Csaba Hende, podpredseda Národného zhromaždenia Maďarska, informoval médiá po stretnutí s Mattim Vanhanenom, predsedom fínskeho parlamentu, v Helsinkách. FOTO: Reuters
StoryEditor

Maďarská delegácia v Helsinkách podporila vstup Fínska do NATO. Parlament ho však ešte neratifikoval

09.03.2023, 06:41
Autor:
TASRTASR

Predseda fínskeho parlamentu Matti Vanhanen po rokovaní s maďarskými poslancami uviedol, že absolvovali diskusiu, ktorá zlepšila atmosféru.

Delegácia poslancov maďarského parlamentu počas stredajšej návštevy Helsínk vyjadrila podporu členstvu Fínska v Severoatlantickej aliancii. Členovia delegácie však neuviedli, kedy maďarský parlament fínsky vstup do NATO ratifikuje, informuje agentúra AP.

Štvorčlenná delegácia poslancov maďarského parlamentu z vládnej strany Fidesz vedená bývalým ministrom obrany Csabom Hendem a predsedom zahraničného výboru Zsoltom Némethom už v utorok absolvovala rokovania v Štokholme, venované švédskemu vstupu do NATO. Maďarskí zákonodarcovia  v Štokholme deklarovali podporu členstvu Švédska v Aliancii.

Väčšinová podpora

Csaba Hende v stredu v Helsinkách vyhlásil, že vstup Fínska do NATO podporuje väčšina poslancov maďarského parlamentu. Ratifikácia fínskeho členstva však podľa neho ešte istý čas potrvá.

image

NATO rástlo na strachu z víťazného februára

"Prerokovanie medzinárodných dohôd si vyžaduje čas," povedal Hende podľa fínskej verejnoprávnej televízie YLE. Maďarskí poslanci podľa neho pricestovali do Helsínk, aby si vyjasnili postoje Fínska k viacerým aktuálnym medzinárodným otázkam.

Predseda fínskeho parlamentu Matti Vanhanen po rokovaní s maďarskými poslancami uviedol, že absolvovali diskusiu, ktorá "zlepšila atmosféru". Maďarskí poslanci si podľa neho jasne uvedomujú, že vstup Fínska bude znamenať posilnenie celej Aliancie, konkrétny termín jeho ratifikácie však neuviedli, povedal Vanhanen.

image

Maďarská delegácia obvinila Švédsko zo šírenia klamstiev. Ich vstup do NATO podporíme, tvrdí Budapešť

Podľa vyhlásenia fínskeho parlamentu Maďarsko uznáva, že Fínsko spĺňa podmienky členstva v Severoatlantickej aliancii a nespája túto záležitosť so žiadnymi inými otázkami.

Dlhodobé odkladanie

Maďarsko, podobne ako Turecko, už vyše pol roka odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO o Fínsko a Švédsko. Tieto dve severské krajiny sa rozhodli zanechať svoju dlhoročnú neutralitu a požiadať o vstup do Severoatlantickej aliancie po vlaňajšom vpáde ruských vojsk na Ukrajinu.

Vládnuca maďarská strana Fidesz minulý týždeň vyjadrila podporu ďalšiemu rozširovaniu Aliancie. Zároveň však deklarovala, že o vstup do NATO sa momentálne uchádzajú krajiny, ktoré vraj v posledných rokoch Maďarsko často urážali a nespravodlivo obviňovali. Podľa agentúry AP sa tieto tvrdenia týkajú kritických vyjadrení Fínska a Švédska o stave maďarskej demokracie.

image

Kremeľská propaganda tu tvrdo narazila. Čo ochránilo Fínsko pred ruskými trollmi?

Návrh na ratifikáciu vstupu Fínska a Švédska do NATO bol maďarskému parlamentu predložený už v júli 2022. V súčasnosti sa očakáva, že maďarskí poslanci budú o tejto záležitosti hlasovať na parlamentnej schôdzi, ktorá sa začne 20. marca.

Šéf švédskej diplomacie Tobias Billström v utorok vyjadril nádej, že maďarskí poslanci odsúhlasia členstvo oboch krajín v NATO ešte v marci.

01 - Modified: 2023-03-08 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: NATO rástlo na strachu z víťazného februára 02 - Modified: 2023-03-07 13:23:58 - Feat.: 1 - Title: Maďarská delegácia obvinila Švédsko zo šírenia klamstiev. Ich vstup do NATO podporíme, tvrdí Budapešť 03 - Modified: 2023-03-01 21:17:43 - Feat.: 1 - Title: Maďarská delegácia bude riešiť spor s Fínskom a so Švédskom ohľadom vstupu do NATO na budúci týždeň
01 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 05 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 18:58