Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku na fronte v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci hlásia odrazenie osemdesiatich ruských útokov na východe krajiny

24.03.2023, 14:13
Autor:
ČTKČTK

Nepriateľ neprestával útočiť na Bachmut. Práve v okolí tohto mesta sa odohrala väčšina bojových stretov za posledný deň, uviedlo medzitým velenie ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili 79 útokov ruských inváznych síl, ktoré svoje hlavné úsilie naďalej sústredia na ofenzívne operácie v smere na ukrajinské mestá Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske. Vo svojej pravidelnej rannej operačnej správe to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb.

"Nepriateľ neprestával útočiť na Bachmut. Práve v okolí tohto mesta sa odohrala väčšina bojových stretov za posledný deň," uviedlo medzitým velenie ukrajinských ozbrojených síl s poznámkou, že ukrajinskí vojaci odrazili útoky inváznych síl v okolí obcí Orichovo-vasylivka, Bohdanivka a Predtečyne v Doneckej oblasti. Neúspešné útočné akcie Rusov hlásia Ukrajinci tiež od ôsmich ďalších obcí v tejto oblasti, vrátane Avdijivky a Marjinky.

image

Ukrajina spresnila, že pri ruskom útoku na Kosťantynivku zahynuli traja ľudia, dvaja utrpeli zranenia

V záporožskom a chersónskom smere je nepriateľ v defenzíve, zároveň ale ostreľoval množstvo miestnych obcí, uvádza ukrajinský štáb. Rusi podľa neho podnikli v uplynulom dni tiež zhruba štyri desiatky vzdušných útokov a použili salvové raketomety. Ukrajinská armáda okrem iného podnikla 12 leteckých útokov na ruské jednotky a zariadenia, uviedol Kyjev.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom hlásení o bojoch dnes okrem iného tvrdilo, že ruské sily zničili hangár s bezpilotnými lietadlami ukrajinskej armády v Odeskej oblasti. Hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov podľa agentúry TASS tiež uviedol, že ruská armáda zničila muničný sklad pri meste Kosťantinivka v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady dnes informovali o ruskom raketovom útoku v tejto obci, ktorý podľa nich zasiahol takzvanú stanicu nezlomnosti, ktorá slúži ako útočisko pre civilistov. Pri údere podľa neho zahynuli najmenej traja ľudia.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

image

Ukrajinská propaganda je dômyselná, no je to falošný obraz vojny, tvrdí reportér, ktorý bol priamo na fronte

Ruské invázne sily sa snažia dobyť Bachmut už niekoľko mesiacov v najvražednejšej pechotnej bitke od druhej svetovej vojny, poznamenala dnes agentúra Reuters. Jej reportéri, ktorí sa nachádzajú blízko frontovej línie severne od tohto mesta, zaznamenali známky toho, že ruská ofenzíva v regióne by mohla slabnúť. V dedine blízko severného okraja Bachmutu sa podľa nich - v porovnaní so situáciou o dva dni skôr - znateľne znížila intenzita ruského bombardovania.

Spomalenie ruského postupu pri Bachmute by mohlo znamenať, že Rusko presúva svoje jednotky a zdroje do iných miest, píše Reuters a pripomína štvrtkové poznatky britského ministerstva obrany, podľa ktorého Rusko zaznamenalo zisky severnejšie od Bachmutu a čiastočne znovu získalo kontrolu nad prístupovými cestami do mesta Kreminna v Luhanskej oblasti 2000. Intenzívne bitky sa podľa agentúry odohrávali tiež viac na juhu.

Podľa ukrajinského vojenského analytika Oleha Ždanova ruské útoky pri Bachmute slabnú a invázna armáda presúva svoje snahy k južnejšie položenému mestu Avdijivka. Ruské sily sú podľa neho tiež aktívnejšie na severe v Charkovskej a Luhanskej oblasti, v centrálnejšej Záporožskej a juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

01 - Modified: 2023-03-24 10:14:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská propaganda je dômyselná, no je to falošný obraz vojny, tvrdí reportér, ktorý bol priamo na fronte 02 - Modified: 2023-03-23 20:20:37 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj sa na samite poďakoval Slovensku za stíhačky, uviedol Heger 03 - Modified: 2023-06-06 08:18:55 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily ďalej zostávajú v Novej Kachovke, opravila sa ukrajinská armáda
01 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 02 - Modified: 2024-04-17 13:06:48 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynulo podľa médií už viac než 50-tisíc ruských vojakov. Kremeľ informácie nepotvrdil 03 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 20:02