Nemecký kancelár Olaf Scholz a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Netanjahu v Berlíne obhajoval reformu izraelskej justície, Scholz vyjadril obavy

16.03.2023, 15:42
Autor:
ČTKČTK

Pripravovaná justičná reforma, ktorá podľa kritikov podkopáva základy izraelskej demokracie a kvôli ktorej v Izraeli demonštrovali státisíce ľudí, bola jednou z hlavných tém dnešného rokovania Olafa Scholza a Benjamina Netanjahua.

Izrael je liberálnou demokraciou a pripravovaná reforma justície na tom nič nezmení. Po dnešnom rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem v Berlíne to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že súdy musia byť nezávislé, a nie všemocné. Scholz povedal, že Nemecko ako blízky partner Izraela prípravu reformy sleduje veľmi starostlivo a s veľkými obavami. Netanjahu so Scholzem sa v Berlíne zhodli na tom, že Irán nesmie získať jadrové zbrane. Netanjahu povedal, že Izrael pre to urobí všetko, lebo režim v Teheráne považuje za existenčnú hrozbu.

Pripravovaná justičná reforma, ktorá podľa kritikov podkopáva základy izraelskej demokracie a kvôli ktorej v Izraeli demonštrovali státisíce ľudí, bola jednou z hlavných tém dnešného rokovania. "Nezávislosť justície je demokratickým výdobytkom, v tom sa zhodneme," povedal Scholz. Poznamenal ale, že Nemecko sleduje možné zmeny s veľkými obavami a že považuje kompromisný návrh izraelského premiéra Jicchaka Herzoga za dôležitý.

image

Hizballáh na Izraelčanov útočil laserom, armáda reagovala zapáchajúcou bombou

"Izrael je liberálnou demokraciou a liberálnou demokraciou zostane," povedal Netanjahu o reforme. "Justícia musí zostať nezávislá, ale nesmie byť všemocná," uviedol. Dodal, že mnohí sú toho názoru, že súdy zasahovaním do politických rozhodnutí prekračujú svoje právomoci.

Scholz povedal, že Nemecko a Izrael majú na rad kľúčových otázok rovnaké názory. Spoločne sa podľa neho stavajú na stranu Ukrajiny, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej invázii, a spoločne odmietajú iránske jadrové ambície. K iránskemu jadrovému programu povedal, že Teherán jadrové zbrane získať nesmie. "Izrael urobí všetko, aby sa tak nestalo," povedal Netanjahu. Uviedol, že Irán predstavuje pre Izrael existenčnú hrozbu, keďže tamojší režim otvorene vyzýva na zničenie židovského štátu a národa. "Ďalší holokaust nepripustíme," dodal.

Scholz spomenul aj rastúce napätie medzi Izraelom a Palestínou. Budúce riešenie je podľa neho v existencii dvoch štátov, teda Izraela a nezávislej Palestíny. Podľa kancelára by sa mali obe strany vyvarovať takých krokov, ktoré tomuto riešeniu bránia, a to vrátane rozširovania izraelských osád na palestínskych územiach.

01 - Modified: 2023-03-16 13:10:22 - Feat.: 1 - Title: Zomrela nemecká politička Zelených a bývalá podpredsedníčka Spolkového snemu Antje Vollmerová 02 - Modified: 2023-03-16 11:17:42 - Feat.: 1 - Title: Scholz bude na summite Európskej únie presadzovať reformy na zvýšenie konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2023-03-16 10:10:42 - Feat.: 1 - Title: Scholz žiada rýchle dodávky munície pre ukrajinské sily. Západ hovorí o kritickom nedostatku
01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:02