Ilustračná fotografia. FOTO: Pexels/Sora Shimazaki
StoryEditor

Advokát súdu Európskej únie kritizoval Poľsko za rozhodovanie o odchode sudcov do dôchodku

02.03.2023, 11:48
Autor:
ČTKČTK

Na súd Únie sa obrátil poľský najvyšší súd, ktorý riešil sťažnosť sudcu, ktorému sudcovská rada zamietla žiadosť o predĺženie obdobia vo funkcii aj po dosiahnutí veku 65 rokov.

Generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie pokáral Poľsko kvôli systému rozhodovania o odchode sudcov na oddych. Vo svojej dnes zverejnenej správe generálny advokát Athanasios Rantos dospel k záveru, že spôsob, akým poľské justičné úrady určujú, či predĺžia funkčné obdobie sudcom po dosiahnutí dôchodkového veku, chýba nezávislosť a jasné kritériá.

Na súd Únie sa obrátil poľský najvyšší súd, ktorý riešil sťažnosť sudcu, ktorému sudcovská rada zamietla žiadosť o predĺženie obdobia vo funkcii aj po dosiahnutí veku 65 rokov. V tomto veku majú v Poľsku sudcovia odchádzať do dôchodku.

image

Narazí kontroverzný plán Bruselu? Taliansko a Nemecko hrozia, že zablokujú zakáz spaľovacích áut

Podľa advokáta je problematický najmä fakt, že o tom, či môže alebo nesmie konkrétny sudca pracovať aj po dosiahnutí dôchodkového veku, rozhoduje KRS, teda orgán "u ktorého preukázateľne chýba nezávislosť od zákonodarnej a výkonnej moci". Sudcovská rada navyše rozhoduje na základe kritérií, ktoré "sú vágne a zložito overiteľné", uviedol Rantos.

Závery generálneho advokáta nie sú pre súd Únie záväzné, ale súdny dvor sa nimi vo svojich verdiktoch často riadi.

Poľská súdna reforma je dlhodobým predmetom sporov medzi Varšavou a Bruselom, podľa ktorého zmeny ohrozujú nezávislosť súdnictva v krajine. Jedným z problémov je práve Zemská sudcovská rada, ktorej fungovanie zmenila vláda v roku 2017 v rámci novely ústavy. Podľa nej orgán dovtedy volený sudcami nanovo volí Sejm, dolná komora parlamentu. Kritici zmien tvrdia, že to umožňuje politickú kontrolu súdnictva. Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť uvádza, že súdne reformy sú potrebné, aby sa systém zbavil zvyškov komunizmu.

image

Poľská armáda posilňuje svoje kapacity. Nakúpi viac ako tisíc bojových vozidiel pechoty

Tiež vlani v decembri došiel generálny advokát v rámci iného sporu k záveru, že poľský zákon meniaci pravidlá o organizácii všeobecných súdov a najvyššieho súdu porušuje právo Únie. Predtým bola hlavným jablkom sváru disciplinárna komora najvyššieho súdu, ktorú Európska komisia považovala za spolitizovanú. Kvôli tomu podmienila výplatu dotácií v ráde desiatok miliárd eur prijatím zmien, ktoré potvrdia nezávislosť poľského súdnictva.

01 - Modified: 2023-03-02 09:12:35 - Feat.: 1 - Title: Narazí kontroverzný plán Bruselu? Taliansko a Nemecko hrozia, že zablokujú zakáz spaľovacích áut 02 - Modified: 2023-03-01 08:17:47 - Feat.: 1 - Title: Poľská armáda posilňuje svoje kapacity. Nakúpi viac ako tisíc bojových vozidiel pechoty
01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:04