Príslušníci izraelskej jazdnej polície sa pomocou granátov pokúšajú rozohnať demonštrantov, ktorí blokujú hlavnú cestu počas protestu proti vládnemu návrhu súdnej reformy nového premiéra Benjamina Netanjahua v Tel Avive. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izraelská polícia proti demonštrantom použila zábleskové granáty. Tí odmietajú zmenu justície

01.03.2023, 23:15
Autor:
ČTKČTK

Izrael nie je diktatúra, Izrael nie je Maďarsko, skandovali ľudia blokujúci hlavnú diaľnicu medzi Tel Avivom a Jeruzalemom. Mnohí z nich mali izraelské a dúhové vlajky.

Izraelská polícia dnes použila zábleskové granáty a vodné delo proti demonštrantom, ktorí v Tel Avive protestujú proti vládnym zámerom na zmenu podoby justície v krajine. Informuje o tom agentúra Reuters. V Izraeli sa koná ďalšia z radu demonštrácií proti súdnej reforme, ktorú presadzuje terajšia vláda. Menšie strety sú hlásené aj pri večerných demonštráciách.

"Izrael nie je diktatúra, Izrael nie je Maďarsko," skandovali ľudia blokujúci hlavnú diaľnicu medzi Tel Avivom a Jeruzalemom. Mnohí z nich mali izraelské a dúhové vlajky.

Strety s políciou

Telavivská polícia na koňoch sa demonštrantom medzitým snažila zabrániť v prekonaní zátarasov. Na záberoch z miesta bolo vidieť, ako policajti odvádzajú demonštrantov z cesty, zatiaľ čo nespokojenci skandujú "hanba" a "my sme väčšina, my sme v uliciach". Polícia dnes večer uviedla, že zadržala 39 ľudí. V nemocnici potom skončilo najmenej 11 ľudí, píše AFP.

image

V Izraeli pokračujú protesty proti reformám justície už ôsmy týždeň. Do ulíc sa vybrali desaťtisíce ľudí​​

Menšie strety s políciou boli hlásené aj pri večerných demonštráciách v Tel Avive a Jeruzaleme. Niekoľko stoviek demonštrantov sa vydalo k oficiálnej rezidencii premiéra v Jeruzaleme. Od budovy ich však oddeľuje policajný kordón, píše list The Times of Israel. Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo aj v Tel Avive. Demonštranti okrem iného v kaderníctve zablokovali manželku premiéra Benjamina Netanjahua Saru, ktorú prišla vyzdvihnúť polícia. "Krajina horí a Sara sa strihá," skandovali demonštranti.

Počínanie demonštrantov premiér Netanjahu tvrdo kritizoval. "Právo na demonštráciu nie je právom zablokovať celú krajinu," povedal. Podľa neho demonštranti prekročili "červenú líniu". Situáciu v Tel Avive zrovnal so stretmi na Západnom brehu Jordánu, čím pobúril opozíciu. "Zvrchovaná krajina nemôže tolerovať anarchiu," dodal.

Kritizovaná reforma

Nacionalisticko-náboženská koaličná vláda premiéra Netanjahua v januári navrhla súdnu reformu. Podľa nej by zákonodarcovia vládnucej koalície získali rozhodujúcu úlohu pri vymenovaní sudcov a zároveň by bola obmedzená právomoc najvyššieho súdu rozhodovať proti moci výkonnej, píše Reuters.

image

Proti vláde izraelského premiéra Netanjahua demonštruje 130-tisíc ľudí v Tel Avive a tisíce v iných mestách

Právny výbor parlamentu pri hlasovaní, ktoré bojkotovali opoziční zákonodarcovia, predbežne schválil viaceré časti reformy.

Kritici tvrdia, že návrhy podkopávajú nezávislosť súdov tiež vzhľadom na to, že Izrael nemá ústavu a iba jednu parlamentnú komoru, ktorú ovláda vládna koalícia.

Napriek širokej kritike a masovým demonštráciám však parlament schválil v prvom čítaní prvú časť reformy týkajúcu sa vymenovania sudcov najvyššieho súdu. Plán reformy už ovplyvnil kurz izraelského šekelu a vyvolal obavy niektorých západných spojencov o stav izraelskej demokracie.

Netanjahu, ktorý je súdený kvôli obvineniu z korupcie, ktoré popiera, tvrdí, že zmeny obnovia rovnováhu medzi jednotlivými zložkami moci a podporia podnikanie. Ekonómovia a právni experti však upozorňujú, že povedú k izolácii Izraela a spôsobia ekonomický chaos. Prieskumy ukázali, že plán je nepopulárny u väčšiny Izraelčanov, ktorí by dali prednosť dosiahnutiu kompromisu.

01 - Modified: 2023-02-28 07:49:21 - Feat.: 1 - Title: Pri násilnostiach v predjordánskom Jerichu bol zabitý aj občan Spojených štátov 02 - Modified: 2023-02-27 13:37:43 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko označilo násilie voči palestínskym civilistom za neprijateľné 03 - Modified: 2023-02-27 13:08:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf OSN varuje, že v oblasti ľudských práv došlo k "zaradeniu spiatočky"
01 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 02 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 04 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:31