”Tentoraz (Lavrov) aspoň zostal a počúval. Je to síce len malé zlepšenie, ale dôležité. Myslím, že je to lepšie ako nič,” povedal šéf európskej diplomacie v Naí Dillí.​ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Borrell na G20 zaznamenal malé zlepšenie v prístupe Ruska. Lavrov tentoraz neodišiel z miestnosti, poukázal

03.03.2023, 12:15
Autor:
TASRTASR

Ruský minister zahraničných vecí absolvoval v Naí Dillí aj krátke stretnutie s americkým náprotivkom Antonym Blinkenom. Ten vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Josep Borrell v piatok uviedol, že na tohtotýždňovej schôdzke šéfov diplomacií skupiny G20 zaznamenal aspoň "malé zlepšenie" v prístupe Ruska.

Borrell tak zhodnotil skutočnosť, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tentokrát aspoň zostal v miestnosti, keď západné krajiny kritizovali Rusko. Na vlaňajšej schôdzke ministrov G20 na indonézskom ostrove Bali Lavrov pri takejto príležitosti opustil rokovaciu miestnosť.

TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Tentoraz (Lavrov) aspoň zostal a počúval. Je to síce len malé zlepšenie, ale dôležité. Myslím, že je to lepšie ako nič," povedal šéf európskej diplomacie v Naí Dillí.

Lavrov absolvoval v rámci schôdzky ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v Naí Dillí aj krátke stretnutie so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom. Ten následne uviedol, že Lavrova počas schôdzky vyzval na ukončenie viac než rok trvajúcej vojny na Ukrajine.

image

Skončite túto vojnu. Zapojte sa do zmysluplnej diplomacie, ktorá povedie k mieru,​ vyzval Blinken Lavrova​​

Borrell okrem toho v piatok povedal, že je proti vylúčeniu Ruska zo skupiny 20 najväčších ekonomík sveta. "Musíme si zachovať spôsoby dialógu, alebo aspoň počúvať, ak už spolu nekomunikujeme," dodal. Trvá však na tom, že svet musí i naďalej stáť pri Kyjeve aj napriek ekonomickým dôsledkom ruskej invázie na Ukrajinu vrátane vyšších cien potravín.

"Rozumiem ľuďom z takzvaného globálneho juhu, ktorí hovoria: pozrite, nemôžeme niesť následky tejto vojny. Ale pozrime sa, kto za to nesie vinu. Kto vytvoril tento problém?" spýtal sa Borrell.

Schôdzka ministrov zahraničných vecí G20 sa skončila bez prijatia spoločného vyhlásenia, ktorého návrh obsahoval výzvu, aby sa ruská armáda stiahla z Ukrajiny. Rusko a Čína totiž s takýmto stanoviskom nesúhlasili, uviedla India ako hostiteľská krajina.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:23