Minister zahraničných vecí Európskej únie Josep Borrell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia aktualizuje stratégiu na ochranu námornej bezpečnosti pred novými hrozbami

10.03.2023, 14:18
Autor:
TASRTASR

Okrem dlhodobých výziev pre námorníctvo ako pirátstvo, prevádzačstvo a obchodovanie s ľuďmi, zbraňami a omamnými látkami či terorizmus, sa zvýšila aj geopolitická konkurencia.

Európska komisia a šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell prijali v piatok spoločné oznámenie o posilnenej stratégii námornej bezpečnosti Únie. Cieľom je zabezpečiť mierové využívanie morí a chrániť námornú oblasť pred novými hrozbami. Informuje o tom spravodajca TASR.

Viac ako 80 percent svetového obchodu sa prepravuje po mori. Približne dve tretiny svetovej ropy a zemného plynu sa buď ťažia na mori, alebo sa po ňom prepravujú. Celosvetovo sa až 99 percent údajov prenáša podmorskými káblami.

image

Únia zvažuje vyčlenenie dvoch miliárd eur na delostreleckú muníciu pre Ukrajinu. Kyjev jej má nedostatok

"Globálna námorná oblasť musí byť bezpečná, aby sme mohli naplno využívať potenciál oceánov a udržateľného modrého hospodárstva. Európska únia má v úmysle posilniť širokú škálu nástrojov, ktoré má k dispozícii na podporu námornej bezpečnosti tak v civilnej, ako aj vo vojenskej oblasti," uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem dlhodobých výziev ako pirátstvo, prevádzačstvo a obchodovanie s ľuďmi, zbraňami a omamnými látkami či terorizmus, sa zvýšila geopolitická konkurencia, mení sa klíma, zhoršuje sa morské prostredie a rastú hybridné a kybernetické útoky.

Vojenská agresia Ruska voči Ukrajine je pre Úniu jasným dôkazom, že musí posilniť svoju bezpečnosť a schopnosť konať aj vo svojom susedstve a mimo neho.

image

Únia bojuje za to, aby ženy všade na svete mali rovnaké práva a slobody, tvrdí pri príležitosti MDŽ Borrell

Aktualizovaná stratégia námornej bezpečnosti Európskej únie je rámec, v ktorom Únia prijíma opatrenia na ochranu svojich záujmov na mori a na ochranu svojich občanov, hodnôt a hospodárstva.

Európska únia a členské štáty ju budú vykonávať v súlade so svojimi právomocami. Ide o šesť strategických cieľov: zintenzívnenie činností na mori; spolupráca s partnermi; vedúce postavenie v oblasti informovanosti o situácii na mori; riadenie rizík a hrozieb v podobe pravidelných námorných cvičení, monitorovania a ochrany kritickej námornej infraštruktúry a lodí pred fyzickými a kybernetickými hrozbami a odstraňovanie nevybuchnutej munície a mín z morí; posilnenie schopností s vytvorením spoločných požiadaviek na obranné technológie v námornej oblasti vrátane protiponorkového boja a zvyšovanie kvalifikácie v oblasti hybridnej a kybernetickej bezpečnosti.

Komisia a Borrell vyzvali členské štáty, aby stratégiu schválili a začali ju vykonávať.

01 - Modified: 2023-03-08 16:28:01 - Feat.: 1 - Title: Únia zvažuje vyčlenenie dvoch miliárd eur na delostreleckú muníciu pre Ukrajinu. Kyjev jej má nedostatok 02 - Modified: 2023-03-07 14:22:44 - Feat.: 1 - Title: Únia bojuje za to, aby ženy všade na svete mali rovnaké práva a slobody, tvrdí pri príležitosti MDŽ Borrell 03 - Modified: 2023-03-03 18:04:01 - Feat.: 1 - Title: Európska únia odsudzuje fingované procesy proti nositeľovi Nobelovej ceny Biaľackému a ďalším Bielorusom
01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:09