Demonštranti držia vlajky odborových zväzov CGT počas demonštrácie v rámci deviateho dňa celoštátnych štrajkov a protestov proti dôchodkovej reforme francúzskej vlády v Nice, 23. marca 2023. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vo Francúzsku štrajky pokračujú, nejazdia vlaky a uzavreté sú niektoré školy

23.03.2023, 10:56
23.03.2023, 16:37
Autor:
ČTKČTK

Dôchodková reforma je podľa vlády nevyhnutná, inak hrozí krach dôchodkového systému. Okrem zvýšenia veku odchodu do dôchodku sa má zvýšiť aj počet odpracovaných rokov potrebných na získanie plnej výšky penzie.

Demonštranti dnes vo Francúzsku zablokovali parížske letisko, ochromili železničnú dopravu a na niektorých miestach sa stretli s políciou, uviedla agentúra Reuters. V západofrancúzskom meste Nantes použila polícia proti protestujúcim slzotvorný plyn, v Rennes zase vodné delá. Po celej krajine sa konalo ďalšie kolo štrajkov na protest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho veľmi nepopulárnej dôchodkovej reforme, zatvorené boli niektoré školy a kvôli štrajku popolárov sa na uliciach hromadili odpadky.

Ako napísal list Le Parisien, protestujúci už skoro ráno zablokovali diaľnicu blízko Toulouse na juhozápade krajiny a autobusové depo v meste Rennes. Zablokovali tiež letisko Charlesa de Gaullea v Paríži a ochromili aj prevádzku rafinérií. Až do piatka zablokovali terminál pre skvapalnený zemný plyn (LNG) v Dunkirku na severe Francúzska. Vysokorýchlostné železničné spoje, regionálne vlaky, parížske metro a verejná doprava v ďalších veľkých mestách boli tiež narušené. Zrušených bolo asi 30 percent letov z parížskeho letiska Orly. Hlavný školský odborový zväz predpokladal, že sa na dnešnom štrajku zúčastní až polovica učiteľov základných škôl.

Protestujúci tiež zablokovali diaľnice a mimoúrovňové križovatky, aby spomalili premávku v okolí miest Lille, či Lyon. Neďaleko Toulouse blokovali dopravu horiacej barikády na diaľnici, dym stúpal vysoko do oblakov. Vlaky nejazdia ani v Marseille. Na severnom predmestí Paríža niekoľko desiatok odborárov zatarasilo autobusové depo v Pantíne. Asi 200 vozidiel tak počas rannej dopravnej špičky nemohlo vyjsť. "Prezident by mal vziať do úvahy túžby a potreby svojho ľudu. Nie je kráľ, mal by ľuďom počúvať," uviedla 48-ročná Nadia Belhoumová, jedna z vodičiek autobusov, ktorá sa protestu zúčastnila.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu uviedol, že dôchodková reforma musí nadobudnúť účinnosť do konca roka. Presadzovaná pritom bude demokratickou cestou, ubezpečil v televíznom rozhovore. Interview sa konalo dva dni po tom, ako vláda pri špeciálnej procedúre ustála hlasovanie poslancov o nedôvere tesným rozdielom deviatich hlasov, a tým nepopulárne zmeny dôchodkového systému v parlamente presadila.

image

Macronova hra vabank. Francúzsko zvádza finálny boj o dôchodkovú reformu

"Najlepšou odpoveďou, ktorú prezidentovi môžeme dať, je, že milióny ľudí budú štrajkovať a vyjdú do ulíc," uviedol Phillippe Martinez, šéf odborového zväzu CGT. "Ľudia sú veľa naštvaní, je to výbušná situácia," povedal Martinez na úvod dnešného protestného zhromaždenia v Paríži. Odboroví lídri vyzvali ku pokoju, aj oni ale dávali najavo svoj hnev a pobúrenie nad Macronovými vyhláseniami, ktoré nazvali "provokatívnymi".

Protesty proti dôchodkovej reforme, ktorá okrem iného počíta s postupným zvýšením veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, sa konajú už od januára. Väčšina prebehla pokojne, nespokojnosť a zloba ale medzi protestujúcimi narastá. Počas posledných siedmich nocí sa v Paríži a ďalších mestách konalo niekoľko spontánnych demonštrácií, pri ktorých protestujúci zapaľovali odpadkové koše a odohrali sa aj strety s políciou.

Odborové zväzy dúfajú, že sa dnešných štrajkov a protestov zúčastní veľké množstvo ľudí. Vláda musí zákon o dôchodkovej reforme stiahnuť, povedal televízii BFM Laurent Berger, predseda odborovej konfederácie CFDT, ktorá patrí k najväčším v krajine.

image

Kvôli francúzskej dôchodkovej reforme rastie príťažlivosť krajnej pravice. Le Penovej hrá do kariet hnev

Dôchodková reforma je podľa vlády nevyhnutná, inak hrozí krach dôchodkového systému. Okrem zvýšenia veku odchodu do dôchodku sa má zvýšiť aj počet odpracovaných rokov potrebných na získanie plnej výšky penzie. Vďaka reforme ale majú získať možnosť skoršieho odchodu do dôchodku ľudia, ktorí začali pracovať veľmi mladí alebo vykonávali vysoko náročné povolania, napríklad v hlučnom prostredí či v noci. Po novom sa má tiež započítavať materská či otcovská dovolenka a napríklad zvýšiť minimálny starobný dôchodok.

01 - Modified: 2023-03-20 18:12:55 - Feat.: 1 - Title: Francúzska vláda prežila prvé hlasovanie o vyslovení nedôvery. Bude čeliť aj ďalšiemu návrhu na odvolanie 02 - Modified: 2023-03-16 13:14:18 - Feat.: 1 - Title: Francúzsky Senát schválil zmeny v dôchodkovej reforme. Ide do Národného zhromaždenia, kde vláda nemá väčšinu 03 - Modified: 2023-01-31 19:23:11 - Feat.: 1 - Title: Proti Macronovej dôchodkovej reforme protestovalo takmer tri milióny ľudí 04 - Modified: 2023-03-11 14:05:42 - Feat.: 1 - Title: Vo Francúzsku je ohlásených 230 protestov proti dôchodkovej reforme, je narušená doprava 05 - Modified: 2023-03-07 13:10:55 - Feat.: 1 - Title: Francúzsky štrajk proti dôchodkovej reforme zasiahol aj Veľkú Britániu. Rušia sa lety i vlakové spojenia
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:18