Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj je len hnida, Ukrajina plní príkazy USA, vyhlásil Lukašenko. Nariadil celoštátnu čistku

08.03.2023, 16:12
Autor:
jhrjhrČTKČTK

Alexandr Lukašenko si podľa vlastných slov predtým myslel, že sa jeho ukrajinský náprotivok usiluje o mier. „Pobehuje okolo Bieloruska, posiela k nám ľudí, a zároveň žiada: poďme podpísať pakt o neútočení, urobme dohodu,“ obvinil Zelenského z neúprimnosti a podrazov.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil svoj ukrajinský náprotivok Volodomyra Zelenského zo schvaľovania teroristických operácií v súvislosti s nedávnym poškodením ruského vojenského lietadla A-50 na bieloruskom letisku. Nazval ho v tejto súvislosti hnidou. Oznámil tiež, že bieloruské bezpečnostné zložky zadržali vyše 20 ľudí.

„Prezident Zelenskyj je len hnida. Len hnida. Také operácie sa neodohrajú bez schválenia vodcom krajiny a vrchným veliteľom ozbrojených síl. To vám hovorím ako prezident,“ vyhlásil bieloruský vodca v súvislosti so zásahom proti údajným páchateľom obvineným zo sabotáže vojenského lietadla.

image

Vojenský cieľ veľkého významu. Satelity ukázali ruské výzvedné lietadlo, ktoré sa stalo cieľom sabotáže

Tvrdí, že ich chcú zatiahnuť do vojny

Lukašenko si podľa vlastných slov predtým myslel, že sa jeho ukrajinský náprotivok usiluje o mier. „Je to hnida, pretože pobehuje okolo Bieloruska, posiela k nám ľudí, a zároveň žiada: poďme podpísať pakt o neútočení, urobme dohodu,“ obvinil Zelenského z neúprimnosti a podrazov. Že Kyjev navrhol Minsku dohodu o neútočení, tvrdil Lukašenko v januári.

„Posledný európsky diktátor“ obvinil Ukrajinu, že plní príkazy Američanov a provokáciami sa snaží Bielorusko zatiahnuť do vojny. Zdôraznil, že sa tak nestane. „Ak si myslíte, že nás zatiahnete zajtra do vojny, ktorá už dnes zúri v Európe, tak sa mýlite,“ vyhlásil bieloruský vodca na adresu Kyjeva a Washingtonu. Predtým uviedol, že jeho armáda sa do bojov zapojí iba v prípade napadnutia.

Lukašenko v súvislosti so sabotážou na letisku informoval o zadržaní podozrivého s ruským a ukrajinským občianstvom, ktorý podľa neho spolupracuje s ukrajinskými a americkými tajnými službami, a viac ako dvadsiatky jeho komplicov, ktorí sa nachádzali na bieloruskom území.

"Služba bezpečnosti Ukrajiny a vedenie (americkej tajnej služby) CIA za zatvorenými dverami vykonávajú operáciu proti Bieloruskej republike," uviedol bieloruský líder, ktorý podľa svojich slov nariadil celoštátnu "čistku" s cieľom zadržať ďalších sabotérov.

Bieloruské a ruské úrady správy o diverzii doteraz kategoricky odmietali, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Teraz Lukašenko podľa nezávislého portálu Naša Niva priznal, že ruské prieskumné lietadlo A-50 utrpelo pri útoku škody, ktoré sú však podľa neho zanedbateľné. "Lietadlo našťastie neutrpelo žiadne významné škody okrem škrabancov a jednej diery v trupe, ktorá vojenskému lietadlu nebráni v plnení jeho povinností," povedal bieloruský vodca a blízky spojenec Kremľa. Lietadlo podľa neho poškodil dron.

Lukašenko vyhlásil, že hoci lietadlo bolo schopné prevádzky, požiadal Moskvu, aby do krajiny vyslala iný stroj. „To sa tiež stalo,“ uviedol. V skutočnosti žiadne nové prieskumné lietadlo podobného typu pozorovatelia v Bielorusku doteraz nezaznamenali, podotkla Naša Niva. Podľa BBC poškodené lietadlo prepravili do ruského Taganrogu na opravu.

image

Zelenskyj reagoval na Lukašenka: Zapojenie Bieloruska do vojny? Budeme bojovať a prežijeme

Kyjev: Nie terorizmus, protiteroristický zásah

Ukrajinská diplomacia odmietla akékoľvek zapojenie. Lukašenkovi predtým odpovedal Mychajlo Podoľak z kancelárie ukrajinského prezidenta, podľa ktorého poškodenie ruského lietadla slúžiaceho na navádzanie ruských vzdušných útokov proti ukrajinským mestám nie je teroristický čin či diverzia, ale naopak protiteroristický zásah. A nespáchali ho vymyslení „sabotéri“, ale bieloruskí partizáni.

„Je nutné vyznať sa v definíciách. Teroristický čin je, keď z bieloruského územia strieľajú rakety na ukrajinské mestá. Diverzia je, keď od bieloruských hraníc prichádzajú diverzanti. Zásah proti lietadlu A-50 je protiteroristický čin, spáchaný mimochodom miestnymi partizánmi,“ napísal na Twitteri.

Aljaksandr Azarau, šéf opozičnej organizácie ByPol, ktorá združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr, útok na ruské lietadlo už skôr pripísal bieloruským partizánom. Podľa Azaraua je poškodenie natoľko vážne, že stroj nie je schopný prevádzky. Akciu na letisku podľa neho urobili bieloruskí partizáni z hnutia Peremoha (Víťazstvo) dvomi dronmi. Partizánom sa podľa ByPolu podarilo opustiť územie Bieloruska. Lietadlo A-50 bolo v Bielorusku jediné – zakaždým keď vzlietlo, ukrajinské úrady vyhlasovali letecký poplach, pretože stroj môže koordinovať raketové údery.

Bieloruská tajná služba KGB potom podľa portálu Naša Niva vo vyhlásení na Telegrame nepriamo uviedla, že podľa nej do akcie bola zapojená práve skupina ByPol. Tú však priamo nemenovala.

Bielorusko, ktoré je najbližším spojencom Ruska, síce nevyslalo svojich vojakov do vojny proti Ukrajine, ale poskytlo Moskve na útok proti susednej krajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev. Po ťažkých stratách sa však po niekoľkých týždňoch zo severu Ukrajiny stiahli. Kyjev sa dlhodobo obáva nového útoku z bieloruského územia.

01 - Modified: 2023-03-26 05:26:07 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt? 02 - Modified: 2023-03-08 11:49:55 - Feat.: 1 - Title: V Gruzínsku sa zdvihla vlna odporu. Masy protestujú proti návrhu zákona o agentoch, zatkli už 66 osôb 03 - Modified: 2023-03-03 18:04:01 - Feat.: 1 - Title: Európska únia odsudzuje fingované procesy proti nositeľovi Nobelovej ceny Biaľackému a ďalším Bielorusom 04 - Modified: 2023-03-03 06:54:36 - Feat.: 1 - Title: Situácia v ľudských právach v Bielorusku sa zhoršuje, tvrdí OSN. Nositeľovi Nobelovej ceny hrozí väzenie 05 - Modified: 2023-03-01 11:20:42 - Feat.: 1 - Title: Lukašenko v Pekingu podporil čínsky mierový plán pre Ukrajinu. Vedieme aktívnu kampaň, tvrdí 06 - Modified: 2023-02-28 18:58:57 - Feat.: 1 - Title: Lukašenko v Číne: o čo mu ide? Peking mu môže pomôcť znížiť závislosť od Moskvy
01 - Modified: 2024-04-18 10:18:25 - Feat.: - Title: Šmyhaľ varoval pred svetovou vojnou a žiada od Kongresu pomoc pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 04 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 05 - Modified: 2024-04-18 08:01:44 - Feat.: - Title: Do Kyjeva nečakane pricestoval nemecký minister hospodárstva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:51