najneočakávanejší krok Západu: Zatykač v skutočnosti Putina veľmi zaskočil, odhaľujú zdroje blízke Kremľu 03 - Modified: 2023-02-26 07:39:53 - Feat.: 1 - Title: Visingrov scenár pre Ukrajincov: Ustáť ruský tlak, prejsť do protiútoku a vziať si späť Krym 04 - Modified: 2023-03-26 05:37:53 - Feat.: 1 - Title: HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza) 05 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)
01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:43